Mobiele menu

Het triageinstrument: (predictieve) validiteit van de Groninger Frailty Indicator, de INTERMED client versie en de Welbevinden lijst

Projectomschrijving

Meetinstrumenten voor kwetsbaarheid

Als de fitheid of vitaliteit van ouderen onder een bepaalde drempel komt, voldoen zij aan criteria voor kwetsbaarheid. Kwetsbare ouderen hebben meer kans op bijvoorbeeld lager welbevinden. Om dergelijke gevolgen te voorkomen, is het goed te weten of ouderen kwetsbaar zijn en welke (zorg)behoeften zij hebben.

Doel
Het doel van het project is om instrumenten voor kwetsbaarheid te onderzoeken op hun betrouwbaarheid en geldigheid.
Het gaat om:
• de Groninger Frailty Indicator (GFI, voor het meten van de kwetsbaarheid van ouderen);
• de INTERMED cliëntversie (voor het meten van de complexiteit van de (zorg)situatie van ouderen);
• de Welbevindenlijst.

Werkwijze
In een studie onder 350 ouderen zal een evaluatie plaatsvinden van de INTERMED cliëntversie en de Welbevindenlijst. De onderzoekers vergelijken deze uitkomsten met die van soortgelijke meetinstrumenten. Ook stellen zij het aantal gevallen van kwetsbaarheid in bepaalde subgroepen vast.

Doelgroep
65-plussers in regio Noord-Nederland. 

Producten

Titel: Clinimetric evaluation of the Groningen Frailty Indicator
Titel: Development and measurementproperties of the selfassessment version of the INTERMED for the elderly to assess case complexity
Auteur: LilianL.Peters HanBotera JorisP.J.Slaets ErikBuskens
Magazine: Journal of Psychosomatic Research

Verslagen


Eindverslag

Het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord wil -onvervulde- behoeften en kwetsbaarheid van ouderen beter en eerder signaleren. Veel ouderen ervaren namelijk verschillende combinaties van problemen, zoals psychosociale en medische problemen, waardoor deze kwetsbare ouderen een verhoogd risico hebben op nieuwe problemen, zoals vallen.
Het Netwerk heeft daarom een triage-instrument gebruikt met vragenlijsten over kwetsbaarheid (GFI), zorgcomplexiteit (INTERMED) en welbevinden die ouderen zelf kunnen invullen. Onderhavig project bestaat uit meerdere substudies naar de kwaliteit van deze lijsten. Zo is in een substudie onder 350 ouderen, die thuis of in verpleeghuis verbleven, ondermeer de bruikbaarheid van de GFI onderzocht. In toekomstige studies willen we bijvoorbeeld onderzoeken of ouderen die kwetsbaar zijn volgens de GFI in de toekomst daadwerkelijk meer problemen krijgen.

Samenvatting van de aanvraag

In Nederland zal het aantal 65+ers van 2.4 miljoen in 2007 toenemen tot 3.9 miljoen in 2050. In de Noordelijke Regio is het percentage ouderen hoger dan gemiddeld in Nederland. Veel van deze ouderen ervaren verschillende combinaties van problemen zoals psychosociale en medische problemen. Deze zogenaamde kwetsbare ouderen hebben een verhoogd risico op een slechtere gezondheidsuitkomst, bijvoorbeeld een verminderd welbevinden. Vanwege hun heterogeniteit is de zorg voor deze kwetsbare ouderen vaak complex. In plaats van het centraal stellen van ziekte, is de focus binnen de Noordelijke Regio juist gericht op het bevorderen van welbevinden vanuit het perspectief van de oudere zelf. Om een slechte gezondheidsuitkomst te voorkomen en voor het vaststellen van de benodigde zorg hebben we een triage-instrument ontwikkeld om zodoende vroegtijdig te beoordelen of ouderen kwetsbaar zijn (of hierop een verhoogd risico hebben); of ze onvervulde zorgbehoeften hebben of andere problemen; en hoe het met hun welbevinden is. Het instrument bestaat uit de volgende vragenlijsten die de ouderen zelf kunnen invullen: (1) de Groninger Frailty Indicator (GFI) - dat kwetsbaarheid meet, (2) de INTERMED lijst cliënt versie - dat complexiteit van de (zorg)situatie meet (waaronder biologische, psychologische en sociale problemen en zorgbehoeften) en (3) de Welbevinden lijst. Alhoewel van de GFI bekend is dat het goede klinimetrische kwaliteiten heeft, zijn de bruikbaarheid-, betrouwbaarheid- en validiteitkenmerken onbekend van de INTERMED cliënt versie (in tegenstelling tot de gevalideerde versie die door een zorgverlener wordt ingevuld) en de Welbevinden lijst. Dit onderzoek bestaat uit twee substudies. In de cross-sectionele substudie I zullen we in 350-400 ouderen de klinimetrische eigenschappen (i.e. bruikbaarheid, betrouwbaarheid en validiteit, zie paragraaf ‘Plan van aanpak’) bepalen van de INTERMED cliënt versie en de Welbevinden lijst. In de longitudinale substudie II (add-on studie bij de cohort studie LIFELINES; http://www.lifelines.nl/) zullen ongeveer 165.000 mensen worden geïncludeerd. De inclusie van ouderen (65+ers) start in 2009. Onder de ouderen die gerekruteerd worden in 2009 (5.500-6.500 ouderen) zullen we de predictieve validiteit van de GFI, de INTERMED en de Welbevinden lijst vaststellen op gezondheidsuitkomsten, zoals welbevinden en opname op langdurige zorg, op 12 maanden na inclusie. In de laatste substudie II (LIFELINES) zullen we ook de prevalentie van kwetsbaarheid bepalen in verschillende subgroepen van thuisverblijvende en langdurig opgenomen ouderen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
311010301
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.V.M. van Etten