Projectomschrijving

Advance care planning (ACP) ondersteunt het gesprek over toekomstige zorg en behandeling, zodat de zorg zoveel mogelijk kan aansluiten bij de voorkeuren van mensen. Online programma’s kunnen patiënten ondersteunen in de eerste stappen van ACP, zoals het voorbereiden van gesprekken over zorg en behandelwensen met hun zorgverlener.

Onderzoek

In dit project is een digitale ACP-keuzehulp ‘Verken uw wensen voor zorg en behandeling’ ontwikkeld. Deze is geëvalueerd en geïmplementeerd samen met patiënten, naasten en patiëntenorganisaties.

Resultaten

De keuzehulp helpt mensen bij het nadenken over zorgwensen, en het bespreken en vastleggen hiervan. En bevat informatie, filmpjes en vragen. Gebruikers kunnen hun antwoorden op de vragen uitprinten.

Impact

Uit interviews en een vragenlijstonderzoek bleek dat mensen de keuzehulp gebruiksvriendelijk, begrijpelijk en nuttig vonden. En dat de keuzehulp mensen met een chronische ziekte hielp om na te denken over ACP en zich hiervoor meer voorbereid voelden. De keuzehulp is ingebed op thuisarts.nl en vele zorg- en patiëntenorganisaties verwijzen naar de keuzehulp op hun websites.

Vervolgproject over opschaling van de keuzehulp

Artikel in Pal voor U

Met de Thuisartskeuzehulp kan iedereen wensen en behoeften aan zorg en behandeling bepalen, bespreken en vastleggen. In de 2020-editie van Pal voor U werd de keuzehulp uitgelicht, en vertelden een patiënt, een naaste en een huisarts hier meer over.

> Bekijk het artikel in Pal voor U

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website