Onderwerpen

Uitgelicht

Additional information about call Antibiotic Resistance and FAIRNESS

Additional information about the call for submission of project ideas ‘Tackling antibiotic resistance by reusing data and increasing FAIRness’ is available at the beginning of August with a videoregistration and PowerPoint presentations of the information session on July 17th

Watch the video and presentations

Subsidieoproep over antibioticaresistentie en hergebruik data opengesteld

Heeft u nog data in uw la liggen en zou u daar nog meer onderzoek naar antibioticaresistentie mee willen doen? Dien dan voor 10 september 2019 een projectidee in om antibioticaresistentie aan te pakken en uw data te hergebruiken. De deadline is 10 september 2019 om 14.00 uur.

Lees de subsidieoproep (Engels)

ELSI Servicedesk verschaft duidelijkheid over ethische en juridische vragen

portret twee vrouwen voor schilderij
Susanne Rebers en Margo van Reen

Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.

Lees het interview

Professionalisering functie datasteward

Binaire computer technologie

Het ZonMw-programma Personalised Medicine start met een initiatief voor het professionaliseren van de functie van datasteward voor het medische domein, met een focus op FAIR data. Het project komt onder leiding van Dr. Salome Scholtens (UMCG) en Dr. Celia van Gelder (DTL) en in samenwerking met collega’s uit o.a. RadboudUMC en UMCU.

Naast dit project worden in landelijk verband ook profielen en opleiding ontwikkeld voor datastewards (data experts voor de ondersteuning van onderzoekers), zoals LCRDM (Landelijk Coördinatiecentrum Research Data Management), NFU samenwerking Data4LifeSciences en NPOS (Nationaal Platform Open Science).

Nationaal Plan Open Science

Voorkant Nationaal Plan Open Science

Tien partijen, waaronder ZonMw, willen wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk maken.

Lees meer over nieuwe kansen voor uitwisseling van onderzoeksresultaten

Privacywetgeving (AVG/GDPR) en datamanagement in ZonMw-projecten

Laptop GDPR knop

ZonMw heeft de informatie over wet- en regelgeving aangepast in verband met de nieuwe privacywetgeving. Op de wegpagina staat de achtergrondinformatie. In het Nederlands- en Engelstalige template voor het DMP is het vragenblok 2. Wet- en regelgeving aangepast.

Wet- en regelgeving

Onderzoek naar big data dwingt tot interdisciplinair teamwork

Dat schrijft de KNAW in een op 15 mei 2018 verschenen adviesrapport over big data in wetenschappelijk onderzoek met gegevens over personen. In het advies staan aanbevelingen over de benodigde infrastructuur en expertise en de rol van het Nationaal Platform Open Science. ZonMw speelt een actieve rol in dit platform.

Data delen en hergebruiken

tekenen op papier met smartphone

Data delen en hergebruiken lijkt logisch en voordelig, want het bespaart tijd en geld en je benut onderzoeksgegevens gegevens beter. Maar hoe werkt het in de praktijk? TOPICS-MDS is een voorbeeld van een minimale dataset.

Lees ervaringen van onderzoekers, gebruik de checklist en bekijk de pagina Volksgezondheid en zorg

Internationale samenwerking onderzoek uitbraken infectieziekten

wereldbol netwerk

Sinds april 2019 participeren we in GloPID-R, een netwerk van onderzoeksfinanciers uit 27 landen. Deze organisaties werken samen om snel en effectief met onderzoek te kunnen reageren op uitbraken van infectieziekten. Ook nemen we deel aan de werkgroep datasharing. Al langer participeren we in de Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), ook een partner van GloPID-R.

Lees het nieuwsbericht (Engels)

Doe je voordeel met 6 tips voor datamanagement uit infectieziektenveld

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dus onderzoeker, zorgprofessional, techneut en jurist, ga samen de uitdaging  aan en gebruik deze 6 tips voor het maken van een minimale dataset (MDS).

Lees de 6 tips

Open Science bij ZonMw

'Toegang tot data' bij ZonMw

Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw, vertelt over het belang van Toegang tot data, het Nationaal Plan Open Science en de rol van ZonMw

Bekijk de video

Health train

Film: Personal Health Train
Film: Personal Health Train

The key concept behind Personal Health Train (PHT) is to bring research to the data rather than the classical solution of bringing data to the research.

The PHT is designed to give controlled access to heterogeneous data sources while ensuring maximum privacy protection and maximum engagement of individual patients or citizens. As a prerequisite, health data is made FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Stations containing FAIR data (‘FAIRports’) may be controlled by individuals (‘Personal lockers’), (general) physicians, biobanks, hospitals and (public) data repositories.

Bekijk de film: Personal Health Train

Actueel

Volg via RSS

Uitkomst survey antibioticaresistentie en hergebruik data

Onderzoekers en zorgprofessionals hebben in de survey suggesties gedaan over de looptijd en de benodigde capaciteit voor potentiële onderzoeksprojecten over antibioticaresistentie en hergebruik data. De vele reacties helpen ons bij het vormgeven van de subsidieoproep en het organiseren van de laatste subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Margreet Bloemers

Margreet Bloemers

Implementatiemedewerker

Telefoonnummer+31 70 349 52 37

Bas de Waard

Programma-assistent

Telefoonnummer+31 70 349 50 81
E-mailadresWaard@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website