Met Open Science wordt wetenschap toegankelijk gemaakt voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal. Het doel is om de kwaliteit en impact van wetenschappelijk onderzoek te vergroten.

Om dit te bereiken zet ZonMw zich de komende jaren in voor:

  • Open Access
  • Toegang tot Data
  • Toekomst van de wetenschap

Uitgelicht

Open Access

Open Access heeft als doel om publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen online toegankelijk te maken. Open Access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik.

Meer informatie over Open Access

Toegang tot data

Publiceren van wetenschappelijke kennis in openbaar toegankelijke vormen; Datamanagement bij onderzoek, Subsidiebepaling Databestanden, Datamanagementplan DMP, Datamanagement in ZonMw-procedures, FAIR-data

Meer informatie over Toegang tot Data

Column in Mediator: 'Vrije toegang tot aangetoonde kwaliteit'

Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine
Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine

Vroeger hielden wetenschappers als Newton of Huygens hun resultaten vaak geheim en deelden hun inzichten alleen met een select gezelschap van collega’s. Dat is nu wel anders, maar zelfs anno 2018 zijn veel onderzoeksresultaten moeilijk toegankelijk.

Lees nu de column in Mediator oktober 2018

Open Science bij ZonMw

'Toegang tot data' bij ZonMw

Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw, vertelt over het belang van Toegang tot data, het Nationaal Plan Open Science en de rol van ZonMw

Bekijk de video

Wat is Open Access

Altijd willen weten wat Open Access is? Bekijk dan dit YouTube-filmpje (Engelstalig)!

Leer meer over Open Access

Nationaal Plan Open Science

Voorkant Nationaal Plan Open Science

Tien partijen, waaronder ZonMw, willen wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk maken.

Lees meer over nieuwe kansen voor uitwisseling van onderzoeksresultaten

Actueel

Volg via RSS

Karel Luyben voorzitter European Open Science Cloud

Op 23 november is het officiële startschot gegeven voor de European Open Science Cloud (EOSC). In deze ‘cloud’ moeten alle Europese onderzoeksdata in de toekomst te vinden zijn. Bij die gelegenheid is professor Karen Luyben, voormalig Rector Magnificus van de TU Delft, benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur voor de EOSC. Luyben is al langer actief als voorvechter van open science. Hij is lid van het Europese Open Science Policy Platform...

Nieuws

Handbook for Adequate Natural Data Stewardship

The revised version of the Handbook for Adequate Natural Data Stewardship (HANDS2.0) has been launched on November 28. The handbook is a guidance for data stewardship in research at the umc’s. The guidances are helpful for ZonMw-projects.

 

Elders gezien

BBMRI-Omics wint Nederlandse Dataprijs 2018

In BBMRI-Omics hebben onderzoekers uit heel Nederland grootschalige moleculaire gegevens samengebracht om sneller ziekteprocessen van veelvoorkomende aandoeningen in kaart te brengen. De wereldwijd unieke verzameling is publiek beschikbaar via de Biobanking and BioMolecular resources Research Infrastructure BBMRI-OMICS.

 

Data in letters
Elders gezien

Antibioticagebruik als onderzoeksonderwerp in een big data pilot

Het toepassen van machine learning algoritmen op de zorgdata van Nivel Zorgregistraties eerste lijn leidt tot nieuwe inzichten, inzichten die met standaardtechnieken niet aan het licht kwamen. . Dit is gebleken uit de resultaten van drie pilots rondom ‘big data’, die het Nivel heeft gedaan in samenwerking met datascientists van verschillende universiteiten.

Data afbeelding
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Contact

Annelein Stax

Annelein Stax
Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 5291
E-mailadresStax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website