Projectomschrijving

Beslissingen rondom medicatie bij mensen met dementie

Veel mensen met dementie in verpleeghuizen vertonen probleemgedrag. Deze patiënten zijn niet meer in staat om zelf beslissingen rondom hun medicatie te nemen. De wettelijke vertegenwoordiger - dit is in de meeste gevallen een familielid - moet dan deze beslissingen nemen. Toch worden besluiten rondom het voorschrijven van medicatie (psychofarmaca) voor het probleemgedrag genomen door de arts zelf, soms in overleg met het verplegend personeel. Hierdoor kan het zijn dat het familielid helemaal niet van het besluit op de hoogte is of te weinig informatie krijgt om samen met de arts een beslissing te nemen.

Doel: Inzicht in betrokkenheid en (onnodig) medicatie

Dit onderzoek maakt inzichtelijk op welke manier de wettelijk vertegenwoordiger bij de besluitvorming betrokken wordt en wil worden; en of de manier van besluitvorming het (onnodig) psychofarmaca gebruik beïnvloedt.

Proces: Verzamelen standpunten en monitoren medicatiegebruik 

Voor het onderzoek worden standpunten van familieleden, verzorgenden en specialisten ouderengeneeskunde verzameld en het psychofarmaca gebruik gemonitord.

Andere ZonMw-programma's 

Met subsidie van andere samenwerkende ZonMw-programma’s zijn nog 9 andere projecten gehonoreerd gericht op Samen Beslissen en Verstandig Kiezen. Lees meer hierover via deze link

Meer informatie: Programma Samen Beslissen & Verstandig Kiezen

Artikel in de nieuwsbrief juli 2018

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website