Met Open Science wordt wetenschap toegankelijk gemaakt voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal. Het doel is om de kwaliteit en impact van wetenschappelijk onderzoek te vergroten.
Om dit te bereiken zet ZonMw zich de komende jaren in voor:
Op donderdag 31 januari organiseerden NWO en ZonMw, met medewerking van VSNU en KNAW, een consultatiebijeenkomst over de implementatierichtlijnen voor Plan S.
Open Access heeft als doel om publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen online toegankelijk te maken. Open Access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik.
Publiceren van wetenschappelijke kennis in openbaar toegankelijke vormen; Datamanagement bij onderzoek, Subsidiebepaling Databestanden, Datamanagementplan DMP, Datamanagement in ZonMw-procedures, FAIR-data
‘We moeten toe naar het bedrijven van wetenschap, waarbij onderzoekers niet los van elkaar werken, maar zich rond een maatschappelijk probleem scharen en dat oplossen. Dat vraagt echter wel om een andere manier van waarderen en belonen.’ Dat zegt ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts in een interview met Onderzoek Nederland.
Mario Malički and Gerben ter Riet, who specialise in scientific integrity, led the participants through the open science process that leads to scientific innovation.
Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine
Vroeger hielden wetenschappers als Newton of Huygens hun resultaten vaak geheim en deelden hun inzichten alleen met een select gezelschap van collega’s. Dat is nu wel anders, maar zelfs anno 2018 zijn veel onderzoeksresultaten moeilijk toegankelijk.
Martijntje Bakker, plaatsvervangend directeur van ZonMw, vertelt over het belang van Toegang tot data, het Nationaal Plan Open Science en de rol van ZonMw
Op 31 januari organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S. Sinds de bekendmaking van Plan S in september 2018 is er discussie over de vraag hoe de Nederlandse wetenschap het beste de overstap naar Open Access kan maken. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van Open Access steunen, maar zich ook zorgen maken over de...
Sinds de presentatie van Plan S is de discussie over transparante wetenschap, waaronder FAIR data en open access, echt goed losgebarsten tussen onderzoekers, universiteiten en onderzoeksfinanciers zoals NWO en ZonMw. Dit bleek ook tijdens de workshop ‘Open up your Science’ van Mario Malički (Hogeschool van Amsterdam) en Gerben ter Riet (Amsterdam UMC) tijdens de Vernieuwingsimpuls Laureatendag van vrijdag 30 november.
‘We moeten toe naar het bedrijven van wetenschap, waarbij onderzoekers niet los van elkaar werken, maar zich rond een maatschappelijk probleem scharen en dat oplossen. Dat vraagt echter wel om een andere manier van waarderen en belonen.’ Dat zegt ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts in een interview met Onderzoek Nederland.
Op 23 november is het officiële startschot gegeven voor de European Open Science Cloud (EOSC). In deze ‘cloud’ moeten alle Europese onderzoeksdata in de toekomst te vinden zijn. Bij die gelegenheid is professor Karen Luyben, voormalig Rector Magnificus van de TU Delft, benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur voor de EOSC. Luyben is al langer actief als voorvechter van open science. Hij is lid van het Europese Open Science Policy Platform...