Projectomschrijving

De zorg voor mensen die ondraaglijk lijden in hun laatste levensfase kan beter in Nederland. Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn met medicijnen kan hier onderdeel van zijn. Daarom heeft de landelijke artsenorganisatie KNMG een richtlijn ontwikkeld voor die zogeheten palliatieve sedatie. Die richtlijn moet nu in de praktijk worden toegepast.

Binnen dit project krijgen circa 350 huisartsen, verpleegkundigen en specialisten kennis over palliatieve sedatie aangereikt. Ook leren ze optimaal samenwerken. Dat gebeurt met behulp van een web-tv uitzending en een e-learning module, gevolgd door twee onderwijsmodules. De eerste gaat over de richtlijn, en de tweede over de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken Palliatieve Zorg (LESA).

Na de scholing zijn er nog drie bijeenkomsten. Daar bespreken deelnemers casussen, en wisselen ze samenwerkingservaringen uit. De resultaten van het project zullen worden geëvalueerd. Ook zal in kaart worden gebracht wat nodig is om de richtlijn in instellingen en ziekenhuizen in te voeren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website