Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De centrale vraag voor de werkplaats is:

 

“Hoe kunnen we er - via het kennisplein Zorg voor Beter - voor zorgen dat de recente beschikbare interventies voor de ondersteuning van zelfmanagement meer en beter toegepast worden in de praktijk en het onderwijs?”

 

De looptijd van de voorbereiding en uitvoering van de werkplaats ‘Zelfmanagement’ is 15 maanden en bestrijkt de periode van oktober 2018 t/m december 2019.

 

In de werkplaats werken we met een groep van zorgpraktijken en een expertgroep. De zorgpraktijken komen drie keer bij elkaar en de expertgroep komt twee keer bij elkaar. Ook ervaringsdeskundigen worden nauw betrokken.

 

De werkplaats ‘zelfmanagement’ resulteert in een zorgvuldig geselecteerd en in de praktijk getoetst overzicht van bruikbare zelfmanagementinterventies - geïntegreerd op www.zorgvoorbeter.nl. Dit overzicht is gebaseerd op minimaal 8 experimenten in 4 zorgpraktijken. Deze praktijken experimenteren met de nieuw beschikbare interventies, die reeds ontwikkeld en getest zijn. De experimenten dragen eraan bij dat we kennis opdoen hoe deze interventies beter kunnen worden toegepast in de praktijk en hoe we deze zodanig kunnen presenteren en uitwerken dat andere praktijken hier goed mee aan de slag kunnen gaan.

 

De experimenten richten zich op hoe praktijken hun bestaande werkwijze kunnen versterken met de inzet van nieuwe zelfmanagementinterventies. Belangrijk uitgangspunt daarbij is zelfmanagement in brede zin te benaderen, waarbij ook structureel aandacht is voor het leven van de persoon. Specifiek wordt ook gekeken hoe zelfmanagementinterventies zich meer kunnen richten op een aanpak die aandacht heeft voor verliesverwerking, zingeving en levensrollen volgens inzichten vanuit de positieve psychologie.

 

Per interventie zal worden uitgewerkt waarom en hoe deze interventies kunnen bijdragen aan zelfmanagement, wat de stappen zijn deze te implementeren en welke resultaten dit voor zowel cliënten, naasten als zorgverleners op kan leveren. Aangevuld met praktische cases en voorbeelden, opdrachten en/of tips. Ook zal aandacht worden besteed hoe de zorgpraktijken hun keuzes maken, waar letten zij op en wat zijn belangrijke criteria voor hen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website