Onderwerpen

Uitgelicht

Checklist toegang tot data

Onderzoeksdata delen: iedereen vindt het een goed idee, maar praktische obstakels en koudwatervrees staan het in de praktijk nog vaak in de weg. Onderzoekers van het Radboudumc deden er al veel ervaring mee op en maakten een handige checklist voor anderen die er ook mee aan de slag willen.

Lees meer over de checklist toegang tot data

Open Science bij ZonMw

'Toegang tot data' bij ZonMw

Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw, vertelt over het belang van Toegang tot data, het Nationaal Plan Open Science en de rol van ZonMw

Bekijk de video

Nationaal Plan Open Science

Voorkant Nationaal Plan Open Science

Tien partijen, waaronder ZonMw, willen wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk maken.

lees meer over nieuwe kansen voor uitwisseling van onderzoeksresultaten

Onderzoekers willen graag heldere regels

Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'
Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'

Steeds meer wetenschappers zijn voorstander van een betere opslag en uitwisseling van onderzoeksdata, zodat die in de toekomst vindbaar en bruikbaar zijn voor andere onderzoekers. 

Mediator artikel: Onderzoekers willen graag heldere regels

Health train

Film: Personal Health Train
Film: Personal Health Train

The key concept behind Personal Health Train (PHT) is to bring research to the data rather than the classical solution of bringing data to the research.

The PHT is designed to give controlled access to heterogeneous data sources while ensuring maximum privacy protection and maximum engagement of individual patients or citizens. As a prerequisite, health data is made FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Stations containing FAIR data (‘FAIRports’) may be controlled by individuals (‘Personal lockers’), (general) physicians, biobanks, hospitals and (public) data repositories.

Bekijk de film: Personal Health Train

Open science in de EU

Frank Miedema
Frank Miedema

Open science is het speerpunt van het Nederlandse EU-voorzitterschap 2016 en streeft naar transparantie in de wetenschap: open access publiceren, open access van data, veranderingen in de huidige organisatie en waardering van wetenschap(pers), en participatie van patiënten en burgers (‘citizen science’).

Column Mediator 17: Fair wetenschap

Actueel

Volg via RSS

Start van Open access publiceren in de gezondheidszorg

Vandaag heeft VWS aan de Tweede Kamer het advies ‘Open access tot publicaties: Stand van zaken en implicaties voor volksgezondheidsbeleid’ aangeboden. VWS is hiermee het 3e ministerie dat aan de slag gaat met open access publiceren.

Nieuws

Internationale samenwerking op data

ZonMw neemt deel aan diverse internationale consortia. Met andere partners werken we samen aan onderzoek om kennis te ontwikkelen.

Nieuws

Workshop datamanagement genomics helpt onderzoekers en financiers verder op weg

Onderzoekers en datamanagers in het programma Personalised Medicine van ZonMw, KWF en zorgverzekeraar Zilveren Kruis waren op 29 juni te gast bij een workshop datamanagement. Zij bespraken onder meer het verbeteren van de kwaliteit van datamanagement, hergebruik van data en de soms complexe problemen rond regelgeving en data, met name met betrekking tot data uit genomics projecten.

DNA
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Margreet Bloemers

Margreet Bloemers

Implementatiemedewerker

Telefoonnummer+31 70 349 52 37
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website