Onderwerpen

Uitgelicht

Data4lifesciences symposium

NFU logo

With speakers from the heart of the Data4lifesciences programme, the upcoming Data4lifesciences symposium promises to be a vibrant networking event as well as an inspiring showcase of the programme’s first results. We warmly invite you to join us at this symposium.

When: September 11th, 2017
Venue: Centraal Museum in Utrecht, The Netherlands
For more information go to:

NFU Data4lifesciences symposium

Nationaal Plan Open Science

Voorkant Nationaal Plan Open Science

Tien partijen, waaronder ZonMw, willen wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk maken.

lees meer over nieuwe kansen voor uitwisseling van onderzoeksresultaten

Conference: Health-RI 2017: Empowering Personalized Medicine and Health Research "Towards a unified research data-infrastructure"

Aankondeging congres

Health-RI aims to build one interconnected infrastructure for personalized medicine and health research. At this year's conference, we will update you on the steps taken since our last conference and present you our strategic roadmap.

When: December 8th, 2017
Venue: Utrecht, The Netherlands
For more information go to:

Health-RI 2017

Onderzoekers willen graag heldere regels

Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'
Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'

Steeds meer wetenschappers zijn voorstander van een betere opslag en uitwisseling van onderzoeksdata, zodat die in de toekomst vindbaar en bruikbaar zijn voor andere onderzoekers. 

Mediator artikel: Onderzoekers willen graag heldere regels

Opengestelde subsidieoproep Big data en gezondheid

voorkant subsidieoproep

Tot 6 september 2017 kunnen consortia van wetenschappers en publieke/private partijen projectideeën indienen. Bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve, efficiënte en verantwoorde personal-empowermentmethodes voor een gezonde samenleving in de toekomst is het doel van deze oproep. NWO, ZonMw en het Ministerie van Economische Zaken stimuleren met het COMMIT2DATA-programma Big Data onderzoek (Data Science).

Health train

Film: Personal Health Train
Film: Personal Health Train

The key concept behind Personal Health Train (PHT) is to bring research to the data rather than the classical solution of bringing data to the research.

The PHT is designed to give controlled access to heterogeneous data sources while ensuring maximum privacy protection and maximum engagement of individual patients or citizens. As a prerequisite, health data is made FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Stations containing FAIR data (‘FAIRports’) may be controlled by individuals (‘Personal lockers’), (general) physicians, biobanks, hospitals and (public) data repositories.

Bekijk de film: Personal Health Train

Open science in de EU

Frank Miedema
Frank Miedema

Open science is het speerpunt van het Nederlandse EU-voorzitterschap 2016 en streeft naar transparantie in de wetenschap: open access publiceren, open access van data, veranderingen in de huidige organisatie en waardering van wetenschap(pers), en participatie van patiënten en burgers (‘citizen science’).

Column Mediator 17: Fair wetenschap

Actueel

Volg via RSS

Workshop datamanagement genomics helpt onderzoekers en financiers verder op weg

Onderzoekers en datamanagers in het programma Personalised Medicine van ZonMw, KWF en zorgverzekeraar Zilveren Kruis waren op 29 juni te gast bij een workshop datamanagement. Zij bespraken onder meer het verbeteren van de kwaliteit van datamanagement, hergebruik van data en de soms complexe problemen rond regelgeving en data, met name met betrekking tot data uit genomics projecten.

DNA
Nieuws

Subsidieoproep Sport en Bewegen geopend!

Vanaf vandaag, 30 mei 2017, kunnen projectconsortia een subsidieaanvraag indienen voor het ZonMw onderzoeksprogramma Sport & Bewegen 2017. Doel van de subsidieoproep is om multidisciplinair onderzoek, waaronder data science, op het terrein van (top)sport en bewegen te versterken en het gebruik van opbrengsten (kennis en data) te stimuleren. Hiervoor is 1.680.000 euro beschikbaar. Indienen kan tot en met 5 oktober 2017.

Nieuws

Psychische klachten bij mantelzorgers onderstrepen belang effectieve preventie

Een groot deel van de mantelzorgers heeft vanwege de zorg voor een familielid met dementie last van klachten als depressiviteit en angst. Het blijkt dat bijna 40% van deze mantelzorgers binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen ontwikkelt. Van deze groep heeft zo'n 5% zelfmoordgedachten of overweegt zichzelf iets aan te doen.

Twee handen met een ouderwets horloge
Nieuws

Evaluatie Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO)

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is geëvalueerd. Het programma startte in 2008 met de opdracht van het Ministerie van VWS aan ZonMw om met een NPO de zorg en ondersteuning voor ouderen in een kwetsbare positie te verbeteren. In de eindfase van het NPO zijn verschillende interne en externe evaluaties uitgevoerd.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Margreet Bloemers

Margreet Bloemers

Implementatiemedewerker

Telefoonnummer+31 70 349 52 37
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website