Mobiele menu

Diversiteitsgevoelig werken in de Maatschappelijke – en Vrouwenopvang.

Projectomschrijving

Wender is een organisatie voor maatschappelijke- en vrouwenopvang in Noord-Nederland. De Maatschappelijke Crisisopvang biedt tijdelijk onderdak aan gezinnen die, om welke reden dan ook, hun woonsituatie hebben verlaten. De Vrouwenopvang is er voor vrouwen en hun kinderen voor wie het thuis niet veilig is. Een groot percentage van deze cliënten heeft een migratieachtergrond. Dit vraagt om bewustzijn op diversiteitgevoelig werken.

Kenniswerkplaats Jeugd KeTJA heeft veel ervaring opgedaan met diversiteitssensitief werken. De kennis hierover heeft zij gebundeld in een digitale handreiking en de teambijeenkomst Waardenopvoeding in Diversiteit die ze heeft ontwikkeld. In het voorjaar van 2022 wordt de teambijeenkomst uitgevoerd met medewerkers; ook denken onderzoekers van KeTJA mee over hoe diversiteitgevoelig werken in de toekomst te borgen binnen de organisatie. De bijeenkomst helpt professionals meer bewust te worden van de eigen ‘bril’ en verbinding te maken met belangrijke thema’s in de leefwereld van clienten, zoals religie en discriminatie-ervaringen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Deze aanvraag is gericht op de Crisisopvang in Leek en in Burgum en de Vrouwenopvang in Groningen van Wender. De Crisisopvang biedt tijdelijk onderdak aan volwassenen en gezinnen die om welke reden dan ook, op straat (zijn) komen te staan of hun woonsituatie (hebben) moeten verlaten. De Vrouwenopvang is er voor vrouwen en hun kinderen voor wie het thuis niet meer veilig is. Hier begeleiden we de vrouwen én hun kinderen individueel om een nieuwe toekomst op te bouwen. Een groot percentage van onze doelgroep heeft een migratieachtergrond. Dit vraagt om bewustzijn op diversiteitsgevoelig werken. Bewustwording vergroot de kwaliteit van onze hulpverlening. We willen graag gericht aan de slag met de thema’s die in de levens van veel (migranten-)ouders spelen met name op het gebied van opvoeding. Thema’s als religie, waardenopvoeding als minderheid en discriminatie. Marjolijn Distelbrink ondersteunt bij de uitvoering van twee bijeenkomsten. Een bijeenkomst voor de Vrouwenopvang en een bijeenkomst voor de beide Crisisopvangen. Het eerste deel van een bijeenkomst staat in het teken van bewustwording. Bewustwording van de ‘bril’ die je ophebt. Ook leer je je collega’s op dit vlak beter kennen. Het tweede deel van een bijeenkomst staat in het teken van dichterbij de leefwereld van de ouders komen. Daarnaast moet je als team ook met elkaar het gesprek aangaan over dit onderwerp en er de tijd voor nemen, ook daar wordt bij stilgestaan. Een medewerker van de afdeling Beleid en Kwaliteit sluit aan bij de voorbereiding, en deels bij de overleggen. Om zo de gemene deler tussen de beide organisatie onderdelen te ontdekken en het onderwerp te borgen. We willen blijvend leren van en met elkaar rond dit thema.

Kenmerken

Projectnummer:
737700023
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J. Distelbrink
Verantwoordelijke organisatie:
Zienn