Projectomschrijving

Veel terminale kankerpatiënten zijn misselijk of moeten braken. Dat heeft uiteenlopende oorzaken. Ze krijgen daar medicijnen tegen, zoals de VIKC-richtlijn dat voorschrijft. Maar de dosering en de keuze van middelen zijn nauwelijks onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Deze studie onderzoekt 196 terminale kankerpatiënten met misselijkheid of braakklachten. Die klachten zijn hier niet het gevolg van chemotherapie. Ze worden veroorzaakt door een vertraagde maagontlediging, een aandoening in buik, hersenen of evenwichtsorgaan, of een verstoorde zouthuishouding.

De patiënten krijgen ofwel metoclopramide, of haloperidol. Als dit na twee dagen geen effect heeft, krijgen ze er dexamethason bij. Zeven dagen lang worden scores voor de klachten en het aantal keren braken bijgehouden.

Op deze manier zal duidelijk worden welk middel effectiever is bij misselijkheid en braken door de genoemde oorzaken. En of toevoeging van dexamethason helpt. Ook zullen de onderzoekers bekijken of het effect van de medicijnen afhangt van de oorzaak van de klachten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website