Projectomschrijving

Het doel was om meer inzicht te krijgen in de doelen die patiënten met uitgezaaide longkanker en hun oncologen hebben bij het starten met een systemische behandeling. Een dergelijke behandeling is gericht op het verlichten van symptomen, het behouden of verbeteren van kwaliteit van leven en/of het verlengen van overleving. Deze kan echter ook ernstige bijwerkingen hebben.

Onderzoek

We wilden weten in hoeverre doelen werden behaald volgens patiënten, nabestaanden en oncologen en hoe zij de keuze voor behandeling evalueren. Hiervoor voerden we een vragenlijstonderzoek uit onder patiënten en naasten van patiënten die overleden gedurende het onderzoek en onder oncologen.

Resultaten

Doelen van patiënten en oncologen worden vaker niet dan wel behaald. Toch vinden de meeste patiënten en artsen achteraf dat starten met de behandeling de juiste keuze was. Patiënten en oncologen vinden het belangrijk íéts te doen en geen eventuele kansen te missen.
Ook naasten vonden achteraf gezien dat doelen van patiënten vaker niet dan wel werden behaald. De meesten waren echter wel tevreden met de keuze, vaak omdat ‘alles was geprobeerd’ of ‘omdat het de keuze van de patiënt’ was. Toch gaven zij in meer dan de helft van de gevallen ook negatieve aspecten aan, zoals ‘bijwerkingen’ en ‘de behandeling is uiteindelijk niet aangeslagen’.

Impact

We ontwikkelden een scholing voor zorgverleners en factsheets voor publiek, patiënten en oncologen. Met behulp van deze materialen kunnen patiënten en artsen in de toekomst bewuster een behandelkeuze maken. De scholing is aangeboden aan Pasemeco, zodat het kan worden opgenomen in de toolbox.

Resultaten

Interview

Een nieuwe factsheet zet de belangrijkste redenen voor patiënten om te kiezen voor behandeling op een rij. Voor verpleegkundig specialist José Bos was dit een eyeopener: 'Sommige patiënten gaan voor behandeling omdat ze hun familie niet willen teleurstellen, terwijl ze zelf niet meer kunnen. Ik ben hier nu alerter op.'

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website