Format datamanagementplan

De onderzoeker maakt een datamanagementplan (DMP) wanneer zijn subsidieaanvraag is gehonoreerd. Met het format van het datamanagementplan doorloopt hij systematisch de onderdelen van datamanagement en maakt er een DMP mee voor FAIR-data. Met de uitvoering ervan worden onderzoeksresultaten verifieerbaar én onderliggende data herbruikbaar.

Datamanagementplan maken

Privacywetgeving (AVG/GDPR) en datamanagement in ZonMw-projecten

Laptop GDPR knop

ZonMw heeft de informatie over wet- en regelgeving aangepast in verband met de nieuwe privacywetgeving. Op de wegpagina staat de achtergrondinformatie. In het Nederlands- en Engelstalige template voor het DMP is het vragenblok 2. Wet- en regelgeving aangepast.

Wet- en regelgeving

ZonMw en FAIR-data

Het datamanagementplan (DMP) is een levend document dat gedurende een project compleet gemaakt wordt en waar nodig aangepast. ZonMw geeft feedback op de DMP’s die in ZonMw-projecten worden gemaakt. Na afloop van uw project moet uit enkele kerngegevens blijken dat data inderdaad FAIR zijn.

Met dit format maakt de onderzoeker een datamanagementplan (DMP) waarmee onderzoeksdata FAIR worden (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), ofwel vindbaar, toegankelijk, interoperabel, herbruikbaar (en duurzaam opgeslagen).

Aanvullende informatie over datamanagement

Figure: Research data lifecycle (adapted from: UK data archive)

Lees ook het Handboek voor datastewardship (HANDS) van de NFU, waaraan ZonMw heeft meegewerkt.

Datamanagement en/of datastewardship kunnen ook worden gezien als een aantal opeenvolgende maatregelen in de ‘life cycle’ voor onderzoeksdata, die plaatsvinden in de verschillende fasen van een project:

  • data verzamelen en analyseren
  • data opleveren als resultaat van uw project
  • data bewaren tijdens en na afloop van het project
  • data beschikbaar stellen

Meer informatie

Download

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website