Projectomschrijving

Verminderen van de kans op toename pijnklachten

Patiënten met kanker en pijnklachten ten gevolge van uitzaaiingen in de botten worden vaak behandeld met bestraling met als doel om de pijn te verminderen. Kort na de behandeling kan echter een tijdelijke toename van de pijnklachten optreden, de zogenaamde 'pain flare'. Er zijn aanwijzingen dat een medicijn, dat dexamethason heet, de kans op het optreden van een 'pain flare' kan verminderen.

Dexamethason effectief voor voorkomen pain flare?

Er is onderzocht of dexamethason effectief is om een 'pain flare' te voorkomen bij patiënten die bestraald werden voor pijnlijke uitzaaiingen in het bot. Er zijn 295 patiënten onderzocht. Door middel van loting werden drie behandelingen vergeleken:

  1. 4 dagen lang een placebo (nepmiddel).
  2. 1 dag dexamethason en 3 dagen een placebo.
  3. 4 dagen lang dexamethason.

De patiënten werd gevraagd om dagelijks gedurende 14 dagen een pijnscore bij te houden en de medicijnen die ze voor de pijn gebruikten.

Dexamethason vermindert de kans op pain flare niet

Er werden geen verschillen gevonden in het optreden van een 'pain flare'. Dexamethason vermindert de kans op het optreden hiervan dus niet. Daarom heeft het geen zin om standaard dexamethason te geven om de kans op een 'pain flare' te verlagen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website