Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) krijgen nog vaak geen goede palliatieve zorg als ze levensbedreigend ziek zijn. Tijdens dit project ontwikkelden we een interventieprogramma voor hulpverleners werkzaam met mensen met EPA. Dit programma bestaat uit een toolkit, een trainingsmodule en een implementatiehandleiding. Het biedt handvatten en structuur om goede palliatieve zorg te bieden aan deze doelgroep en hun naasten.
We werkten nauw samen met vertegenwoordigers van cliënten, naasten en experts uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en palliatieve zorg. Zij droegen bij aan de inhoud van het programma. De ggz-organisaties Parnassia Groep (o.a. Antes, Brijder en Bavo Europoort), Tactus Verslavingszorg en Jellinek Utrecht voerden het interventieprogramma in. Bijna 70 hulpverleners uit de ambulante en (poli)klinische zorg namen deel aan de scholing. Ook trainden we een aantal kartrekkers binnen teams om de invoering van en het werken met het programma te stimuleren. Met onder andere vragenlijsten, dossieronderzoek en interviews onderzochten we het effect van het programma.
Na invoering van het interventieprogramma hadden de getrainde hulpverleners het gevoel beter in staat te zijn om goede palliatieve zorg te bieden. In de patiëntendossiers zagen we dat er meer aandacht was voor palliatieve zorg. Deze aandacht voor en kennis over goede palliatieve zorg droeg bij aan de bevordering van betere kwaliteit van leven in de laatste levensfase van mensen met EPA.