ZonMw tijdlijn Open Science https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Open Science nl-nl Tue, 28 Mar 2023 17:45:46 +0200 Tue, 28 Mar 2023 17:45:46 +0200 TYPO3 news-9537 Mon, 27 Mar 2023 16:15:57 +0200 Ga mee op innovatiemissie naar India voor samenwerking op data, technologie en oncologie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ga-mee-op-innovatiemissie-naar-india-voor-samenwerking-op-data-technologie-en-oncologie/ Ben jij actief op het gebied van data en digitale technologie en wil je dit toepassen in het oncologie- of medische domein? Pak dan nú je kans en ga mee op een vierdaagse innovatiemissie naar India. Hier kom je in contact met Indiase partners om kennis en ervaring uit te wisselen. Tegelijkertijd ontdek je mogelijkheden voor samenwerkingen met waardevolle Indiase partners. Momenteel is er een nieuwe KIC-call op hetzelfde thema in ontwikkeling, waar deze missie een mooie voorbereiding op is. Meld je aan vóór 3 april. Haakje met KIC-call in ontwikkeling

Momenteel is er een ZonMw/NWO KIC-call in ontwikkeling met hetzelfde thema: onderzoek naar data/technologie en oncologie. Ter voorbereiding hierop sluit deze innovatiemissie van RVO goed aan. Het is nog niet bekend wanneer de KIC-call opengesteld wordt. Als je interesse hebt, kun je wel alvast deelnemen aan deze innovatiemissie.

Voor wie?

Deelname aan de missie is vooral interessant als je een ondernemer, onderzoeker of bent, verbonden aan een (technologie-)bedrijf, kennisinstelling of (academisch) medisch centrum en actief op een van onderstaande thema’s met een focus op data en oncologie.

Voor potentiële richtingen voor samenwerking kun je denken aan:

  • Ontwikkelen/implementeren van internationale gezondsheidsdata architecturen, standaardisatie en datasharing protocollen;
  • Ontwikkeling van digitale toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van data;
  • Oplossingen voor datamigratie, -veiligheid, -opslag en -uitwisseling;
  • Privacy en veiligheid in datamanagement in zorg- en onderzoek toepassingen.
  • De missie sluit ook aan bij een KIC-call van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), ZonMw en de Indian Council of Medical Research (ICMR). Deelname aan de innovatiemissie geeft u daarmee ook de mogelijkheid om potentiële projectpartners te identificeren.

Wat levert het je op?

Centraal bij de missie staat het verkennen van publiek-private (onderzoeks-) samenwerking rondom data en oncologie, en het samenbrengen van beleids- en wetenschappelijke inzichten en praktijkkennis. Door mee te gaan op de missie kun je:

  • Inzicht krijgen in het innovatie- en zorgecosysteem in India.
  • Trends en kansen verkennen voor publiek-private (onderzoeks-)samenwerking tussen kennisinstellingen en/of bedrijven. U krijgt onder andere de kans om als deelnemer uw expertise of technologie te presenteren aan mogelijke samenwerkingspartners.
  • Kennis en technologie uit Nederland op het gebied van data en oncologie koppelen aan kansen in India.
  • India beschikt over uitstekende onderzoekscentra en universiteiten, zowel in het oncologie- als in het datascience domein. Het land kent een sterke medische technologiesector en een vitaal startup ecosysteem. India beschikt door zijn omvang, menselijk kapitaal en expertise daarmee over een aanzienlijk potentieel in het digitale gezondheidsdomein.

India: digitale technologie en data in het medische domein

India en Nederland hebben beiden een grotendeels privaat gezondheidszorgstelsel, en streven ernaar om deze toegankelijk te krijgen en te houden. In Nederland is dat uitdagend door de vergrijzende samenleving, terwijl in India de ziektelast de komende jaren zal stijgen door problemen als ondervoeding, infectieziekten, en ziekten die opkomen door de snelgroeiende welvaart zoals hart- en vaatziekten en kanker. Zowel Nederland als India zien in digitale technologie een deel van de oplossing.

Het streven van beide landen om uitdagingen in de zorg aan te pakken door middel van digitale technologie en data, en de sterke positie van India op het gebied van onderzoek en technologie, biedt kansen voor samenwerking tussen Nederlandse en Indiase organisaties.

Lees meer op de website van RVO.

 

]]>
news-9138 Tue, 08 Nov 2022 10:13:06 +0100 ZonMw ondertekent Agreement on Reforming Research Assessment https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-ondertekent-agreement-on-reforming-research-assessment/ ZonMw tekende op 28 oktober 2022 het Europese verdrag ‘Agreement on Reforming Research Assessment’. Deze overeenkomst van de Europese Commissie en Science Europe (de Europese onderzoeksorganisaties) bevat afspraken over hoe onderzoeksresultaten beoordeeld dienen te worden met als doel de kwaliteit en impact van onderzoek te verbeteren. Het verdrag bevat principes, toezeggingen en tijdschema's voor hervormingen. Ook treden ondertekenende organisaties toe tot een coalitie die gaan samenwerken bij het implementeren van de veranderingen en zullen opgedane ervaringen delen. Het verdrag sluit aan bij de veranderingen in de Nederlandse wetenschap waar we als onderzoeksfinancier actief aan bijdragen. Samen met NWO onderschrijven we al sinds het begin de uitgangpunten van het programma Erkennen en Waarderen en implementeren we die in ons beleid en processen.

Arfan Ikram, voorzitter van het bestuur van ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO: “We vinden het ook belangrijk dat de cultuurverandering in de wetenschap, die we met elkaar nastreven, ook internationaal gestimuleerd wordt. Wetenschappers en kennisinstellingen zijn immers internationaal met elkaar verbonden.”

Versterking van bestaande afspraken

De afspraken van de overeenkomst komen overeen met het beleid dat wij al hebben ingevoerd of nog gaan uitvoeren in het kader van Erkennen & Waarderen of DORA. Met het ondertekenen van het Agreement committeren wij ons aan een bredere vorm van het erkennen en waarderen van de verscheidenheid aan taken die academici uitvoeren; en aan een beoordeling van wetenschap die primair uitgaat van evaluaties op basis van kwaliteit, eventueel ondersteund door kwantitatieve indicatoren.

Tijdpad voor het doorvoeren van veranderingen

We zullen er ook naar streven om het tijdspad van de overeenkomst voor het doorvoeren van de veranderingen, te realiseren. Daarnaast dient er ook open geëvalueerd te worden over de veranderingen. Voor het einde van 2023 dienen de ondertekenaars concrete plannen gemaakt te hebben en in 2027 zullen de evaluaties afgerond worden.

Co-creatie van de overeenkomst

De overeenkomst is door de Europese Commissie geïnitieerd en gerealiseerd. Deze heeft samen met Science Europe en een kerngroep van twintig onderzoeksorganisaties, waaronder ZonMw, in januari een co-creatie proces gestart die tot deze overeenkomst heeft geleid. Op 20 juli jongstleden is de definitieve versie gepubliceerd. ZonMw staat volledig achter de inhoud van de definitieve versie en heeft deze op 28 oktober 2022 officieel ondertekend.

Verheugd over Europese reikwijdte

We zijn verheugd dat de veranderingen in het beoordelen van onderzoek die vanuit Erkennen & Waarderen al een tijd geleden zijn ingezet, nu ook buiten Nederland worden opgepikt en geïmplementeerd. Ook al is de overeenkomst opgezet door Europese organisaties, de verwachting is dat organisaties vanuit de hele wereld zullen aansluiten. Tot nu toe hebben meer dan 350 organisaties uit 40 landen hier interesse voor getoond.

ZonMw onderschrijft al sinds de start de uitgangspunten van het landelijke programma Erkennen en Waarderen, dat als doel heeft om behaalde wetenschappelijke resultaten en kwalificaties in de volle breedte te beoordelen. Er is ruimte voor alle aspecten die passen bij de activiteiten van wetenschappers. Het gaat om academische activiteiten in de volle breedte: de kwaliteit van het werk, impact en relevantie, competenties op het gebied van samenwerken en outreach, en participatie in belangrijke ontwikkelingen zoals open science. Hiermee wordt recht gedaan aan wat er wordt verwacht van de hedendaagse wetenschapper in de huidige samenleving.

Meer informatie

]]>
news-9114 Mon, 31 Oct 2022 15:37:33 +0100 Meld je nu aan voor de workshop over FAIR data stewardship en datamanagement https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meld-je-nu-aan-voor-de-workshop-over-fair-data-stewardship-en-datamanagement/ Op maandagmiddag 21 november 2022 vindt om 13.00 uur de ‘ETH Knowledge Exchange Workshop on FAIR implementation’ plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze workshop staat in het teken van FAIR data stewardship en datamanagement. Vanuit het programma Enabling Technologies Hotels (ETH) komen er verschillende presentaties aan bod en is er ruimte voor discussie. Laat je inspireren en meld je aan! Enabling Technologies Hotels (ETH)

Het programma Enabling Technologies Hotels (ETH) is in 2013 opgezet om onderzoekers bredere toegang te bieden tot hoogwaardige life sciences technologieën en de daarmee samenhangende expertise. Onderzoekers (‘gasten’) zonder toegang tot high end technologie, konden hiervoor terecht bij een service-gerichte faciliteit (‘hotel’). Zij konden als het ware een technologie ‘lenen’ voor hun eigen onderzoek. Één van de doelstellingen van het programma was om het gebruik van data stewardship en data integratie principes, methoden en standaarden in onderzoeksprojecten te stimuleren. ETH werd gefinancierd door ZonMw en het NWO domein Exacte en Natuurwetenschappen. Het programma is opgezet in samenwerking met het Dutch Techcentre for Lifesciences (DTL) en Health-RI.

Wat ga je doen tijdens de workshop?

Aangezien het programma in 2022 afloopt, richt deze workshop zich op de voortgang die is geboekt met de bevordering van datastewardship en de implementatie van de FAIR-principes. Samen gaan we de huidige status beoordelen, gemeenschappelijke doelen identificeren en toekomstige activiteiten bespreken. Onderzoekers, facility managers, data stewards en/of geïnteresseerden in ETH-programma en de implementatie van de FAIR data zijn van harte uitgenodigd!

Waar en wanneer vindt de workshop plaats?

Datum: maandagmiddag 21 november 2022

Tijden
12.15 uur: Inloop met lunch
13.00 uur: Welkom en introductie van het ETH programma
(Margreet bloemers, ZonMw en Ruben Kok, DTL)
13.30 uur: Best practices bij de implementatie van FAIR data
(Joeri van der Velde en Aneas Hodselman, UMCG, XiaoFeng Liao, Radboud UMC)
14.30 uur: Koffie / theepauze
15.00 uur: Discussie over gemeenschappelijke doelen en uitdagingen
15.30 uur: Discussie over toekomstige activiteiten
16.30 uur: Netwerkborrel

Locatie: Jaarbeurs Utrecht / Beatrixgebouw / zaal wordt nog bekend gemaakt

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor de volledige beschrijving van de presentaties en het programma op de website van DTL. Of meld je direct aan via dit formulier. We hopen je te zien op maandag 21 november!

]]>
news-9027 Tue, 04 Oct 2022 09:24:48 +0200 E-learning ‘Citizen Science voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’ nu beschikbaar! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/e-learning-citizen-science-voor-gezondheidsonderzoek-en-zorginnovatie-nu-beschikbaar/ Hoe betrek je de samenleving bij onderzoek en kennisontwikkeling en maak je wetenschappelijke resultaten zo toegankelijk mogelijk voor iedereen? Speciaal voor (toekomstige) projectleiders van onze projecten is vanaf vandaag de e-learning ‘Citizen Science voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’ beschikbaar en te volgen via onze website. Wat is Citizen Science?

Citizen Science, ook wel burgerwetenschap genoemd, betekent dat burgers en onderzoekers samenwerken om oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke (gezondheids)vraagstukken. Dat kan gaan om participatie van burgers in wetenschappelijk onderzoek, of juist om participatie van wetenschappers in burgergedreven onderzoek. Burgers en onderzoekers betrekken elkaar bij agendering, uitvoering of evaluatie en hun betrokkenheid varieert afhankelijk van het project. Deze nauwere samenwerking tussen wetenschappers en de samenleving leidt vaak tot nieuwe inzichten. Dat helpt om relevantie, kwaliteit en impact van gezondheidsonderzoek te vergroten. Ga naar de e-learning.

Stimuleren van zorginnovatie

Nederland neemt een koppositie in op het gebied van Open Science: het toegankelijk maken van kennis en transparantie van kennisontwikkeling. Citizen Science is hierin een volgende stap. Binnen ZonMw lopen er verschillende projecten waarin burgers betrokken worden en dit worden er steeds meer. Door de samenwerking op te zoeken, door handvatten te bieden en door met elkaar in gesprek te gaan, stimuleren we zorginnovatie en sluit onderzoek nog beter aan op de praktijk. Dat betekent betere resultaten voor iedereen. Daarom stimuleren wij participatie in alle projecten. De e-learning laat ZonMw-projectleiders kort en krachtig kennis maken met de kansen die Citizen Science hiervoor biedt.

Contact

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via e-mail.

Meer informatie

]]>
news-8990 Wed, 21 Sep 2022 10:55:31 +0200 Negentig procent publicaties NWO- en ZonMw-onderzoek Open Access https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/negentig-procent-publicaties-nwo-en-zonmw-onderzoek-open-access/ Minstens 9 van de 10 publicaties in 2021 die voortkomen uit door NWO en ZonMw gefinancierd onderzoek, zijn Open Access beschikbaar. Voor NWO is een stijging van 5% te zien ten opzichte van vorig jaar. Voor door ZonMw gefinancierd onderzoek is de stijging 8%. Dat blijkt uit de Open Access Monitor die door CWTS (Center for Science and Technology Studies) in opdracht van NWO (en ZonMw) is uitgevoerd. Het streven is 100%

Beide onderzoeksfinanciers vinden dat onderzoeksresultaten die met publieke middelen tot stand zijn gekomen, direct en vrij toegankelijk moeten zijn. Daarom werken zij vanaf 2009 aan hun Open Acces beleid voor door hen gefinancierd onderzoek. Vanaf 2015 geldt de subsidieverplichting dat publicaties voortkomend uit NWO gefinancierd onderzoek Open Access beschikbaar zijn. Voor door ZonMw gefinancierd onderzoek geldt dit sinds 2013. In 2021 hebben beide financiers hun eisen in lijn gebracht met Plan S en cOAlitie S, een samenwerking van meer dan 25 internationale onderzoeksfinanciers. Dit Open Access beleid leidt tot mooie resultaten, hoewel er verbetering mogelijk is.

Caroline Visser, verantwoordelijk voor Open Science in de raad van bestuur van NWO: 'Ik stel vast dat er sinds de eerste formulering van ons open access beleid in 2009 enorme stappen gezet zijn. Open access is feitelijk de norm geworden. 90% is, ook in internationale context, een bijzonder mooie score. Uiteraard blijven wij streven naar 100% en blijven wij actief bijdragen aan de transitie naar het vrij en toegankelijk publiceren van al het wetenschappelijk onderzoek’.

Arfan Ikram, voorzitter van het bestuur van ZonMw: ''Dit zijn mooie cijfers. Om de 100% te bereiken zullen we ook bij ZonMw in samenwerking met relevante partijen blijven inzetten voor de transitie naar open access publiceren van wetenschappelijke output. Waar mogelijk faciliteren we  onderzoekers om verschillende open access routes te gebruiken”.


Belangrijkste conclusies uit de analyse door CWTS

•    In 2021 90% van de publicaties voortkomend uit NWO financiering (n=7843) open access beschikbaar, hetzij via de gouden route (op het platform van de uitgever), hetzij via de groene route (gedeponeerd in een repository). Dit komt neer op een stijging van 5% ten opzichte van 2020. Voor ZonMw (n=1559) was dat 91%. Een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar.

•    Het aantal publicaties in hybride tijdschriften nam afgelopen jaren sterk toe, als gevolg van de deals die de universiteiten met uitgevers hebben. Ook het aandeel publicaties in volledig gouden tijdschriften nam sterk toe.

•    Voor het eerst is in deze editie van de monitor ook het aandeel diamant open access vastgesteld. Dit vanwege de grote belangstelling die er de laatste jaren voor dit model is, onder andere in reactie op de door Science Europe en cOAlitie S uitgevoerde Diamond OA Journals Study en het Actieplan voor Diamond OA. Het aandeel diamant is met 2,5% nog klein maar beloftevol omdat het een meer rechtvaardig model is waarbij noch auteurs, noch lezers met kosten worden geconfronteerd.

•    Tussen wetenschappelijke domeinen zijn in de overall score geen grote verschillen. Ook niet tussen de universiteiten. De Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen scoren met 94% open access het hoogste, wat vermoedelijk verklaard kan worden door het vooruitstrevende gebruik van het Taverne amendement door deze instellingen.

•    Voor het eerst is ook steekproefsgewijs gekeken naar de 10% ‘gesloten’ publicaties. Vaak betreft het hier publicaties waarbij de door NWO of ZonMw gefinancierde onderzoeker de ‘zoveelste’ co-auteur is op een artikel, waarvan de hoofdauteur een aanstelling in het buitenland heeft. Deze onderzoeker zal daardoor mogelijk niet altijd invloed kunnen hebben op de keuze om open access te publiceren. Ook deze artikelen dienen onder het NWO- en ZonMw-beleid open access gemaakt te worden en het rapport laat ook zien dat het overgrote deel van auteurs dat ook doet en artikelen via het instellingsrepository – zij het soms met door embargo’s afgedwongen vertraging. De door cOAlitie S ontwikkelde Rights Retention Strategy kan onderzoekers ondersteunen ook deze publicaties onmiddellijk in open access te delen.

•    De data onderliggend aan de rapportage zijn – zo veel als mogelijk - open beschikbaar.

Open science de norm

NWO en ZonMw dragen actief bij aan de transitie naar Open Science. Voorwaarde voor financiering van beiden onderzoeksfinanciers is dat publicaties voortkomend uit gefinancierd onderzoek Open Access beschikbaar is. Open science leidt tot meer impact van wetenschappelijk onderzoek. Maar ook tot meer kwaliteit en betrouwbaarheid en daarmee tot meer vertrouwen en draagvlak voor wetenschap.

Meer informatie

 

 

]]>
news-8899 Thu, 18 Aug 2022 18:04:06 +0200 Tien projecten van start in het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tien-projecten-van-start-in-het-programma-citizen-science-voor-gezondheid-en-zorg/ Binnen het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) zijn tien projecten van start gegaan. In dit programma nemen burgers het initiatief en hebben de leiding in alle fasen van onderzoek en innovatie. Daarbij ligt de focus op onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg, in samenwerking met onderzoekers, (zorg)professionals, ondernemers en indien relevant de overheid. Het doel van het programma is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral duurzame oplossingen aan de hand van ‘burgerwetenschap’ voor het Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg. Binnen het programma CS4GZ bundelen ZonMw en Health~Holland de krachten. Diverse projecten

Hieronder volgt een overzicht van de tien projecten die gestart zijn:
1.    project leefstijl gericht op ontmoetingsplekken;
2.    doorleven met kanker;
3.    optimale IC-nazorg;
4.    sociale gezondheid o.a. door kunst bij dementie;
5.    gezonde leefstijl in co-creatie met burgers;
6.    eigen regie voor mensen met kanker;
7.    interventies voor mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten;
8.    preventieve interventies m.b.t. de leefstijl;
9.    virtuele assistent die aansluit bij de leefwereld van kwetsbare zorgvragers;
10.    isoleren van vaginale crispatus-bacteriën om daarmee andere vrouwen te helpen urineweginfecties en vaginale infecties te voorkomen;

Per project kon er minimaal €150.000 en maximaal €300.000 aan PPS-toeslag worden aangevraagd, met een looptijd van maximaal 24 maanden. Voor deze subsidieronde was een budget van €2 miljoen beschikbaar.

Succesvolle kick-off

Op 22 maart vond de succesvolle kick-off van de projecten plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Onder andere Karen van Ruiten, Programma voorzitter van de commissie van CS4GZ, was hierbij aanwezig en ging in dialoog met de aanwezigen. Na deze succesvolle kick-off kunnen we concluderen dat we beogen een lerend netwerk te creëren waarin de gehonoreerde projecten van elkaar kunnen leren in dit relatief nieuwe onderzoeksveld. Karen zegt hierover: “We moeten ons op een vernieuwend terrein als citizen science realiseren dat we mogen experimenteren. Bovendien kunnen we leren hoe we het anders en beter kunnen doen door burgers te betrekken. Dat kan niet als we het hetzelfde blijven doen, als hoe we het al deden.”

Commissie

De programmacommissie van CS4GZ, die onder andere gaat over het honoreren van de projecten, is een diverse mix aan experts met elk hun eigen relevante perspectief. Op deze pagina kunt u kennis maken met de acht commissieleden. Programmavoorzitter Karen van Ruiten neemt veel kennis en kunde mee over innoveren en veranderprocessen, door haar functies, waaronder een aantal rollen bij het Ministerie van VWS. “Voor citizen science is co-creatie van groot belang, tijdens onderzoek maar ook bij implementatie. In iedere fase van implementatie ontstaan nieuwe inzichten. Het is waardevol om de kennis en kunde van de burger te betrekken, ook bij het toepassen van de projecten. En tegelijkertijd aandacht hebben voor juridische, financiële of technische kanten, waarvoor je andere partners nodig hebt. Alleen door die krachtenbundeling kun je een project succesvol in de praktijk implementeren en toepassen.” Meer weten? Lees het hele interview met Karen hier.

Achtergrondinfo

ZonMw en Health~Holland bundelen de krachten voor het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ). De focus ligt op onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg, op initiatief van burgers die samenwerken met onderzoekers, (zorg)professionals, ondernemers en indien relevant overheid. Het doel van het programma is het realiseren van creatieve, innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen aan de hand van Citizen Science voor het Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg.
 
Het programma CS4GZ draagt bij aan de transitie naar zelf- en samen-management van gezondheid, en het ‘meedoen’ en ‘ertoe doen’ in de samenleving. Gezondheid, meedoen en ertoe doen naar behoefte en vermogen zijn een doel op zich, maar zijn ook een belangrijk middel. Meedoen en ertoe doen werken preventief en bieden mensen fysiek, mentaal, sociaal én economisch perspectief. Bovendien vormen burgers in omvang en inzet een drijvende kracht voor maatschappelijke uitdagingen, zoals ook voor de transitie van de gezondheid en zorg. Denk hierbij aan de zorg voor zichzelf en voor anderen. Het faciliteren van burgers om onderzoek te initiëren en in het onderzoek een centrale rol te nemen moet leiden tot een verbetering van hun gezondheid, het meedoen en ertoe doen.
 
Om een échte transitie naar burgergedreven onderzoek en innovatie te bewerkstelligen is een paradigmashift in onderzoek doen noodzakelijk. Daarom richten we ons in dit programma op onderzoek en innovatie waarin de burger het initiatief neemt en als medeonderzoeker co-creëert in alle fasen van onderzoek en innovatie. Dit betekent dat er met beroepswetenschappers wordt samengewerkt op basis van gelijkwaardigheid aan het gehele onderzoeksproces, van probleemstelling tot analyse en interpretatie van de resultaten.

]]>
news-8532 Wed, 20 Apr 2022 10:01:00 +0200 ’Reflecteren op de wetenschap moet gewoon worden’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/reflecteren-op-de-wetenschap-moet-gewoon-worden/ Sally Wyatt is de nieuwe voorzitter van het programma Promoten van Goede Wetenschap (vervolg op het programma Bevorderen Verantwoorde Onderzoekspraktijken). Dit programma is gericht op het stimuleren van duurzame verbeteringen in het wetenschapssysteem. Eduard Klasen neemt afscheid als voorzitter en geeft met vertrouwen het stokje door aan Sally. Zij wil zich inzetten voor de bredere wetenschapsdomeinen. Wetenschap doe je niet alleen voor jezelf

Sally Wyatt is  hoogleraar Digital Cultures aan de Universiteit Maastricht en sociale wetenschapper op het gebied van wetenschap, technologie en samenleving. Als wetenschapper onderzoekt zij de impact van digitalisering op de samenleving. In het verleden heeft zij ook onderzoek gedaan naar open data in de wetenschap.

‘’Kwesties als integriteit en verantwoorde innovatie zijn voor mij belangrijk en interessant’’, vertelt Sally. ‘’Je doet wetenschap immers niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen’’. Met ‘de anderen’ bedoelt Sally niet alleen mede-wetenschappers en studenten, maar ook de samenleving. ‘’Ik vind het belangrijk dat wetenschappers het goede voorbeeld kunnen geven aan zowel hun volgende generatie wetenschappers als het algemene publiek’’. Voor haar geldt de gouden regel ‘Do unto others as you would have them do unto you’, oftewel behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden.

Hoe ZonMw goede wetenschap begon te bevorderen

Eduard Klasen was van 2016 tot 2022 voorzitter van het programma Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken (BVO). Hij is oud-bestuurder van het Leids Universitair Medisch Centrum en emeritus hoogleraar Management van Gezondheidsonderzoek. ‘’Het begon allemaal in 2012’’ vertelt Eduard. ‘’Er verschenen toen regelmatig publicaties over hoe het met de wetenschap ging’’. Problemen die toen onder andere naar voren kwamen waren publicatiedruk, gebrek aan interdisciplinaire samenwerkingen en onvoldoende oog voor de maatschappelijke impact van onderzoek. ‘’ZonMw vond dat onderzoeksfinanciers een positie in moesten nemen om goede wetenschap te bevorderen’’ zegt Eduard. ‘’Maar er was toen nog helemaal niks, geen geld en geen plan’’.

Onder leiding van Eduard startte ZonMw in 2013 het project ‘Systeemfalen’, om meer te weten te komen over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van systeemfalen (problemen in het onderzoekssysteem). ‘’We zijn organisaties, deskundigen en decanen af gaan reizen en hebben heel veel opgeschreven en geleerd’’, vertelt Eduard.

Vervolgens werd de basis gelegd voor het programma BVO. “Samen met Lex Bouter, professor onderzoeksintegriteit, heb ik een werkgroep opgestart” vertelt Eduard. In 2015 kwam de werkgroep tot de conclusie dat er veel theorieën zijn over factoren die het wetenschapssysteem beïnvloeden, maar dat hier amper onderzoek naar gedaan is. Met deze kennis is het wetenschapsbrede programma BVO opgezet. “Het was uniek toen, maar nu niet meer, gelukkig” zegt Eduard tevreden. “Nu hebben we meer partners, zoals het Research on Research Institute waar we veel van kunnen leren”.

Er ligt een mooie kans voor een vervolgtraject

Sinds de start van het programma BVO zijn er in totaal 17 projecten en een paar grotere onderzoeksinitiatieven gefinancierd. Ook zijn er bijeenkomsten en workshops georganiseerd. De BVO-projecten geven inzichten over wat goed gaat en welke verbeteringen nodig zijn om goede wetenschap te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van het peer-review systeem, het opzetten van trainingen voor hogescholen over het uitvoeren van verantwoord onderzoek, en het stimuleren van verantwoorde evaluatie van onderzoekers.

Het programma heeft een eerste en noodzakelijke stap naar het structureel en systematisch onderzoeken van het wetenschapssysteem gezet. “Het programma BVO heeft een mooi netwerk weten te creëren” zegt Eduard trots. Daarnaast heeft het een wezenlijke toegevoegde waarde ten opzichte van actuele ontwikkelingen in de wetenschap, zoals Open Science en het nieuwe erkennen en waarderen. “We hebben breed ingezet en veel gedaan, maar er moet nog wel een tandje bij” concludeert Eduard. “Ik denk dat er een mooie kans ligt voor het vervolgtraject”.  

Eduard geeft het stokje door aan Sally

Het programma BVO is afgerond en we zijn momenteel bezig met het vervolgtraject, namelijk het programma Promoten van Goede Wetenschap (PGW). Eduard heeft met veel plezier en toewijding gewerkt aan het programma BVO. “Na zoveel jaar vind ik het goed om te stoppen, je loopt het risico jezelf te gaan herhalen en dat is niet verstandig, dat moet je niet willen”. Maar volledig uit het zicht wil Eduard niet treden. “Dit onderwerp ligt na aan mijn hart, dus ik blijf graag op de hoogte”. Eduard geeft met genoegen en veel vertrouwen het stokje door aan Sally. “Ik wens Sally veel succes en ook vooral plezier, want het is ook echt leuk”.

Liever één ding voor elkaar dan duizend zaken

Sally is onder de indruk van de prestaties van afgelopen jaren. “Ik hoop dat we hiermee verder kunnen gaan” zegt Sally. “Het is een indrukwekkend, belangrijk en interessant onderwerp en we zijn nog lang niet klaar”. Er zijn nog veel uitdagingen. “Hoe gaan we dit voor bredere wetenschapsdomeinen vormgeven en hoe gaan we de relevantie laten zien van programma PGW?” zegt Sally. “Veel aspecten van goede onderzoekspraktijken, zijn sterk context afhankelijk en gelden niet voor alle wetenschapsdisciplines” zegt Sally. Zij heeft zelf met veel wetenschappers uit verschillende disciplines samengewerkt, en weet zelf als geen ander dat verantwoord onderzoek doen geen universeel concept is. “Het is belangrijk om hier bewust van te zijn” vertelt Sally.

Sally is geïnspireerd door de positieve noot van het programma BVO. ‘’Er is veel aandacht voor goede praktijken en hoe mensen het goed doen’’ zegt Sally. ‘’Ik denk dat we hiermee op een positieve manier invloed hebben’’. Voor de toekomst ziet Sally graag dat reflecteren op de wetenschap als iets normaals wordt gezien. “Reflecteren op je eigen en andermans werk zou niet moeten worden gezien als iets wat losstaat van je werkzaamheden” zegt Sally. “Als wetenschapper is reflecteren deel van je verantwoordelijkheid op ethisch, politiek en wetenschappelijk vlak’’. Voor nu is het vooral belangrijk stap-voor-stap te werk te gaan. ‘’We kunnen niet alles tegelijk doen, we moeten prioriteiten stellen” stelt Sally. Of zoals Eduard zegt: “liever één ding goed voor elkaar krijgen dan duizend zaken tegelijk proberen tot bloei te brengen”.

Vervolg BVO: het programma Promoten van Goede Wetenschap

Het programma Promoten van Goede Wetenschap (PGW) is een vervolgtraject van het  programma Bevorderen Verantwoorde Onderzoekspraktijken (BVO). Het programma BVO heeft de wetenschap zelf onderzocht om robuust, kwalitatief goed en integer onderzoek te kunnen garanderen. Hierbij is het huidige wetenschapssysteem en -cultuur onder de loep genomen, zoals hoe wetenschappers goede wetenschap vormgeven en tegen welke problemen ze daarbij aanlopen. Het programma BVO  startte in 2016 en heeft kennis opgedaan over wat goede wetenschap is en wat het belemmert. In het vervolgprogramma PGW wordt deze kennis ingezet om duurzame systeemverbeteringen in de wetenschap te stimuleren.

Meer informatie

]]>
news-8361 Mon, 28 Feb 2022 09:07:00 +0100 6 medische wetenschappers ontvangen NWO-Vici https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/6-medische-wetenschappers-ontvangen-nwo-vici/ 12 talentvolle wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) ontvangen een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro. 6 daarvan gaan een bijdrage leveren aan meer inzicht in ziekten en de behandeling daarvan. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Met de Vici-beurs kunnen de laureaten gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De wetenschappers gaan op verschillende gebieden onderzoek uitvoeren. Binnen de Vici zijn wetenschappers namelijk vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Meerdere laureaten gaan zich bezighouden met verschillende vormen of behandelmethoden van kanker.

Aangepaste planning

De Vici wordt jaarlijks door NWO toegekend. Bij de wetenschapsdomeinen TTW en ZonMw zijn in totaal 91 aanvragen ingediend, waarvan 12 gehonoreerd. Deze toekenningen betreffen Vici-ronde 2021-deel 1. De toekenningen van de Vici van de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) worden half maart verwacht. Door uitval en ziekteverzuim door corona duurt de beoordeling langer dan voorzien. Om niet alle wetenschappers nog langer in spanning te laten, zijn daarom de toekenningen van TTW en ZonMw nu alvast bekend gemaakt. Als alle toekenningen bekend zijn, volgen alle cijfers, feiten en honoreringspercentages rondom deze ronde.

Meer informatie

 

]]>
news-8110 Thu, 16 Dec 2021 12:08:00 +0100 NWO-Veni financiering voor 89 veelbelovende jonge wetenschappersonderzoekers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwo-veni-financiering-voor-89-veelbelovende-jonge-wetenschappersonderzoekers/ NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen ENW en ZonMw een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Wat gaan de Veni-laureaten onderzoeken?

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar het vertragen van Parkinson door lichaamsbeweging, de fysische aard van radioflitsen, de opwarming van het klimaat en de effecten van hersenveroudering op slaapproblemen. In het overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

NWO heeft moeten schuiven met de planning

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Deze toekenningen betreffen een deel van de Veni-ronde 2021. Afgelopen jaren heeft NWO moeten schuiven met de planning van de Veni-rondes, noodgedwongen door corona en een hack. Dat leidde afgelopen voorjaar tot een splitsing in de planning tussen de verschillende wetenschapsdomeinen. Voor de wetenschapsdomeinen ENW (nog geen vooraanmeldingsfase) en ZonMw (niet getroffen door de hack) hanteerde NWO de oorspronkelijke planning van voor de hack en voor de domeinen SGW en TTW staat de besluitvorming in april 2022 gepland. Wanneer alle besluitvorming heeft plaatsgevonden, worden de feiten en cijfers van de volledige ronde bekend gemaakt.

Meer informatie

]]>
news-7971 Mon, 08 Nov 2021 08:33:33 +0100 De achtste editie van het NWO magazine Onderzoek is uit! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/de-achtste-editie-van-het-nwo-magazine-onderzoek-is-uit/ Het thema van deze editie is Open Science, met onder andere de uitslag van de enquête die NWO heeft gehouden onder onderzoekers over open science.  

Naast vijf themaverhalen over Open Science zijn er een paar mooie onderzoeken/ onderzoekers uitgelicht, zoals cardioloog Daniël Pijnappels die vertelt over hoe hij zijn wetenschappelijke carrière als roeping ziet, Henk Jonkers van de TU Delft die vertelt hoe zijn onderzoek naar bacteriën nu toegepast wordt in zelfhelend beton dat viaducten, kades en wegen duurzamer maakt.

Wilt u meer weten?

 

 

]]>
news-7904 Wed, 27 Oct 2021 09:41:54 +0200 26 projecten om open science te stimuleren https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/26-projecten-om-open-science-te-stimuleren/ 26 projecten op het gebied van Open Science krijgen een financiële impuls van maximaal 50.000 euro. Het gaat om projecten gericht op vernieuwende manieren van (open) publiceren, het delen van FAIR data en software of projecten die bijdragen aan de cultuurverandering die nodig is om open science te realiseren. ‘Het Open Science Fund is een belangrijke volgende stap in het erkennen en waarderen van open onderzoekspraktijken’, aldus Caroline Visser, verantwoordelijk voor Open Science in de raad van bestuur van NWO. Gehonoreerde projecten bestrijken een breed spectrum

De gehonoreerde projecten bestrijken een breed spectrum van nieuwe open science praktijken. Sommige zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe tools en software voor datavisualisatie, zoals het project Raincloudplots 2.0 van prof. dr. Rogier Kievit (Radboud Universiteit) of op het anonimiseren van open tekstdata, zoals in het project van dr. Bennett Kleinberg (Universiteit Tilburg). Andere projecten beogen de uitwisselbaarheid van data te bevorderen door het ontwikkelen van standaarden, zoals dr. Rombert Stapel (KNAW/IISG) in zijn project CLAIR-HD zal doen voor het vakgebied van de historische demografie. Weer een andere categorie heeft tot doel de cultuurverandering te bevorderen die nodig is voor open science. In de Open Science Escape Room van dr. Anita Eerland (Radboud Universiteit) maken onderzoekers op een speelse manier kennis met de voordelen en uitdagingen van open science.

Meer informatie

]]>
news-7667 Tue, 07 Sep 2021 10:00:00 +0200 Meer dan 80% publicaties NWO en ZonMw Open Acces https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-dan-80-publicaties-nwo-en-zonmw-open-acces/ 85% van de publicaties die voortkomen uit financiering van NWO in 2020 zijn open Acces beschikbaar. Voor ZonMw is dit percentage met 83% nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Open Acces Monitor die in opdracht van de onderzoeksfinanciers door het CWTS is uitgevoerd. NWO en ZonMw zetten zich al lange tijd in voor de transitie naar Open Science. Sinds de introductie van het Open Science beleid bij NWO en ZonMw in 2009 is een enorme vooruitgang geboekt. Zij blijven streven naar 100% Open Acces voor publicaties en voor onderzoeksdata zover dat mogelijk is.

Het CWTS onderzocht de voortgang. Belangrijkste conclusies zijn:

  • Van de in 2020 gefinancierde publicaties voortkomend uit NWO financiering is 85% Open Acces beschikbaar: hetzij via de platforms van de uitgever (gouden route) of via een repository (de groene route). Voor ZonMw is dat 83%. Dat is een groei van respectievelijk 17% en 23% ten opzicht van de vorige monitor in 2018.
  • Het aandeel publicaties in volledig gouden tijdschriften evenals het aantal publicaties in hybride tijdschriften neemt toe. Dit laatste als gevolg van de succesvolle Open Acces overeenkomsten van de VSNU met grote uitgevers.
  • Er zijn geen grote verschillen tussen de Open Acces scores van universiteiten. Binnen vakgebieden zijn wel verschillen in de gekozen routes. Onderzoekers in de exacte- en natuurwetenschappen kiezen vaker voor de groene route. In de biomedische wetenschappen is het publiceren in full gold Open Acces meer gemeengoed.

Caroline Visser, verantwoordelijk voor Open Science in de raad van bestuur van NWO: “Het is fantastisch dat 85% van het door NWO gefinancierde onderzoek inmiddels open beschikbaar is. Open Science leidt tot grotere vindbaarheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid van onderzoeksresultaten en dus tot meer impact. Zowel in de wetenschap als in de maatschappij. In samenwerking met Nederlandse wetenschappelijke instellingen en medische centra hebben we veel bereikt en hoewel – zoals vaak – de laatste stappen misschien de lastigste zijn: we blijven streven naar 100%. En dat is realistisch. Immers: het delen van een artikel via de groene route zoals door alle instellingen mogelijk gemaakt, is altijd een optie. We gaan onderzoekers daar ook meer nadrukkelijk op wijzen en aan de voorwaarde tot Open Acces publiceren houden”.

“Als onderzoeksfinanciers vinden we Open Acces belangrijk,” vult Jeroen Geurts aan, bestuursvoorzitter van van ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO, “want het vergroot de impact van onderzoek, verbetert de kwaliteit vanwege de transparantie en bevordert internationaal samenwerken. Daarom stellen we eisen aan het onderzoek dat we financieren. Maar we nemen ook stappen om onderzoekers daarbij te helpen. Daarom zijn NWO en ZonMw op 1 april van dit jaar lid geworden van Europe PMC (PubMed Central), een Open Science platform dat een wereldwijde collectie van wetenschappelijke artikelen en andere onderzoeksresultaten onderhoudt. Onderzoekers van NWO en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen kunnen nu hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen. Dit lidmaatschap van Europe PMC is een volgende stap naar 100% Open Acces publiceren”.

Open Science is de beweging die staat voor een meer open en participatieve onderzoekspraktijk waarbij publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium gedeeld worden en voor hergebruik beschikbaar gesteld worden. Open Science leidt tot meer impact, zowel op wetenschap als op maatschappij. NWO en ZonMw vinden dat publiek gefinancierd onderzoek open beschikbaar moet zijn en dragen daarom actief bij aan de transitie naar Open Science. In dat kader sloten zij zich in 2019 ook aan bij cOAlitie S, een samenwerkingsverband van internationale onderzoeksfinanciers die als doel hebben de transitie naar 100% Open Acces publiceren te versnellen. Het op Plan S gebaseerde Open Acces beleid van NWO en ZonMw is ingevoerd met ingang van 1 januari 2021.  

Meer informatie

]]>
news-7578 Thu, 29 Jul 2021 13:50:18 +0200 Gemakkelijke kennis- en data uitwisseling over antimicrobiële resistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gemakkelijke-kennis-en-data-uitwisseling-over-antimicrobiele-resistentie/ Het JPIAMR-VRI Digital Platform is vanaf nu beschikbaar voor de onderzoeksgemeenschap die onderzoek doet naar antimicrobiële resistentie (AMR). Het unieke en gratis toegangspunt vergemakkelijkt kennisuitwisseling en het delen van AMR-gerelateerde onderzoeksdata voor de wereldwijde AMR-onderzoeksgemeenschap. Het gemak van JPIAMR-VRI Digital Platform


Het JPIAMR-VRI (Virtual Research Institute) Digital Platform is ontwikkeld door een aantal partijen. Wij maken deel uit van  de werkgroep die de ontwikkeling van de VRI mede mogelijk heeft gemaakt. We hebben samen met andere funding organisaties, dit platform gefinancierd.

Verbinden van datasets


Het JPIAMR-VRI  Digital Platform verbindt datasets door integratie van verschillende databases, zoals de CARD, Resapath, NCBI Isolates browser ATLAS met meer dan 140 verschillende publieke databronnen die al beschikbaar zijn in het DISQOVER-platform van ONTOFORCE. Dit zal de gebruiker helpen bij het efficiënter analyseren, integreren en extraheren van AMR-gegevens om complexe datasets eenvoudiger te maken.

De aanpak van antimicrobiële resistentie is urgent


Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.

 

]]>
news-7492 Wed, 14 Jul 2021 09:04:00 +0200 78 ervaren onderzoekers ontvangen NWO-Vidi subsidie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/78-ervaren-onderzoekers-ontvangen-nwo-vidi-subsidie/ De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 78 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend, 15 daarvan vallen onder het ZonMw werkterrein. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Wat gaan de laureaten onderzoeken?

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe ons zelfbeeld ons geheugen vervormt en zo tot slechtere financiële beslissingen leidt. De Vidi wordt ook ingezet om te onderzoeken wat de implicaties van interacties tussen luchtwegvirussen zijn voor het vaccinatiebeleid. Een ander onderzoek zal zich richten op de beoordeling van de veiligheid van bruggen, op basis van satellietgegevens.  

NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Meer informatie

 

 

]]>
news-7336 Fri, 11 Jun 2021 09:34:00 +0200 Parel voor onderzoek naar het hart als defibrillator https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/parel-voor-onderzoek-naar-het-hart-als-defibrillator/ Op 10 juni ontving dr. Daniël Pijnappels (LUMC) een Parel voor zijn onderzoek naar het hart als defibrillator. Het begon met de ingeving dat het hart zelf een ritmestoornis zou moeten kunnen stoppen. Mede dankzij een ZonMw-subsidie is dat inmiddels bij proefdieren gelukt: het hart herstelt het gezonde hartritme met zelfopgewekte elektriciteit. Pijnappels’ onderzoek richt zich onder meer op boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waar ruim 300.000 Nederlanders last van hebben. De behandeling bestaat onder andere uit medicijnen. Bij onvoldoende resultaat kan het normale hartritme hersteld worden door het toedienen van een elektrische schok (cardioversie). Dit is pijnlijk en daarom moeten patiënten hiervoor eerst in het ziekenhuis in slaap worden gebracht. Helaas is het effect van de procedure vaak tijdelijk, waardoor herhaling nodig is.

Pijnloos stoppen

Het zou veel mooier zijn als het hart zelf in staat was om de hartritmestoornis te herstellen, bedacht bioloog dr. Daniël Pijnappels (LUMC) in 2011. Dat moest in principe mogelijk zijn door gebruik te maken van de elektriciteit die het hart normaal gesproken opwekt om de hartspier te laten samentrekken. ‘Het hart als defibrillator zou pijnloos zijn voor de patiënt, want van de elektrische stroompjes die elke hartslag vergezellen merk je ook niets’, licht hij toe. De vraag was: hoe kun je het hart zo sturen dat het op het juiste moment en de juiste plek de benodigde elektriciteit opwekt? Pijnappels vond het antwoord in lichtgevoelige eiwitten afkomstig van algen.

Eiwitten uit algen

Met een nieuwe methode genaamd optogenetica is het mogelijk om lichtgevoelige eiwitten in cellen in te brengen. ‘Vervolgens kun je een specifiek proces in de cel sturen met licht’, legt Pijnappels uit. ‘Zo kun je met bepaalde lichtgevoelige eiwitten afkomstig uit algen met licht beïnvloeden wanneer en waar de hartcellen elektriciteit produceren en hoeveel.’ Pijnappels bemachtigde een Vidi-subsidie van ZonMw, waarna een team van onder meer wiskundigen, ingenieurs, biologen en artsen aan de slag ging.

LED-lampje

Na succesvolle experimenten met hartcellen in een kweekschaaltje volgde de stap naar een dier. Dat vroeg om een speciaal LED-lampje: met voldoende lichtopbrengst, maar wel heel klein en zonder veel warmteproductie. ‘De afdeling Micro-elektronica van de TU Delft wilde ons hierbij helpen’, vertelt Pijnappels. En met succes: de ingenieurs ontwikkelden in rap tempo het benodigde lampje. Daarmee kon de stap naar een levende rat gezet worden. ‘Het was een geweldig moment toen bleek dat het inderdaad mogelijk was de hartritmestoornis automatisch te beëindigen, zonder een zware elektrische schok’, zegt Pijnappels.

Vervolgonderzoek

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat patiënten van de behandeling gaan profiteren. Pijnappels is daarom druk bezig met vervolgonderzoek, waarvoor onder andere een grote Europese subsidie is verkregen. ‘Het liefst willen we het hart laten defibrilleren zonder dat daarvoor een LED-lampje nodig is’, licht hij toe. ‘In plaats van licht zou dan het optreden van de hartritmestoornis zelf de trigger moeten zijn. Dan is het hart echt een biologische defibrillator geworden.’

Meer informatie

 

]]>
news-7328 Mon, 31 May 2021 16:03:21 +0200 Oproep voor Podium: ‘De waarde van AI voor de bio-ethiek’ https://nvbioethiek.wordpress.com/2021/05/26/oproep-voor-podium-de-waarde-van-ai-voor-de-bio-ethiek/ Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een toenemende rol in ons dagelijks leven. Zoekmachines, chatbots en digitale assistenten worden bijvoorbeeld alle aangestuurd door AI-technieken. Zelfs de ethiek zou volgens sommigen kunnen profiteren van deze technologie door de ontwikkeling van kunstmatige morele adviseurs. De NVBe brengt binnenkort een preadvies uit: “Siri, wat adviseer jij? Over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor morele oordeelsvorming”. Katleen Gabriels zal haar preadvies presenteren tijdens het NVBe jaarsymposium op 11 juni. news-7103 Thu, 01 Apr 2021 10:05:59 +0200 Vragen en ondersteuning bij de oproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vragen-en-ondersteuning-bij-de-oproep-citizen-science-voor-gezondheid-en-zorg/ Heeft u vragen over de subsidieoproep of bent u op zoek naar een geschikte samenwerkingspartner? ZonMw en Health~Holland organiseren zowel een matchmakingbijeenkomst als spreekuren waarin we u verder kunnen helpen. Bovendien staan onze adviseurs u graag te woord om ook daarbuiten met u mee te denken.

Citizen Science voor Gezondheid en Zorg

De subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) is bedoeld om gelijkwaardige samenwerkingen tussen burger(wetenschapper) en beroepswetenschappers te stimuleren in gezondheidsonderzoek. Burgers – al dan niet in de rol van patiënt – hebben als eindgebruiker een andere kijk op de doelen van het onderzoek dan een beroepswetenschapper of ondernemer. Een actieve en gelijkwaardige samenwerking zorgt voor een zo compleet mogelijke aanpak, met resultaten die bijdragen aan de gewenste transitie in gezondheid en zorg.  

Matchmaking

Bent u een burger(wetenschapper), beroepswetenschapper of ondernemer en nog op zoek naar een geschikte samenwerkingspartner? Kom dan naar de matchmakingbijeenkomst op dinsdag 13 april! Hier zoeken we samen met u naar (een) geschikte partner(s).

Meld u nu aan voor de matchmaking

De bijeenkomst vindt digitaal plaats op dinsdag 13 april van 12:00-13:30 uur.

Spreekuren

Heeft u nog een vraag over de oproep en wilt u graag in gesprek met een van onze adviseurs? Dat kan! Reserveer een tijdsblok voor een van de spreekuren op donderdag 15 (13:00 -15:00 uur) of dinsdag 20 april (10:00 - 12:00 uur). Tijdens deze spreekuren krijgt u 20 minuten de tijd voor een één-op-één gesprek waar u al uw vragen kwijt kunt.

Meld u nu aan voor het spreekuur

]]>
news-7079 Fri, 26 Mar 2021 10:50:38 +0100 Burgers en onderzoekers als samenwerkingspartners in gezondheidsonderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/burgers-en-onderzoekers-als-samenwerkingspartners-in-gezondheidsonderzoek/ Bent u onderzoekend van aard en geïnteresseerd in gezondheidsonderzoek of verzamelt u zelf al veel onderzoeksdata? Dan is deze kans iets voor u. Start samen met een beroepswetenschapper een onderzoek naar gezondheids- en zorgverbeteringen. Lees meer over de mogelijkheden. Door de belangen en zienswijzen van burgers en patiënten in elke fase van onderzoek te integreren, zorgen we uiteindelijk samen voor duurzame gezondheid en zorg. Daarom stimuleren ZonMw en Health~Holland deze samenwerking met een nieuwe subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CZ4GZ).

Ideeën van burgers belangrijk binnen onderzoek

We verzamelen gezamenlijk heel veel gezondheidsdata: hoeveel stappen we zetten, hoeveel we slapen of wat we eten. We meten en experimenteren erop los om te kijken wat het beste werkt voor ons. Dat levert nieuwe vragen: werkt dit ook voor anderen? Waarom werkt dit? Als ervaringsdeskundige levert u met uw vragen en data een potentieel belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. U heeft wellicht een andere kijk op de doelen van het onderzoek, dan een beroepswetenschapper. En samen zorgt dat voor een zo compleet mogelijke aanpak, met resultaten die snel toegepast kunnen worden in de praktijk.

Burgers en onderzoekers werken gelijkwaardig samen binnen onderzoek

Voor het doen van een wetenschappelijk onderzoek, is een beroepswetenschapper nodig. Kent u al een onderzoeker waar zo’n samenwerking mee kan? Kijk dan samen naar de mogelijkheden. Kent u nog geen beroepswetenschapper? Sluit dan aan bij de (online) matchmakingbijeenkomst op 13 april. Tijdens deze bijeenkomst wordt geprobeerd om u, de ervaringsdeskundige, te koppelen aan een beroepswetenschapper.

Ook zijn er andere organisaties waar u terecht kunt voor het vinden van samenwerkingspartners. Dit zijn bijvoorbeeld patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen. Zij hebben vaak al contacten met beroepswetenschappers en kunnen u mogelijk koppelen.

Voorwaarden voor de subsidie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, is er een aantal voorwaarden waar de samenwerking aan moet voldoen. Zo moeten er verschillende partijen vertegenwoordigd worden:een u als burger en een beroepswetenschapper. Deze wetenschapper moet werkzaam zijn bij een onderzoeksorganisatie. Denk daarbij onder andere aan een universiteit, hogeschool of universitair medische centra (UMC). Daarnaast is het ook een voorwaarde dat er een onderneming meewerkt aan het onderzoek. Door de onderneming al tijdens het onderzoek in de samenwerking te betrekken, vergroten we de kans dat de resultaten uit het onderzoek sneller hun weg vinden naar de praktijk.

Een overzicht van alle voorwaarden voor de samenwerking staan uitgebreid beschreven in de subsidieoproep .

Meer informatie

Bent u na het lezen van deze informatie geïnteresseerd en wilt u meer weten over deze subsidieoproep? Meld u dan aan voor de (online) informatiebijeenkomst  op 1 april. Hier hoort u meer over de voorwaarden van de oproep en ervaringsverhalen van patiënten, onderzoekers en ondernemingen die eerder hebben samengewerkt met een beroepswetenschapper aan een gezondheidsonderzoek .

Alle informatie over de oproep leest u terug in de subsidieoproep:
-    Subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ)
-    Informatiebijeenkomst op 1 april 2021
-    Matchmakingbijeenkomst op 13 april 2021 (meer informatie volgt)

]]>
news-7063 Thu, 18 Mar 2021 16:47:30 +0100 Het spel veranderen: over de beoordeling van onderzoekers en hun onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/het-spel-veranderen-over-de-beoordeling-van-onderzoekers-en-hun-onderzoek/ Vandaag kwamen Europese onderzoeksfinanciers bij elkaar voor een consultatie bijeenkomst. De Europese Commissie organiseerde deze bijeenkomst. Verschillende Europese financiers van wetenschappelijk onderzoek focusten op de beoordeling van onderzoekers en onderzoeksteams. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw en ambassadeur van het Nederlandse initiatief Erkennen en Waarderen, was erbij om het Nederlandse perspectief te presenteren. Jeroen Geurts startte zijn bijdrage aan de ronde tafel discussie met een kort statement waarin hij het position paper Ruimte voor Ieders Talent toelichtte en voorbeelden gaf van manieren om onderzoekers niet meer alleen op onderzoek, maar ook op onderwijs, de balans tussen individueel onderzoek en team science, open science, leiderschap en klinisch onderzoek te beoordelen. Een van de voorbeelden was de introductie van een narratief CV bij het Talentprogramma van NWO en ZonMw. Anderen waren een national rapport (Engelstalig) over de professionalisering van data stewardship en het voornemen om Open Science (open access en FAIR data) een standaard onderdeel te maken in subsidieoproepen en aanvraagformulieren.

Jeroen Geurts: “De reden voor het succes van het Nederlandse initiatief Erkennen en Waarderen was de vroege bouw van een sterke coalitie van programmeurs en financiers van Onderzoek en een bottom-up proces dat grondige, lokale implementatie van de voorgestelde veranderingen mogelijk maakte. Op deze manier veraderden we niet alleen de spelregels maar het hele spel.”

Meer informatie

]]>
news-6951 Mon, 08 Mar 2021 08:00:00 +0100 Professionalising data stewardship with competences, training and education https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/professionalising-data-stewardship-with-competences-training-and-education/ As part of the National Programme Open Science (NPOS), the 'Professionalising data stewardship in the Netherlands' report was recently published. This report provides arguments for urgent decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands, in order to realise the ambitions for Open Science. How are Open Science and FAIR data connected?

The Dutch National Programme Open Science (NPOS) has defined 3 key areas:

  • Open Access: making all research output (articles etc.) accessible for everyone without costs
  • FAIR data: making all research data FAIR: Findable, Accessible, Interoperable and Reusable
  • citizen science: promoting the involvement of citizens in science programmes

Within the key area of ‘FAIR data’ the current report focuses on the people who can help to turn FAIR data into reality - namely data stewards.

What is a data steward?

Data stewardship is a catch-all term for numerous support functions, roles and activities with respect to creating, maintaining and using research data. The core responsibilities and tasks vary from policy advising and consultancy, to operational, and technical, ICT-related tasks. Unfortunately, a data steward is not yet uniformly defined as most descriptions originate from the fast evolving landscape of Open Science, research data management and FAIR data, and thus share its newness and fuzziness.

In this report data stewardship is defined as 'the responsible planning and executing of all actions on digital data before, during and after a research project, with the aim of optimising the usability, reusability and reproducibility of the resulting data' (definition put forward by DTL).

Why do we need more data stewards?

In the past years it has become clear that there is a large need for and shortage of individuals with data stewardship expertise. Furthermore, a lack of formal education and training, a lack of awareness and recognition amongst researchers and the absence of a coordinated approach all hamper the professionalisation and expansion of this profession.

How many data stewards do we need where in the organisation and with what competences?

Each research-performing institute should ask these questions. This report helps to build the foundation to answer them. It provides an overview of the current situation of data stewardship in the Netherlands. It gives specific recommendations to multiple stakeholders, so that they can move forward with advancing FAIR data stewardship in their organisation. Furthermore, it draws attention to the urgent need for nationally coordinated implementation.

What next steps can organisations take?

In the report it is recommended that:

  • the defined data stewardship and research software engineer competences will be consolidated and implemented
  • the corresponding job profiles should be formalised via national job classification systems
  • tailored training programmes matching the required competences should be defined, developed and delivered
  • a data steward skills tool should be built, which then serves as a single point of reference for up-to-date information on competences, job profiles, and training opportunities, and allows for (self-)assessment and identification of career development options

The recommendations in the report are specifically tailored to the following stakeholders in the Netherlands:

  • local research organisations, such as universities, university medical centres, universities of applied sciences, and their board members, deans and HR managers
  • umbrella organisations, such as VSNU, NFU and VH and similar representative organisations
  • research-funding organisations, such as ZonMw and NWO
  • representatives of the researcher communities, such as PNN, the networking organisation for PhD candidates, and the local Open Science communities
  • service-providing, networking and training organisations, such as DTL, SURF, LCRDM, Health-RI, and RDNL

Over 30 representatives from numerous organisations participated and endorse the report

The NPOS-F project team consisted of over 30 representatives of multiple Dutch universities, university medical centres, universities of applied sciences and service providers. In addition, major stakeholders speaking for diverse organisations such as VSNU, VH, NFU, PNN, SURF and ZonMw were involved in this project. Thanks to active involvement of these partners and the practical applicability of the recommendations, the team is convinced that the necessary decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands will be implemented in the near future.

NPOS, ZonMw, Open Science and FAIR data

This end report of the NPOS-F project team ‘Professionalising data stewardship’ is part of the NPOS FAIR data programme line. Authors of the report are representatives of DTL (Dutch Techcentre for Lifesciences), DANS (Data Archiving and Networked Services), Maastricht University, GO FAIR Foundation, ZonMw and LCRDM (National Coordination Point Research Data Management).

ZonMw aims at improving the scientific and social impact of research output, including research data. To gain impact from research data, one must be able to reuse them for verification of research findings, or for future research. To this end, ZonMw requires researchers to perform research data management and stewardship (RDM), and to share their data to contribute to future, innovative research. ZonMw’s procedures for RDM aim at creating data that are findable, accessible, interoperable and reusable (FAIR), and high quality research projects.

More information

 

 

 

 

 

]]>
news-6807 Tue, 19 Jan 2021 11:30:00 +0100 Onderzoekers krijgen toegang tot wereldwijd platform voor open access publiceren https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoekers-krijgen-toegang-tot-wereldwijd-platform-voor-open-access-publiceren/ Op 1 april worden NWO en ZonMw lid van Europe PMC (PubMed Central), een open science platform dat een wereldwijde collectie van wetenschappelijke artikelen en andere onderzoeksresultaten onderhoudt. Dit lidmaatschap maakt het onderzoekers van NWO- en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen mogelijk hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen. Daarmee voldoen ze ook aan de open access-eisen die NWO en ZonMw stellen aan door hun gefinancierde onderzoeksprojecten: het direct toegankelijk maken van publicaties. Europe PMC is één van grootste open access wetenschappelijke platforms, en is de Europese versie van het wereldwijd gebruikte Amerikaans PubMed Central (PMC). Het bevat bijvoorbeeld 6,6 miljoen volledige artikelen en 38,1 miljoen abstracts, waaronder die uit PubMed en PubMed Central (PMC). Waar PubMed toegang biedt tot abstracts en PMC tot volledige artikelen, biedt Europe PMC online toegang tot een wereldwijde collectie van abstracts, volledige artikelen, preprints en patenten in de medische-  en levenswetenschappen. Het lidmaatschap van NWO en ZonMw van Europe PMC faciliteert door ZonMw en NWO gefinancierde onderzoekers om hun onderzoeksresultaten op een toegankelijke manier, volgens de zogenoemde ‘groene route’, en op één locatie open access te delen en daarmee nog zichtbaarder en vindbaar te maken.

De voordelen van open access publiceren via Europe PMC

Europe PMC is meer dan alleen een platform. Het is ook een van de rijkste zoekmachines op het gebied van de levens- en medische wetenschappen. Publicaties worden automatisch verrijkt of gekoppeld met informatie uit andere bronnen zoals preprints en informatie van financiers, of bijvoorbeeld met links naar onderliggende onderzoeksdata. Sommige uitgevers zullen artikelen voortkomend uit NWO en ZonMw financiering automatisch uploaden naar Europe PMC.
Europe PMC is verheugd dat NWO en ZonMw lid worden van dit wereldwijde platform voor open access publiceren.

100% open access publiceren als ambitie

In 2019 hebben onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw zich achter Plan S geschaard met de ambitie om de principes van Plan S per 1 januari 2021 volledig te implementeren. Plan S is opgesteld door cOAlition S, een samenwerkingsverband van internationale onderzoeksfinanciers die als doel hebben de transitie naar 100% Open Access publiceren te versnellen. In de afgelopen jaren hebben NWO en ZonMw zich ingezet om dit te realiseren. NWO en ZonMw hebben hiervoor onder andere hun voorwaarden aangescherpt, namelijk dat alle wetenschappelijke publicaties die voortkomen uit door NWO en ZonMw gefinancierd onderzoek direct open access gepubliceerd dienen te worden. Het lidmaatschap van Europe PMC is een volgende stap om onderzoekers te helpen dit te realiseren en te voldoen aan de principes van Plan S.

Binnenkort zullen NWO en ZonMw onderzoekers en andere betrokkenen nader informeren over de manier waarop zij van de diensten van Euro PMC gebruik kunnen maken.

Meer informatie

Europe PMC:

NWO Open Access beleid:

ZonMw Open Access beleid:

]]>
news-6625 Mon, 07 Dec 2020 08:08:19 +0100 Nieuw Open Access publicatieplatform voor Horizon 2020 en Horizon Europe gelanceerd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuw-open-access-publicatieplatform-voor-horizon-2020-en-horizon-europe-gelanceerd/ Vanaf december kunnen onderzoekers gratis hun publicaties open access publiceren op het nieuwe platform Open Research Europe. Het platform van de Europese Commissie moet door Horizon 2020 gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk maken en een plek voor onderzoeksdiscussies faciliteren. Ook voor Horizon Europe onderzoekers is het platform gratis.

Het platform wordt bekostigd uit Horizon 2020 en geldt alleen voor onderzoek gefinancierd uit het Europese programma.  Het initiatief maakt het makkelijker om te voldoen aan de open access voorwaarden van de onderzoeksfinanciering. Het platform maakt onderscheid tussen zes vakgebieden: Agricultural & veterinary sciences, Engineering & technology, Humanities & the arts, Medical & health sciences, Natural sciences en Social sciences. Publiceren is gratis en inzendingen zijn mogelijk vanaf december 2020.

Meer informatie

Bron: Neth-er

 

]]>
news-6606 Wed, 02 Dec 2020 14:27:18 +0100 NWO: video Open Science https://www.youtube.com/watch?v=TJq9WQt80cU&feature=youtu.be Open Science is de beweging die staat voor een meer open en participatieve onderzoekspraktijk waarbij publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium gedeeld worden en voor hergebruik beschikbaar gesteld worden. Open Science leidt tot meer impact, zowel op wetenschap als op maatschappij news-6589 Tue, 01 Dec 2020 10:40:21 +0100 NWO komt met nieuw financieringsinstrument om Open Science te stimuleren https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwo-komt-met-nieuw-financieringsinstrument-om-open-science-te-stimuleren/ De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceert het ‘Open Science Fund’, een nieuw financieringsinstrument dat bedoeld is om Open Science een impuls te geven. Via het programma kunnen projecten financieel worden ondersteund op het brede terrein van Open Science, bijvoorbeeld projecten gericht op vernieuwende manieren van (open) publiceren, het delen van FAIR data of software of projecten die bijdragen aan de cultuurverandering die nodig is. Het Open Science Fund is een nieuw middel om de onderzoekers ook te erkennen en te waarderen voor open onderzoekpraktijken.

Het Open Science Fund staat open voor onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden. De bedoeling is onderzoekers te ondersteunen bij het – over de volle breedte van Open Science – ontwikkelen, testen en implementeren van innovatieve manieren om onderzoek open, vrij toegankelijk, transparant en herbruikbaar te maken. In de eerste ronde is 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten tot maximaal 50.000 euro. Het Open Science Fund is een belangrijke volgende stap in het erkennen en waarderen van open onderzoekspraktijken.

Stan Gielen, voorzitter van NWO, over het doel van het Open Science Fund: “Open Science vergt een cultuurverandering. Die proberen we op zoveel mogelijk manieren te bewerkstelligen, maar niet alleen via voorwaarden en regels. Het is cruciaal dat we de – groeiende groep - onderzoekers die Open Science al in de praktijk brengen verder uitdagen en daarvoor belonen. Dat is wat wij met het Open Science Fund hopen te bereiken".

Meer informatie

Bron: NWO

]]>
news-6581 Mon, 30 Nov 2020 11:43:51 +0100 ZonMw zet in op meer transparantie van dierproeven en evalueert eigen Open Science beleid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-zet-in-op-meer-transparantie-van-dierproeven-en-evalueert-eigen-open-science-beleid/ In 2021 stelt ZonMw twee nieuwe voorwaarden in die de transparantie van proefdieronderzoek en het hergebruik van de kennis ervan verder moeten vergroten. Tegelijkertijd onderzoekt ZonMw de effecten van dit beleid door ervaringen en aanbevelingen op te halen bij betrokken onderzoekers. Met deze kennis kan ZonMw haar eigen beleid aanscherpen en belanghebbenden zoals onderzoeksfinanciers en kennisinstellingen adviseren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert deze pilot. ZonMw stimuleert Open Science en stelt eisen aan de kwaliteit en relevantie van het onderzoek dat zij financiert. De eisen voor FAIR data en datamanagement moeten ervoor zorgen dat onderzoeksdata beter (her)bruikbaar worden. Om kennis vrij toegankelijk te maken en de impact ervan te vergroten, verplicht ZonMw onderzoekers ook wetenschappelijke publicaties Open Access te publiceren. Nieuw is dat ZonMw bij wijze van proef twee extra voorwaarden voor proefdieronderzoek opneemt in een aantal subsidieprogramma’s. Deze voorwaarden zijn preregistratie van het onderzoeksprotocol vooraf en publicatierichtlijnen voor de verslaglegging van de uitvoering achteraf. Meer transparantie kan voorkomen dat onnodig dubbel onderzoek met proefdieren (vermindering) gedaan wordt en dat de kwaliteit ervan (verfijning) verbeterd kan worden. Met een pilot gaat ZonMw tegelijkertijd de effecten ervan evalueren.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert deze pilot om onnodige duplicatie van proefdieronderzoek te voorkomen en meer en beter (her)gebruik van de data ervan te vergroten. Transparantie van proefdieronderzoek draagt bij aan de Vermindering, Verfijning en Vervanging (3V’s) van onderzoek met proefdieren.

Met de pilot die bestaat uit interviews en enquêtes met de betrokken onderzoekers, evalueert ZonMw zowel de uitvoering als de effecten van de nieuwe voorwaarden. De nieuwe richtlijnen moeten bijdragen aan de vermindering, verfijning en vervanging van dierproeven, waar ZonMw al 20 jaar aan bijdraagt met het onderzoeksprogramma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD). Ook worden de effectiviteit van de richtlijnen voor FAIR data en Open Access meegenomen in deze pilot. Met de resultaten ervan zal ZonMw haar beleid waar nodig bijstellen en aanscherpen. De inzichten worden ook gedeeld met wetenschappers, onderzoeksfinanciers en kennisinstellingen (nationaal en internationaal) en moeten concrete aanbevelingen opleveren voor deze partijen.

Meer informatie

]]>
news-6466 Fri, 06 Nov 2020 09:49:19 +0100 Data stewards eager to learn how to create FAIR metadata for national COVID-19 data portal https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/data-stewards-eager-to-learn-how-to-create-fair-metadata-for-national-covid-19-data-portal/ ZonMw, Health-RI and the GO FAIR Foundation will kick off a new series of 9 virtual workshops. More than 80 data stewards and researchers from different institutes will learn to design machine actionable metadata. These workshops are part of a ZonMw project that will help to develop COVID FAIR data services and a national COVID-19 data portal. Both are instrumental to facilitate and speed up research on COVID-19. In the current COVID-19 pandemic, a plethora of COVID-19 related data is produced in the health care system and the Dutch research community. This data is crucial for research on ways to prevent COVID-19, to find optimal treatment of patients and for managing the impact of the pandemic on society and economy. There is as huge impact on science. The COVID-19 data portal will enable the broader COVID-19 research community to find, access and reuse the data that already has been generated.

Fruitful collaboration

The training programme offered by ZonMw, Health-RI and the GO FAIR Foundation is now halfway. Data stewards and researchers were first introduced to the importance of FAIR data. Now, it is all about the process of developing machine-readable metadata templates. Data stewards are excited to start the series of 9 Metadata for Machine workshops where they will learn how to create these templates for their own projects. Machine actionable metadata are crucial to open up research data in the national COVID-19 data.

More information

]]>
news-6447 Wed, 04 Nov 2020 09:28:16 +0100 Eenvoudige aanvraagprocedure Open Access Boeken https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/eenvoudige-aanvraagprocedure-open-access-boeken/ Het aanvraagproces voor financiering uit het NWO Open Access Boeken programma is volgens onderzoeker Sara Polak eenvoudig en men krijgt snel uitsluitsel is haar ervaring. Qua timing kwam dit financieringsinstrument precies op het juiste moment. Afgelopen zomer diende ze een aanvraag in, binnen enkele weken kreeg ze groen licht. En dus verschijnt begin 2021 bij University of Wales Press de bundel n.a.v. van haar NWO Rubicon project "From Dormant to Disruptive Memory: Ebola in the American Imagination". Hoofd- en medeaanvragers van door NWO gefinancierde projecten kunnen een aanvraag doen.

Meer informatie

 

]]>
news-6373 Mon, 19 Oct 2020 08:37:28 +0200 Grootste studie ooit over wetenschappelijke integriteit van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/grootste-studie-ooit-over-wetenschappelijke-integriteit-van-start/ De National Survey on Research Integrity (NSRI) wordt vanaf 15 oktober verspreid onder bijna 40.000 onderzoekers in Nederland. De enquête is daarmee niet alleende grootste studie wereldwijd over wetenschappelijke integriteit, maar ook de eerste studie diezich richt op de hele onderzoeksgemeenschap, in alle disciplines, in Nederland. Het onderzoek beoogt een zo nauwkeurig en volledig mogelijk beeld te schetsen van factorenen ontwikkelingen die wetenschappelijke integriteit kunnen bevorderen of tegenwerken, zoalsopen science-beleid, onderlinge concurrentie, vertrouwen in gepubliceerde bevindingen,werkdruk, alsmede bedenkelijke en verantwoorde onderzoekspraktijken.

"We leven in een tijd waarin de resultaten van wetenschappelijk onderzoek essentieel zijn ombeslissingen te nemen die van invloed zijn op de volksgezondheid en de welvaart van onsland", zegt professor Lex Bouter, projectleider van het NSRI. "Er staat veel op het spel, en hetis absoluut noodzakelijk dat degenen die op wetenschap moeten vertrouwen, ook onzeonderzoekspraktijken kunnen vertrouwen."

De NSRI is een van de projecten van het Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken (BVO)programmavoor 'onderzoek naar onderzoek', en wordt gefinancierd door ZonMw, Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)en hun partners. ZonMw, NWO en hun partners investeren in vijf jaar in totaal 3,8 miljoen euro inde vier pijlers van het BVO-programma, waarvan de NSRI er één is.

De BVO-website: “Door middel van de NSRI krijgen we inzicht in de aard en de oorzaken van twijfelachtigeonderzoekspraktijken. De uitkomsten worden gebruikt om onderbouwd verbeteringen door te kunnen voeren.

”Waarom wetenschappelijke integriteit -en waarom nu?"


Anders dan ethiek, verwijst wetenschappelijke integriteit in het algemeen naar de principes en normen die tot doel hebben de validiteit en geloofwaardigheidvan onderzoek te waarborgen", aldus Gowri Gopalakrishna, de postdoc-onderzoeker van het NSRI-team. "Het is niet alleen in Nederland,  maar  ook  wereldwijd  een  urgent  onderwerp  geworden,  zeker  met  dehuidige beweging naaropen science".

Versneld  wetenschappelijk  publiceren  tijdens  de  Covid-19-pandemie  is  een  voorbeeld  dat Bouter,  Gopalakrishna  en  hun  team  hebben  aangehaald  als  reden  om wetenschappelijke integriteit onder de aandacht van onderzoekers te brengen, waarbij zij opmerkten dat de eerste vier  maanden  van  de  pandemie  resulteerden  in  veel  meer  gerelateerde  wetenschappelijke publicaties dan bijvoorbeeld in 2003 met het uitbreken van SARS.

Meer informatie
 

]]>
news-6306 Tue, 06 Oct 2020 16:30:02 +0200 Powerful US research funder unveils strict open-access policy https://www.nature.com/articles/d41586-020-02793-5?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=f99132318c-briefing-dy-20201002&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-f99132318c-43672369 Eén van de rijkste biomedische onderzoeksorganisatie ter wereld, de Howard Hughes Medical Institute (HHMI), kondigde op 1 oktober aan dat onderzoekers die zij financieren, meteen open access moeten publiceren. Deze zogenoemde ‘gouden route’ betekent een verandering van het huidige beleid van het HHMI, waarbij het tot wel enkele jaren mocht duren voordat resultaten vrij en gratis toegankelijk zijn. Lees meer (in English) news-6302 Tue, 06 Oct 2020 13:29:47 +0200 Overzicht van collecties, databanken en diensten van onderzoek naar AMR beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/overzicht-van-collecties-databanken-en-diensten-van-onderzoek-naar-amr-beschikbaar/ Samen met JPIAMR en VALUE-Dx zijn we trots dat er nu een overzicht van collecties, databanken en diensten van onderzoek naar antimicrobiële resistentie (AMR) beschikbaar is. De gegevens voor dit overzicht zijn vorig jaar met behulp van een vragenlijst verzameld. De resultaten zijn beschikbaar in een publiek rapport en in een interactief dashboard. Het dashboard kan geraadpleegd door de gehele AMR- onderzoeksgemeenschap. Bekijk hier de onderzoeksresultaten en het overzicht

De resultaten van de vragenlijst zijn opgenomen in een public report en in een interactief dashboard:

Bekijk het public report

Bekijk het interactieve dashboard

Volgende survey

Een volgende survey zal worden uitgezet om meer gedetailleerde informatie te verzamelen over individuele resources en services, en om aspecten te adresseren met betrekking tot vindbaarheid, hergebruik, duurzaamheid en kwaliteit. Voor de volgende survey streven we ernaar om een machine-readable metadataschema te gebruiken, waarmee we ervoor zorgen dat de input wordt gedocumenteerd volgens een gestandaardiseerde en door de gemeenschap overeengekomen beschrijving, uitwisselbaar is en up-to-date blijft! 

Dit is een initiatief door ZonMw namens de consortia JPIAMR en VALUE-Dx.

Meer informatie

]]>