Mobiele menu

Academische Werkplaats Transformatie Jeugd C4Youth 2.0 'Naar voren bewegen'

Projectomschrijving

C4Youth 2.0 bouwde aan een duurzaam en efficiënt jeugdzorgstelsel in de provincie Groningen, met als uitgangspunten zijn: innovatie; kenniscirculatie en monitoren van effecten. De basis van C4Youth 2.0 is een stevig samenwerkingsverband van gemeenten, praktijkorganisaties en kennisinstellingen. Er werd voortgebouwd op de ervaringen van C4Youth 1.0 en hiermee optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis en expertise: samenwerken in leren en verbeteren. In de periode 2016-2019 werden de volgende projecten uitgevoerd:

  • Versterken basisondersteuning: we versterkten de kwaliteit van de lokale basisondersteuning wat betreft het gewone opvoeden en opgroeien in de Groningse gemeenten.
  • Participatie van ouders en jongeren: we ontwikkelde een visie op participatie en experimenteerden met methoden die bijdroegen aan de doelstellingen van C4Youth en tegelijkertijd zorgen voor een goede aansluiting bij de leefwereld van ouders en jongeren.
  • Monitoring transformatie zorg voor Jeugd: we zetten de eerste stappen in de ontwikkeling van een transformatiemonitor die inzicht geeft in hoeverre de gewenste beweging naar voren (i.e. meer preventieve en minder specialistische jeugdhulp) ook daadwerkelijk wordt bereikt.


Website: www.C4youth.nl
Regio: Provincie Groningen

 

Producten

Titel: Gebruik de film ’De schaduwkanten van ouderschap’ voor gesprek en professionalisering
Auteur: Mirjam Wijnja, Meinoud Sportel, Suzanne Kuik, Lucienne van Eijk
Link: https://c4youth.nl/actueel/
Titel: De doelgroep weet het beter
Auteur: Mirjam Wijnja
Link: https://c4youth.nl/actueel/de-doelgroep-weet-het-beter/
Titel: Eindrapportage project Monitoring
Auteur: Eddy de Tiège, Lucienne van Eijk, Jana Knot-Dickscheit, Menno Reijneveld
Titel: Tussenevaluatie nieuwe jeugdwet casestudies Westerkwartier en Stadskanaal
Auteur: Lucienne van Eijk, Menno Reijneveld, Hans Grietens
Link: https://c4youth.nl/resultaten/tussenevaluatie-nieuwe-jeugdwet-groningen/
Titel: Differences in care provided to children with behavioral and emotional problems in a delineated region by using the Taxonomy of Care for Youth (TOCFY)
Auteur: Els Evenboer, Anne-Marie Huyghen, Jolanda Tuinstra, Erik Knorth & Sijmen A. Reijneveld
Magazine: Research on Social Work Practice
Titel: Werken in een winkel die verbouwd wordt
Auteur: Lucienne van Eijk, Eddy de Tiège, Pauke Mutsaers, Marieke Nanninga, Vera Verhage, Hans Grietens, Menno Reijneveld
Magazine: Kind en Adolescent Praktijk
Titel: Enrolment of children in psychosocial care: problems upon entry, care received, and outcomes achieved
Auteur: Nanninga, Marieke, Jansen, Danielle E. M. C., Knorth, Erik J., Reijneveld, Sijmen A.
Magazine: European Child and Adolescent Psychiatry
Link: https://c4youth.nl/resultaten/
Titel: Transformatie van de jeugdhulp:een inventarisatie van de basisteams in de provincie Groningen.
Auteur: Els Evenboer, Lucienne van Eijk, Rita Eilering, Eddie de Tiège, Hans Grietens, Menno Reijneveld
Magazine: Orthopedagogiek:Onderzoek en Praktijk
Link: https://c4youth.nl/resultaten/transformatie-van-de-jeugdhulp-groningen/
Titel: De moeizame weg van de transformatie.
Auteur: ELS EVENBOER, LUCIENNE VAN EIJK, EDDY DE TIÈGE, HANS GRIETENS, MENNO REIJNEVELD
Magazine: Kind en Adolescent Praktijk
Titel: Children's and adolescents’ enrolment in psychosocial care: determinants, expected barriers, and outcomes
Auteur: Marieke Nanninga
Titel: VONK! Regionaal leernetwerk Veilig Opgroeien
Auteur: Lucienne van Eijk, Suzanne Kuik
Link: https://c4youth.nl/actueel/vonk-regionaal-leernetwerk-veilig-opgroeien/
Titel: Opbrengsten van een jaar actiebegeleidend onderzoek
Auteur: Els Evenboer
Link: http://www.c4youth.nl
Titel: Zelftest Basisteams Jeugd
Auteur: Eddy de Tiège, Els Evenboer, Lucienne van Eijk
Titel: Website C4Youth
Auteur: Lucienne van Eijk, Eddy de Tiège, Els Evenboer, Mirjam Wijnja
Link: http://www.c4youth.nl
Titel: Dat is logisch!
Auteur: C4Youth 2.0

Verslagen


Eindverslag

C4Youth 2.0 bouwde aan een duurzaam en efficiënt jeugdzorgstelsel in de provincie Groningen, met als uitgangspunten: innovatie; kenniscirculatie en monitoren van effecten. De basis van C4Youth 2.0 is een stevig samenwerkingsverband van gemeenten, praktijkorganisaties en kennisinstellingen. Er werd voortgebouwd op de ervaringen van C4Youth 1.0 en hiermee optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis en expertise: samenwerken in leren en verbeteren.

In de periode 2016-2019 werden drie projecten uitgevoerd. Hieronder een korte samenvatting van verloop en opbrengsten:
*Versterken basisondersteuning: we versterkten de kwaliteit van de lokale basisondersteuning wat betreft het gewone opvoeden en opgroeien in de Groningse gemeenten. Het project basisondersteuning heeft in de beginfase vooral bijgedragen door in kaart te brengen welke vier organisatievormen van de ‘basisteams jeugd’ in de provincie Groningen werden toegepast. Vervolgens werden vier gemeentelijke teams ondersteund in hun ontwikkeling met behulp van actieonderzoek, uitgevoerd samen met C4Youth.
*Participatie van ouders en jongeren: we ontwikkelde een visie op participatie en experimenteerden met methoden die bijdroegen aan de doelstellingen van C4Youth en tegelijkertijd zorgden voor een goede aansluiting bij de leefwereld van ouders en jongeren. Via het netwerk van het project Participatie leverden jongeren en ouders zinvolle bijdragen aan alle projecten en onderzoeken.
*Monitoring transformatie zorg voor Jeugd: we zetten de eerste stappen in de ontwikkeling van een transformatiemonitor die inzicht geeft in hoeverre de gewenste beweging naar voren (i.e. meer preventieve en minder specialistische jeugdhulp) ook daadwerkelijk wordt bereikt. De casusstudie van het project monitoring laat zien dat de transformatie zeker al zichtbaar is in de gemeente Stadskanaal: voorliggende voorzieningen aangeboden via het Centrum voor Jeugd, Gezin en Veiligheid (CJGV) en de jeugdgezondheidszorg (GGD) hebben een groot bereik onder de jeugd. Daarnaast leidde de laagdrempelige inzet van hulpverleners (maximaal vijf gesprekken) via het CJGV en de inzet van Ondersteuners Jeugd en Gezin (OJG’ers) bij de huisartsenpraktijken tot verbreding van het vrij toegankelijke aanbod van lichte ondersteuning.

Het verloop van deze projecten in de periode 2016-2019 was grillig, analoog het proces van de transformatie van de jeugdhulp. Desalniettemin hebben de projecten veel waardevolle informatie opgeleverd.

Het regionale leernetwerk Veilig opgroeien ‘VONK’ werd vanaf september 2017 bottom up, in directe samenwerking met partners uit praktijk, opleiding en onderzoek, ontwikkeld. Het heeft inmiddels met succes de eerste stadia van ontwikkeling als lerend netwerk doorlopen (cycli 1 & 2, waarde creatie van netwerken volgens Wenger et al. (2012)). Het netwerk organiseerde zes dynamische en interactieve sessies in 1,5 jaar waaraan tussen 30 en 100 professionals deelnamen. Deze sessies waren gericht op ketensamenwerking, systemisch werken en het vergroten van vakmanschap door gesprekken met voormalig cliënten van jeugdhulpverlening. Er zijn inmiddels meer dan 300 professionals betrokken bij VONK.

Dit voortgangsverslag heeft betrekking op de algemene voortgang van C4Youth, in het bijzonder van de projecten ‘Versterking basisondersteuning’; ‘Participatie van ouders en jongeren’ en ‘Monitoring transformatie zorg voor Jeugd’. C4Youth is een Academische Werkplaats Transformatie zorg voor Jeugd (AWTJ), actief in de provincie Groningen sinds 2010. Gemeenten, kennis- en onderzoeksinstituten, zorgaanbieders, ouders en jeugd werken op een gelijkwaardige manier samen aan het oplossen van vraagstukken. We doen dat op basis van een gezamenlijke financiering, mede ondersteund door ZonMw. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en expertise: samenwerken in leren en verbeteren. Het belangrijkste doel van C4Youth 2.0 is het met kennis ondersteunen van de transitie en transformatie van de jeugdhulp in de gemeenten van de provincie Groningen.
C4Youth voert momenteel, in uitvoering van een gezamenlijke onderzoeksagenda, actief 3 projecten uit, namelijk ‘Versterking basisondersteuning’; ‘Participatie van ouders en jongeren’ en ‘Monitoring transformatie zorg voor Jeugd’. Daarnaast is C4Youth actief betrokken bij veel andere ontwikkelingen en projecten rond de transformatie van de jeugdhulp.
In juni 2017 werd de onderzoeksagenda geactualiseerd en werden drie nieuwe thema’s vastgesteld die aansluiten bij vraagstukken die zich op dit moment voordoen in de provincie Groningen bij de implementatie van de nieuwe jeugdwet. Het betreft: Veiligheid, Positief opgroeien & preventie, Brede Outcome Monitoring.

Samenvatting van de aanvraag

In de provincie Groningen zijn de doelen van de stelselherziening jeugd geoperationaliseerd in het Groninger Functioneel Model. Dit model werd ontwikkeld door de projectgroep Transformatie Jeugdzorg Groningen (TJzG), een samenwerkingsverband van de 23 Groninger gemeenten en de Groningse praktijkorganisaties. De projectgroep TJzG is een uniek samenwerkingsverband van gemeenten en praktijkorganisaties, die gezamenlijk de inrichting van het nieuwe jeugdstelsel hebben uitgewerkt. C4Youth 1.0 adviseerde hierbij. C4Youth 2.0 biedt een unieke gelegenheid om centrale vraagstukken in dit zich nog ontwikkelend stelsel op te pakken.

C4Youth 2.0 heeft als missie te bouwen aan een duurzaam, (kosten)effectief en efficiënt jeugdzorgstelsel in de provincie Groningen. In C4Youth 2.0 wordt met de kennis en ervaring uit C4Youth 1.0 verder gewerkt door gemeenten, praktijkorganisaties, onderwijs en onderzoek, in een gezamenlijke cultuur en infrastructuur en met structurele inbreng van ouders en jeugdigen. Uitgangspunt is hierbij het gebruik maken van elkaars kennis en expertise: samenwerken in leren en verbeteren.

De doelstelling van C4Youth 2.0 is ervoor zorgdragen dat de transitie en transformatie van de zorg voor jeugd optimaal wordt ondersteund door kennis. Hiertoe wordt bestaande kennis en kennis van de samenwerkingspartners maximaal benut. Daarnaast wordt, waar nodig, nieuwe kennis verworven. Drie uitgangspunten zijn kenmerkend voor de werkwijze van C4Youth 2.0:

1 Innovatie

2 Kenniscirculatie

3 Monitoren van effecten

De werkwijze van C4Youth 2.0 is projectmatig. Vraagstukken en knelpunten vanuit de praktijkorganisaties, gemeenten, kennisinstellingen, ouders en jongeren vormen de basis voor de projecten en het onderzoek in C4Youth 2.0. Deze vraagstukken en knelpunten worden ingebracht via meerdere routes: Platform Zorg voor de jeugd; Jongerenpanel; expertmeetings; werkconferenties; projectgroep en stuurgroep.

Relevante en urgente vraagstukken en knelpunten worden in de stuurgroep vastgesteld en vastgelegd in een gezamenlijke (onderzoeks-)agenda. Deze heeft het karakter van een doorlopend proces. De stuurgroep prioriteert en bepaalt welke (onderzoeks)projecten op welke termijn worden uitgevoerd. De eerste contouren van de gezamenlijke agenda werden vastgelegd in de expertmeeting ‘Naar een onderzoeksagenda voor de transformatie van de zorg voor jeugd’, die C4Youth 1.0 en TJzG gezamenlijk organiseerden op 25 juni 2014 (zie www.c4youth.nl/actueel/nieuws/).

Het bestuurlijk netwerk van C4Youth 1.0 stelde in samenspraak met de projectgroep TJzG en het Regionaal Inkooporgaan Groninger Gemeenten (RIGG) drie projecten vast die op dit moment de meeste urgentie hebben. Dit zijn:

1 ‘Versterking basisondersteuning’;

2 ‘Doorontwikkeling Expertpool’;

3 ‘Monitoring transformatie zorg voor Jeugd’.

In deze projecten vindt verdere uitwerking plaats van de transformatieplannen naar de dagelijkse praktijk van de zorg voor jeugd. Door projectleiders aan te stellen die werkzaam zijn bij verschillende praktijkorganisaties en de begeleidende projectgroep zodanig in te richten dat de partijen die direct betrokken zijn bij de uitvoering vertegenwoordigd zijn, is ook op dit niveau de samenwerking tussen de verschillen sectoren gewaarborgd.

Deze drie projecten zijn zowel inhoudelijk als wat betreft de uitvoering nauw met elkaar verbonden. Het effectief functioneren van de basisondersteuning is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de expertpool binnen het Gronings systeem van jeugdzorg en vice versa. Het is de ambitie van deze projecten om de factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op de kwaliteit van (samen)werken. Deze worden vervolgens vertaald in een aanpak die de effectiviteit van de (samen)werking versterkt. Tegelijkertijd worden deze factoren vertaald naar prestatie-indicatoren in de context van een kwaliteitscyclus van meten en verbeteren. Het meten van deze prestatie-indicatoren vindt plaats in het project ‘Monitoring van de transformatie zorg voor jeugd’.

Kenmerken

Projectnummer:
737200001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. S.A. Reijneveld
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen