Mobiele menu

Grootschalig luisteren naar ouderen

Projectomschrijving

'Netwerk Perspectief' en 'LOC Zeggenschap in zorg' ontwikkelden samen de methode Grootschalig Luisteren.

Doelgroep

Thuiswonende ouderen met een lage sociaal economische status (SES).

Doel

Inzicht krijgen in de betekenis van veranderingen in de zorg voor ouderen in het algemeen én voor ouderen met een lage SES. Ouderen, die thuis wonen kunnen aangeven wat de verleende zorg betekent voor de kwaliteit van hun leven en dat van hun partners. Met de methode Grootschalig Luisteren, worden verhalen verzameld en wordt gemeten wat de effecten van de ontwikkelingen zijn op het leven van ouderen, hun partners, mantelzorgers en anderen.

Werkwijze

In twee regio’s (Leiden, Amersfoort) vormen een thuiszorgorganisatie en cliëntenbelangengroepen een netwerk van maatschappelijke organisaties, gemeente en andere relevante partijen. Speciale aandacht wordt besteed aan werkvormen en ondersteuning waarmee ook ouderen met een lage SES hun verhaal kunnen 'vertellen'.  Grootschalig Luisteren speelt in op onze gewoonte verhalen te delen. Door aan te sluiten op plekken waar mensen dat doen worden verhalen verzameld. Vertellers geven er zélf betekenis aan. De persoonlijke verhalen worden gecombineerd met harde gegevens als locatie, leeftijd, geslacht, maar ook met gevoelens die een rol spelen bij de ervaring. Zo verrijken kwalitatieve en kwantitatieve gegevens elkaar. En het verhaal achter de uitkomsten blijft altijd zichtbaar.

Resultaat

Tijdens het project zijn meer dan 300 verhalen opgehaald. Het digitale instrument blijkt met aanpassingen goed te gebruiken door ouderen. Doordat zij zelf het verhaal vertellen en betekenis geven ervaren zij zeggenschap. Het vragen van jongeren om ouderen te interviewen heeft meerwaarde, net als de mogelijkheden die alle betrokkenen met elkaar zijn gaan zien.

Meer info

Ook interessant voor u

Verslagen


Eindverslag

Doel Het afgelopen jaar is aan ouderen (deels met lage SES) die nog op zichzelf wonen in de Merenwijk in Leiden en wijken in Amersfoort, gevraagd hoe zij de kwaliteit van leven ervaren. Werkwijze Grootschalig Luisteren speelt in op onze gewoonte verhalen te delen. Door aan te sluiten op plekken waar mensen dat doen worden verhalen verzameld. Vertellers geven er zélf betekenis aan. De persoonlijke verhalen worden gecombineerd met harde gegevens als locatie, leeftijd, geslacht, maar ook met gevoelens die een rol spelen bij de ervaring. Zo verrijken kwalitatieve en kwantitatieve gegevens elkaar. En het verhaal achter de uitkomsten blijft altijd zichtbaar. Resultaat Meer dan 300 verhalen zijn opgehaald. Het digitale instrument blijkt met aanpassingen prima te gebruiken door ouderen. Doordat zij zelf het verhaal vertellen en betekenis geven ervaren zij zeggenschap. Jongeren vragen ouderen te interviewen heeft meerwaarde, net als demogelijkheden die alle betrokkenen met elkaar zijn gaan zien.

Samenvatting van de aanvraag

Deze aanvraag bouwt voort op een voorgaand project ‘Grootschalig luisteren naar ouderen met een lage SES’ (633300002), dat in december 2014 binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg is gestart. Helaas moest dit project voortijdig stopgezet worden vanwege het faillissement van de Stichting Perspectief, de bestuurlijk verantwoordelijke van het project. ZonMw heeft LOC gevraagd dit project voort te zetten: 'U heeft in het gesprek met mevrouw Van Aalst aangegeven dat LOC in principe bereid is om het penvoerderschap over te nemen en de voortgang van het project op te pakken. Hier zijn we zeer mee ingenomen. Wij stemmen dan ook van harte met uw voorstel in, waarbij we wel de voorwaarde willen stellen dat dezelfde projectleiders (Philien Blok en Wil Molenaar) in hun oorspronkelijke rol, betrokken blijven bij het project. Graag nodig ik u hierbij uit om de aanvraag van het project ‘Grootschalig Luisteren’ opnieuw in te dienen voor de resterende projectperiode via ProjectNet light.' Het project is vrijwel identiek aan de eerdere aanvraag. Ten opzichte van het eerdere projectplan is er één fundamentele wijziging. Het projectplan is destijds financieel te krap aangevraagd. Wij hechten er aan kwaliteit te leveren. Daarom gaan we nu uit van twee pilots in plaats van drie. Zoals ZonMw gevraagd heeft zullen wij het project met Philien Blok en Wil Molenaar uitvoeren, die met het project gestart zijn in december 2014. Voor de inhoud verwijzen wij naar de eerdere aanvraag en de bijgevoegde bijlage.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
633300002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.J. Laterveer
Verantwoordelijke organisatie:
LOC Zeggenschap in Zorg