Mobiele menu

Werkplaats 'verzorgend leiderschap'

Projectomschrijving

In de transitie van de ouderenzorg is de rol van verzorgenden van groot belang. Zij zijn de spil in de zorg voor de cliënt en kunnen goed inschatten wat nodig is voor persoonlijke en goede kwaliteit van zorg. Dit vraagt van verzorgenden ook om leiderschap in te zetten. Een verzorgend leider verleent zorg én sluit aan in multidisciplinair overleg en overstijgende overleggen, zoals werkgroepen en adviesraden. Ze delen hun kennis en ervaringen om de zorg te verbeteren. Dat klinkt goed. Maar hoe doe je dat dan?

Doel

In de Zorg voor Beter werkplaats ‘Verzorgend leiderschap’ onderzochten we hoe we verzorgenden kunnen faciliteren om meer leiderschap te tonen.

Werkwijze

Verzorgenden hebben praktische hulpmiddelen verzameld, getest en gemaakt, die helpen bij het pakken van die rol. Het Van Kleef Instituut heeft in voorgaand onderzoek beschreven wat onder verzorgend leiderschap wordt verstaan en een inventarisatie gedaan van tools die ingezet kunnen worden om leiderschap te ontwikkelen. In deze werkplaats maakten we de kennis beter toegankelijk en optimaliseerden we de tools, samen met onder meer verzorgenden en studenten zorg en welzijn, voor het gebruik in de praktijk en het onderwijs.

Resultaat

Het resultaat van deze werkplaats is een overzichtelijke en toegankelijke infographic met daarin 9 handvatten, die aansluit bij de behoeften van verzorgenden en studenten. De handvatten nodigen uit en faciliteren om leiderschap te ontwikkelen.

Verslagen


Eindverslag

Er zijn veel verschillende soorten leiders. En die zitten echt niet alleen aan vergadertafels. Leiders vind je ook op de werkvloer. Het zijn mensen die lef tonen en hun stem laten horen. Ze hebben invloed op de inhoud van hun werk en zijn trots op hun vak. En dat geldt ook voor een verzorgend leider. Verzorgenden zijn de spil in de zorg, de ruggengraat van het dagelijkse werk. Een verzorgend leider verleent zorg én sluit aan in multidisciplinair overleg en overstijgende overleggen, zoals werkgroepen en adviesraden. Ze delen hun kennis en ervaringen om de zorg te verbeteren. Dat klinkt goed. Maar hoe doe je dat dan? In de Werkplaats Verzorgend Leiderschap hebben verzorgenden praktische hulpmiddelen verzameld, getest en gemaakt, die helpen bij het pakken van die rol. Of het nu gaat om een gesprek met een bestuurder of een presentatie voor collega’s; met de negen handvatten kan iedere verzorgende een leider worden.

Samenvatting van de aanvraag

De laatste jaren is het besef ontstaan dat het belangrijk is dat ook verzorgenden een actieve(re) rol spelen bij de transitie van de zorg, hun eigen vakontwikkeling en die van hun team. Om hen hierin te ondersteunen, startte het Van Kleef Instituut (VKI) in 2015 met het project Verzorgenden in Transitie. Onderzocht werd wat verzorgenden nodig hebben om de transitie in de ouderenzorg door te voeren in hun werk. In 2017 startte V&VN het Ambassadeurstraject voor de verzorgende met financiering van ZonMw. Naar aanleiding van deze trajecten heeft ZonMw aan VKI gevraagd om een verkenning te doen naar wat verzorgenden verstaan onder en nodig hebben om meer leiderschap te ontwikkelen in hun werkpraktijk. De onderzoeksvraag die centraal stond was: Wat houdt leiderschap bij verzorgenden in en hoe kan het gestimuleerd worden in de praktijk én in het onderwijs? Het VKI geeft aan: Een van de belangrijkste conclusies is dat we verzorgenden meer aandacht moeten geven en moeten inspelen op wat zij belangrijk vinden in hun vak. Dan worden ze zichtbaar en gehoord en kunnen ze leiderschap ontwikkelen. Door aandacht stimuleren we verzorgend leiderschap. Daarnaast heeft het VKI een grote hoeveelheid tools geïnventariseerd die leiderschap door verzorgenden kunnen bevorderen. Onduidelijk is of de bestaande tools voldoende aansluiten bij de behoeften van verzorgenden. Op basis van een eerste scan blijkt dat in ieder geval het taalniveau van het handzame boekje niet aansluit bij het niveau van de gemiddelde verzorgende. Daarnaast weten we dat verzorgenden een voorkeur hebben voor kennis in de vorm van: tips en checklists, filmpjes en stappenplannen en een combinatie van beeld en korte teksten.

Kenmerken

Projectnummer:
1600000722
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Goris
Verantwoordelijke organisatie:
Vilans Centre of expertise for long-term care
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.