Projectomschrijving

Het Palliatief Formularium is een hulpmiddel voor snelle oriëntatie op en behandeling van fysieke klachten in de palliatieve fase.

Onderzoek

In dit project is het bestaande Palliatief Formularium gedigitaliseerd en toegevoegd aan de app PalliArts. PalliArts biedt landelijke en regionale informatie over palliatieve zorg overal en op ieder moment. De app ondersteunt de (huis)arts en anderen bij het verlenen van goede palliatieve zorg. De app is te downloaden in de Appstore en Google Playstore.

Resultaten

Met de integratie in de app beschikken zorgprofessionals op 1 plek over de samenvattingen van de landelijke richtlijnen palliatieve zorg en over de daarin genoemde medicatie met specifieke informatie over:

  • beschikbare toedieningsvormen en doseringen
  • gebruikelijke totale dagdosis, dosis per gift en maximale dagdosis
  • bijwerkingen, gerangschikt naar frequentie van voorkomen
  • interacties met relevante medicatie
  • praktische toevoegingen: o.a. aanpassingen bij nier- of leverfunctie stoornissen, mag medicatie fijngemaakt worden, mag toediening via sonde, hoeveel druppels/ml, etc.

Impact

PalliArts wordt gemiddeld 7000 keer per maand geraadpleegd door zorgverleners, waaronder 3000 keer het Formularium. In een gebruikersenquête (n=1629) gaf 74% een cijfer van een 8 of hoger aan het Formularium zoals dat nu in de app is weergegeven. Concluderend is het een succesvolle transitie van het papieren formularium naar de digitale versie, waardoor altijd actuele informatie voor handen is bij de zorgverlener in de palliatieve zorg.

In de publiciteit

Interview

Projectleider Marieke van den Beuken-van Everdingen vertelt dat in de app medicatie-informatie makkelijker up-to-date te houden is. 'Het is voor de gezondheid van patiënten cruciaal dat zij kunnen rekenen op zorgverleners die uitgaan van de meest actuele medicatieadviezen.'

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website