Mobiele menu

Maatschappelijke participatie door jongvolwassenen met LVB – Het effect van Maatjesprojecten en Vriendenkringen

Projectomschrijving

Van jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) wordt verwacht dat zij zelfstandig door het leven gaan. Jongvolwassenen met LVB zijn echter vaak kwetsbaar, hebben moeite met zelfstandigheid en ontberen een sociaal netwerk om hen hierbij te ondersteunen. Om hen te helpen bij het zelfstandig participeren aan de samenleving zijn er verschillende interventies ontwikkeld. We weten echter niet of deze interventies daadwerkelijk leiden tot zelfstandige participatie van jongvolwassenen met LVB aan de samenleving.

Zelfstandigheid bevorderen

Voor twee interventies, namelijk Maatjesprojecten en Vriendenkringen, wordt onderzocht: 
  1. in hoeverre wordt zelfstandige participatie bereikt?
  2. welke mogelijke barrières of gunstige factoren spelen hierbij een rol?
Het project bestaat uit etnografisch onderzoek, participerende observaties en interviews door en met jongvolwassenen met LVB. De resultaten worden gebruikt om Maatjesprojecten en Vriendenkringen waar nodig te verbeteren.

Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten

Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.

Producten

Titel: Maatjesprojecten en vriendenkringen
Auteur: Femke Boelsma, Kasper Kruithof, Janneke Harting, Jeanine Suurmond
Titel: Factsheet Effecten van Maatjesprojecten en Vriendenkringen
Auteur: Femke Boelsma, Kasper Kruithof, Jeanine Suurmond
Titel: Vriendenkringen voor jongvolwassenen met een LVB
Auteur: Femke Boelsma, Kasper Kruithof, Janneke Harting, Jeanine Suurmond
Titel: Maatjesprojecten voor jongvolwassenen met een LVB
Auteur: Kasper Kruithof, Femke Boelsma, Janneke Harting, Jeanine Suurmond

Verslagen


Eindverslag

Van jongvolwassenen met een lichtverstandelijke beperking (LVB) wordt verwacht dat zij zelfstandig door het leven gaan. Zij dienen hiertoe vooral gebruik te maken van hun sociale netwerk en minder van de hulpverlening. Jongvolwassen met een LVB zijn echter kwetsbaar, hebben vaak moeite met zelfstandigheid en ontberen doorgaans een sterk sociaal netwerk. Om hen te helpen zijn o.a. ‘Maatjesprojecten’ en ‘Vriendenkringen’ ontwikkeld. Wij hebben deelnemers aan Maatjesprojecten en aan Vriendenkringen geïnterviewd om te vragen wat zij van deze projecten vonden en of die hen hielpen bij het vinden van een groter sociaal netwerk. Wij vonden dat deelnemers door Vriendenkringen of Maatjesprojecten de buurt beter leerden kennen doordat er samen leuke dingen gedaan werden. Hierdoor kregen ze zelfvertrouwen om zelf naar nieuwe plekken te reizen. Ook vonden deelnemers dat ze meer zelfvertrouwen kregen en betere sociale vaardigheden. Echter, het opdoen van vriendschappen gebeurt nagenoeg niet ondanks dat dit de grootste motivatie tot deelname is van de jongvolwassenen. Er ontbreekt vaak extra hulp bij het opbouwen en aangaan van vriendschappen.

Samenvatting van de aanvraag

Sinds de overgang van de AWBZ naar de WMO wordt er van jongvolwassenen met een lichtverstandelijke beperking (LVB) verwacht dat zij zelfstandiger door het leven gaan. Zij dienen hiertoe meer gebruik te maken van hun sociale netwerk en minder van de hulpverlening. Jongvolwassen LVB’ers zijn echter kwetsbaar, hebben vaak moeite met zelfstandigheid en ontberen doorgaans een sterk sociaal netwerk. Om hen hierbij te ondersteunen zijn inmiddels verschillende interventies ontwikkeld. Deze interventies zijn gebaseerd op het versterken van zelfbeschikking, zelfstandigheid en het sociale netwerk rondom een jongvolwassen LVB’er. Uit onderzoek naar de interventie ‘Kwartiermaken’ is gebleken dat de beoogde stap van participatie binnen de veilige omgeving van de interventie naar zelfstandige maatschappelijke participatie in wijk of samenleving voor veel LVB’ers vaak moeilijk te realiseren is. Om meer zicht te krijgen op barrières en facilitators worden in dit projectvoorstel twee interventies die regelmatig worden ingezet bij jongvolwassen LVB’ers nader onderzocht. Bij dit voorstel staan de volgende vragen centraal: (1) In hoeverre wordt zelfstandige maatschappelijke participatie door deze doelgroep bereikt met behulp van deze twee interventies, (2) Wat zijn barrières en facilitators? De twee interventies waar het hier om gaat zijn Maatjesprojecten en Vriendenkringen. Beide interventies zetten in op het bevorderen van zelfstandige maatschappelijke participatie van jongvolwassen LVB’ers en worden gebruikt door verschillende welzijnsorganisaties. Maatjesprojecten maken gebruik van een persoonlijke benadering en Vriendenkringen maken gebruik van een netwerkbenadering. Door deze verschillende typen interventies met elkaar te vergelijken wordt meer inzicht verkregen in wat wel en wat niet werkt voor de doelgroep en/of verschillende groepen binnen de doelgroep, m.a.w. we krijgen, per interventie, inzicht in voor wie deze interventies nu meer/betere maatschappelijke participatie oplevert, op welke manier dit tot stand komt en welke mogelijkheden de interventies bieden om deelnemers te ondersteunen bij hun maatschappelijke participatie. Binnen het voorgestelde project wordt door middel van interviews met jongvolwassen LVB’ers onderzocht hoe Maatjesprojecten en Vriendenkringen bijdragen aan zelfstandige maatschappelijke participatie. Hierdoor wordt tevens inzicht verkregen in de facilitators en mogelijke barrières. Op basis van de verkregen inzichten zullen de betrokken Maatjesprojecten en Vriendenkringen aangepast worden. De inzichten zullen verspreid worden onder welzijnsorganisaties en belangenorganisaties zodat er optimaal werkende Maatjesprojecten en Vriendenkringen aangeboden kunnen worden aan de doelgroep. Ook biedt dit gemeenten en/of welzijnsorganisaties inzicht in of en voor wie er nu wel/niet bruikbaar aanbod op dit terrein voorhanden is, hoe ze dat aanbod het beste in kunnen zetten en waar nog leemtes zijn die ze op andere wijzen zouden moeten opvullen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
845006003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.L. Suurmond
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Amsterdam