Onderwerpen

Uitgelicht

Subsidiemogelijkheid bij DANS voor datamanagement

Data

Wilt u data-archivering en hergebruik in uw vakgebied een impuls geven? Daar is deze subsidie specifiek voor bedoeld. Indienen kan tot 1 oktober bij DANS.

DANS Kleine Dataprojecten

Nationaal Plan Open Science

Voorkant Nationaal Plan Open Science

Tien partijen, waaronder ZonMw, willen wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk maken.

Lees meer over nieuwe kansen voor uitwisseling van onderzoeksresultaten

Privacywetgeving (AVG/GDPR) en datamanagement in ZonMw-projecten

Laptop GDPR knop

ZonMw heeft de informatie over wet- en regelgeving aangepast in verband met de nieuwe privacywetgeving. Op de wegpagina staat de achtergrondinformatie. In het Nederlands- en Engelstalige template voor het DMP is het vragenblok 2. Wet- en regelgeving aangepast.

Wet- en regelgeving

Onderzoek naar big data dwingt tot interdisciplinair teamwork

Dat schrijft de KNAW in een op 15 mei 2018 verschenen adviesrapport over big data in wetenschappelijk onderzoek met gegevens over personen. In het advies staan aanbevelingen over de benodigde infrastructuur en expertise en de rol van het Nationaal Platform Open Science. ZonMw speelt een actieve rol in dit platform.

Data delen en hergebruiken

tekenen op papier met smartphone

Data delen en hergebruiken lijkt logisch en voordelig, want het bespaart tijd en geld en je benut onderzoeksgegevens gegevens beter. Maar hoe werkt het in de praktijk? TOPICS-MDS is een voorbeeld van een minimale dataset.

Lees ervaringen van onderzoekers, gebruik de checklist en bekijk de pagina Volksgezondheid en zorg

Doe je voordeel met 6 tips voor datamanagement uit infectieziektenveld

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dus onderzoeker, zorgprofessional, techneut en jurist, ga samen de uitdaging  aan en gebruik deze 6 tips voor het maken van een minimale dataset (MDS).

Lees de 6 tips

Open Science bij ZonMw

'Toegang tot data' bij ZonMw

Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw, vertelt over het belang van Toegang tot data, het Nationaal Plan Open Science en de rol van ZonMw

Bekijk de video

Onderzoekers willen graag heldere regels

Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'
Mediator Special 'Kritisch kijken naar onderzoek'

Steeds meer wetenschappers zijn voorstander van een betere opslag en uitwisseling van onderzoeksdata, zodat die in de toekomst vindbaar en bruikbaar zijn voor andere onderzoekers. 

Mediator artikel: Onderzoekers willen graag heldere regels

Health train

Film: Personal Health Train
Film: Personal Health Train

The key concept behind Personal Health Train (PHT) is to bring research to the data rather than the classical solution of bringing data to the research.

The PHT is designed to give controlled access to heterogeneous data sources while ensuring maximum privacy protection and maximum engagement of individual patients or citizens. As a prerequisite, health data is made FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Stations containing FAIR data (‘FAIRports’) may be controlled by individuals (‘Personal lockers’), (general) physicians, biobanks, hospitals and (public) data repositories.

Bekijk de film: Personal Health Train

Actueel

Volg via RSS

Internationale coalitie wil versnelling Open Access

Vanaf 1 januari 2020 zijn resultaten van onderzoek voor iedereen beschikbaar in Open Access tijdschriften en Open Access platforms. Dit is de kern van het plan dat vandaag door de cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers, waaronder NWO en ZonMw, bekend wordt gemaakt. Het doel is versnelling van de transitie naar Open Access.

Nieuws

Openbare onderzoeksdata in de strijd tegen ebola

Openbare publicaties van resultaten over ebola helpen de infectieziekte te bestrijden. Samen met NWO steunt ZonMw de internationale oproep van het Wellcome Trust om publicaties en onderzoeksresultaten openbaar te maken.

Elders gezien

6 tips voor datamanagement van infectieziekten

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dus onderzoeker, ga de uitdaging aan en gebruik de 6 tips voor het maken van een minimale dataset (MDS) voor infectieziekten.

datastructuur
Nieuws

Zijn we al FAIR?

Maandag 26 maart werd in samenwerking met het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL) een FAIR data event georganiseerd voor de gehonoreerde projecten uit de vierde subsidieronde van het programma Enabling Technologies Hotels (ETH).

Open data is meer dan toegang alleen, het moet ook FAIR zijn
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Draag bij aan onderzoek naar hart- en vaatziekten

groep mensen met tekstwolken

Acivity trackers, zoals een Fitbit, zijn tegenwoordig immens populair. Mensen gebruiken deze apparaten om hun stappen te tellen, hartslag te meten, gewicht bij te houden en andere gezondheidsinformatie te verzamelen. De informatie, ook wel data, die deze apparaten oplevert biedt ondersteuning bij een gezonde leefstijl. In wetenschappelijk onderzoek wordt deze data gecombineerd met andere gegevens en biedt het inzicht in ziekte en gezondheid. Al...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Margreet Bloemers

Margreet Bloemers

Implementatiemedewerker

Telefoonnummer+31 70 349 52 37

Bas de Waard

Programma-assistent

Telefoonnummer+31 70 349 50 81
E-mailadresWaard@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website