Projectomschrijving

Aanleiding

'Thuis blijven tot aan het eind' is een wens van de meeste patiënten. Om deze wens te vervullen is het belangrijk dat een patiënt mantelzorg krijgt. Mantelzorgers zijn echter in de laatste levensfase van een patiënt vaak zwaar belast. Zij moeten daarom zelf ook ondersteuning kunnen krijgen van mensen uit hun eigen sociale netwerk, van professionele thuiszorg en/of van georganiseerde vrijwilligers. Daarom is het doel van dit project: tijdige ondersteuning voor mantelzorgers in de palliatieve fase. Ondersteuning op maat, want dé mantelzorger bestaat niet.

Onderzoek

In dit project is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de achtergrondkenmerken van mantelzorgers in de palliatieve fase. Op basis van de verschillen in ondersteuningsbehoefte onderscheiden we vervolgens verschillende profielen.

Resultaten en impact

Deze profielen zijn vervolgens verwerkt in een blended learning (letterlijk: ‘gemengde scholing’) voor verpleegkundigen en verzorgenden. Deze scholing bestaat uit een e-learning, een groepstraining en intervisie met het eigen team. Ook is een zogeheten toolkit gemaakt met materialen om lokaal een informatieavond te organiseren, artikelen en hand-outs om te verspreiden en voorbeelden van socialmediaberichten om met weinig inspanning een lokale publiekscampagne op te zetten. In combinatie met een theaterstuk en een expositie is er op verschillende plekken in het land een lokale publiekscampagne opgezet.

Meer informatie

In de media

Interview

Projectleider Wilco Kruijswijk (links) legt in dit interview meer uit over de mantelzorgprofielen en de blended learning uit dit project. En hoe hij de krachten bundelde met andere onderzoeksprojecten, om zo 1 pakket met handvatten te bieden voor mantelzorgondersteuning.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website