Projectomschrijving

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis. Evidence based practice (EBP) kan bijdragen aan goede kwaliteit van zorg doordat zorg wordt verleend volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de cliënt en de expertise in het team.

Doel

Het doel van dit project was om het team van verpleegkundigen en verzorgenden (V&V) in verpleeghuizen te coachen in het implementeren van EBP.

Resultaat

In het EVIDENCE-project zijn 13 zorgteams aan de slag gegaan met EBP op basiszorgthema’s onder begeleiding van een interne en externe coach. Uit de resultaten blijkt dat de EBP-cultuur binnen de organisaties in meer of mindere mate is gegroeid, de belemmerende factoren zijn afgenomen, zorgmedewerkers zijn gegroeid in hun leiderschapsvaardigheden en cliënten onveranderd tevreden zijn over de zorg. Het is belangrijk dat het management EBP ondersteunt en uitdraagt. Ook blijkt dat het gebruik van interactieve en prikkelende werkvormen zorgteams motiveert tot EBP. Deze en nog veel meer tips, voorwaarden, instrumenten en strategieën voor EBP zijn gebundeld in een digitaal handboek.

Artikelen

Projectwebsite

Vervolgprojecten

Blog

Wat is de beste zorg voor bewoners? Wat vinden collega’s belangrijk? In deze blog vertelt docent en onderzoeker Frank Verbeek hoe zorg- en behandelteams en actieonderzoekers in de projecten EVIDENCE 1.0 en 2.0 samen werken aan leren en verbeteren van dagelijkse verpleeghuiszorg.

> lees zijn blog

Interview

‘We hebben alle professionals weten te betrekken in de Evidence Based Practice cultuur’. In een interview vertellen projectleider Anneke van Vught en intern coach Annemie van de Wouw meer over evidence based werken in verpleeghuizen.

> lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website