Innovaties voor sportdeelname lage SES

Aerobics buiten

Over dit programma

Zoekt u in uw gemeente antwoorden op sport- en beweegvragen?

Als u binnen uw gemeente al tijden tegen een maatschappelijk probleem aanloopt waarbij het maar niet lukt om tot een oplossing te komen, is de uitkomst mogelijk een living lab. Dat is een experimenteerruimte waarin de witte laboratoriumjas en proefpersonen zijn vervangen door ‘lokale vernieuwers’ die verbinden en burgers erbij betrekken. De innovaties worden in de ‘echte wereld’ getest en verbeterd. Sport en bewegen lenen zich bij uitstek voor deze nieuwe vorm van samenwerking. ZonMw financiert 15 living labs binnen dit programma. Doel van het programma is het (lokaal) ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van sport en bewegen sámen met de burger.

Hoe werkt een living lab?

In het open innovatie ecosystemen, de zgn. living labs, werken professionals samen met gebruikers toe naar creatieve en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Dit gebeurt in een real-life setting waarbij er een grote rol is weggelegd voor de gebruiker, bijvoorbeeld de burger.
Zo’n living lab kan bestaan uit:
•    Overheid
•    Kennisinstellingen
•    Maatschappelijke partners
•    Bedrijfsleven
Met co-creatie worden oplossingen bedacht, ontwikkeld en getest. Deze activiteiten vinden plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en/of beweegt.

Wat is er tot nu toe bereikt?

In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Zij werden daarin ondersteunt door ZonMw en Sportinnovator. Krachtige netwerken zijn ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen oppakken. De lessen uit het eerste jaar zijn gebundeld in een artikelreeks. Zo onderzoekt de gemeente Oldambt hoe zij in de omgeving van kinderen het doorgeven van ongezond gedrag kan doorkruisen. De gemeente Harderwijk wil bewegen op de juiste manier inzetten bij mensen met psychische klachten.

Wat gebeurt in 2021/2022?

De verankering, het ontwikkelen van innovaties en het experimenteren met oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van de living labs sport en bewegen die in 2020 zijn gestart, staat centraal.

Wilt u zelf een living lab binnen uw gemeente opzetten?

Of bent u benieuwd hoe een living lab werkt? Maak gebruik van de ervaringen binnen de living labs sport en bewegen. In het artikel Living labs: het antwoord op de sport- en beweegvragen in uw gemeente? leest u over de aanpak en hoe deze u kan helpen met sport- en beweegvraagstukken binnen uw gemeente.

Meer informatie

Afbeelding
Overzicht van de livings labs
Onderwerpen
Kenmerken
Status:
Afgerond
Budget:
€ 1.265.000
Looptijd:
Martine Hoofwijk
livlabs [at] zonmw.nl