Vervolg

Resultaten

Onderzoek

De onderzoekers hebben in een Handboek de praktijk van kuria beschreven. Dit handboek beschrijft de exacte werkwijze van kuria gedetailleerd. Het handboek bestaat uit twee delen. Deel 1 beschrijft de praktijk van de buddyzorg door kuria, deel 2 beschrijft het trainingsprogramma voor buddy's. 

Implementatie

Daarnaast hebben de onderzoekers een Werkpakket Starten met Buddyzorg ontwikkeld voor organisaties die zelf aan de slag willen met buddyzorg. Dit werkpakket omvat onder andere een korte verkenning (is buddyzorg iets voor onze organisatie?), een sjabloon voor een plan van aanpak (hoe kunnen wij het project vorm geven, hoeveel geld is nodig, waar moet dit vandaan komen) en een werkboek (hoe richten wij buddyzorg in binnen onze organisatie).

Zorg

Het was de bedoeling in het project enkele organisaties aan het werk te laten gaan met het Werkpakket zodat zij buddyzorg voor hun eigen doelgroep konden opzetten. Binnen het tijdsbestek van dit project konden de onderzoekers echter geen organisaties bereid vinden om direct met het Werkpakket mee aan de slag te gaan.

Aanbevelingen

Zorg

De onderzoekers stellen dat buddyzorg ook inzetbaar is bij andere doelgroepen dan ongeneeslijk zieken. Zij bevelen aan buddyzorg en het gebruik van het Handboek en het Werkpakket meer in te zetten.

Onderwijs

De onderzoekers stellen dat buddy´s goed moeten worden voorbereid op hun taken en hierin moeten worden begeleid aangezien het buddyschap soms veel van iemand kan vragen en (emotioneel) belastend kan zijn.

Implementatie

De onderzoekers stellen dat bij het implementeren van de buddyzorg de financiering hiervan veel aandacht vergt. Deze zal doorgaans vanuit de WMO lopen. Het is verstandig dat  organisaties die buddyzorg willen (gaan) leveren daarom de ‘kalender’ van de betreffende gemeente goed in de gaten houden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website