Projectomschrijving

Het aantal ouderen met meerdere gezondheidsproblemen neemt toe. Zij moeten langer thuis blijven wonen en daarbij goed ondersteund worden in hun zelfredzaamheid, o.a. door thuiszorg teams. Hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen hebben een belangrijke rol in deze teams. Van hen wordt een vakinhoudelijke leidersrol verwacht om nieuwe kennis toepasbaar te maken voor de dagelijkse praktijk.

Doel

Dit project is bedoeld om de wijkverpleegkundigen te helpen om vakinhoudelijk leider te worden.

Werkwijze

Als toepassingsgebied is gekozen voor het stimuleren van de zelfredzaamheid van ouderen na een ziekenhuisopname. Ter ondersteuning van de wijkverpleegkundigen passen we, samen met thuiszorg medewerkers en ouderen, een elders ontwikkelde toolbox aan voor de thuiszorg. Die toolbox bevat hulpmiddelen en instrumenten voor wijkverpleegkundigen om vernieuwingen in de zorg te realiseren. Vervolgens evalueren wij of deze toolbox de (verdere) ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten van wijkverpleegkundigen ondersteunt.

Meer informatie

Interview


Nurses in the Lead-projectleider Gerrie Bours vertelt in een interview meer over het effect van de aanpak en over wat wijkverpleegkundigen, teamleden en cliënten er van vinden.

> lees het interview

Promotie Ruth Vogel (4-2-2022)


Download haar proefschrift op de website van Maastricht University
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website