Projectomschrijving

Doel

De ontwikkeling van een openbaar toegankelijke website verpleegkundig leiderschap die handvatten geeft aan verpleegkundigen om meer invloed uit te kunnen oefenen in de patiëntenzorg, hun collega’s, hun afdeling, organisatie of ook regionaal en nationaal in het speelveld van de gezondheidszorg.

Resultaat

De website bij het leerboek verpleegkundig leiderschap heeft een niet te stoppen rimpeling of olievlek veroorzaakt. De unieke samenwerking tussen ZonMw, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Hoofddorp en Den Bosch  - waarmee de perspectieven van onderzoek, onderwijs en praktijk vertegenwoordigd zijn - heeft toekomst bestendige vruchten afgeworpen. De ambitie was om een kruispunt te zijn tussen onderzoek, onderwijs en praktijk, maar verpleegkundig leiderschap blijkt zelfs uit te breiden tot aan beleid en politiek in Den Haag.

De term verpleegkundig leiderschap, en de daaruit voortvloeiende beweging om verpleegkundige zeggenschap op de kaart te zetten, is niet meer weg te denken uit:

  • het verpleegkundig vocabulaire
  • de geformuleerde visie op zorg in vele gezondheidszorginstellingen in alle sectoren
  • de initiële- en post-initiële curricula
  • de professionaliseringsprogramma’s voor de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen
  • (uitverkochte) nationale symposia  
  • verschillende lectoraten en onderzoeksprogramma’s

Kortom verpleegkundig leiderschap is geen hype meer maar ‘here to stay’ zowel in praktijk, onderwijs en onderzoek.

Interview: Verpleegkundig leiderschap succesvol op agenda gezet

Hester Vermeulen publiceerde in 2017 samen met collega’s het boek Verpleegkundig leiderschap, waarvan vorig jaar de 3e en uitgebreidere druk is verschenen. Het boek geeft onder andere uitleg over wat dat leiderschap inhoudt en hoe een verpleegkundige daaraan vorm kan geven. Naast het boek heeft Vermeulen een website ontwikkeld met veel informatie en inspirerende filmpjes. Deze website, die veel bezoekers trekt, wordt nu gehost door het tijdschrift TvZ.

> Lees het interview met Hester Vermeulen

Website

Op de website zijn inspirerende filmpjes beschikbaar gekomen over zowel klinisch en professioneel leiderschap, organisatie & systeem leiderschap als beleid & politiek leiderschap. Er is een sprekerspool beschikbaar om alle aanvragen van onder andere verpleegkundige adviesraden maar ook congresorganisaties voor lezingen en scholingen over verpleegkundig leiderschap van aansprekende sprekers of dagvoorzitters te voorzien. Sinds de COVID-19 pandemie zijn dit soort lezingen omgezet in digitale interviews of webinars. De website wordt in de toekomst gehost door het tijdschrift TvZ (uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum).

Leerboek

Wegens groot succes is al de 3e druk van het boek Verpleegkundig leiderschap verschenen. In deze 3e druk is extra aandacht besteed aan opdrachten die in de praktijk en het onderwijs gebruikt kunnen worden. Er is ook een 2e boek verschenen: Leiderschapsontwikkeling voor verpleegkundigen (Marian Adriaanse en Jeroen Peters). Beide boeken zijn aanvullend op elkaar en bedienen daardoor net als de website een breed publiek uit de verpleegkundige achterban en hebben duidelijke connectie met de website.

Sfeerimpressie boekpresentatie Leiderschapsontwikkeling van verpleegkundigen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website