ZonMw bevordert openheid in kennis- en innovatiecommunities om de maatschappelijke opbrengsten van hun werk te optimaliseren.
Met Open Science wordt wetenschap toegankelijk gemaakt voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal. Het doel is om de kwaliteit en impact van wetenschappelijk onderzoek te vergroten.
Om dit te bereiken zet ZonMw zich de komende jaren in voor:
ZonMw draagt bij aan nieuwe methoden van onderzoek waardoor dierproeven niet meer of in mindere mate nodig zijn en die betere resultaten opleveren voor mens en dier dan bestaande dierproeven.
Hoewel het Erkennen en Waarderen-programma een nieuwe vorm van onderzoeksfinanciering en -waardering voorstaat, wil de Nederlandse wetenschap wel hoog in de internationale lijstjes blijven staan, vertellen Jeroen Geurts en Rianne Letschert.
Met een Creative Commons-licentie kun je eenvoudig publicaties Open Access delen. Welke Creative Commons-licenties kun je als onderzoeker hiervoor gebruiken? Dirk Visser (hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht) vertelt hierover.
As part of the National Programme Open Science (NPOS), the 'Professionalising data stewardship in the Netherlands' report is published in February 2021. This report is a roadmap towards national implementation of FAIR data stewardship. It provides arguments for urgent decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands, in order to realise the ambitions for Open Science.
ZonMw, VSNU, NFU, KNAW en NWO lanceren position paper. Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De publieke kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.
Sally Wyatt is de nieuwe voorzitter van het programma Promoten van Goede Wetenschap (vervolg op het programma Bevorderen Verantwoorde Onderzoekspraktijken). Dit programma is gericht op het stimuleren van duurzame verbeteringen in het wetenschapssysteem. Eduard Klasen neemt afscheid als voorzitter en geeft met vertrouwen het stokje door aan Sally. Zij wil zich inzetten voor de bredere wetenschapsdomeinen.
12 talentvolle wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) ontvangen een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro. 6 daarvan gaan een bijdrage leveren aan meer inzicht in ziekten en de behandeling daarvan. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.
NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen ENW en ZonMw een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.