Projectomschrijving

Patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten (OLK) zijn vaak niet tevreden met de zorg die ze van hun huisarts krijgen. Huisartsen vinden deze patiënten lastig.

Doel

Op dit moment ontbreekt een effectieve behandeling die acceptabel is voor patiënten en makkelijk in te passen is in het spreekuur van de huisarts. In dit onderzoeksproject gaan we zo’n behandeling ontwikkelen. De arts-patiënt-communicatie en de arts-patiënt-relatie zullen hierin centraal staan omdat deze elementen van wezenlijke invloed zijn op gezondheidsuitkomsten.

Werkwijze

We laten huisartsen consulten met patiënten met OLK opnemen op video en gaan deze samen met de huisartsen en patiënten terugkijken. Zo krijgen we feedback die we, samen met de uitkomsten van focusgroepen met communicatie-experts, gebruiken om een acceptabele en eenvoudig in te voeren behandeling te bouwen. Met behulp van acteurs gaan we huisartsen trainen om de behandeling te optimaliseren. Daarna zullen we de behandeling in de dagelijkse praktijk testen.

Interview

Onderzoeker en huisarts Juul Houwen vertelt waar het misgaat in de communicatie tussen huisartsen en patiënten. Benieuwd wat de 5 belangrijkste tips zijn? En waarom het hem weinig moeite kostte om deelnemers voor zijn onderzoek te vinden?

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website