Bewegen en sport zijn in de hele levensloop belangrijk. Baby’s beginnen met leren bewegen; kinderen hebben sport en spel nodig om zich lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen; volwassenen bewegen om fit te blijven en welvaartsziekten op afstand te houden, en sommigen ontwikkelen hun talent tot topsporter; en ouderen blijven bewegen omdat het hen helpt langer vitaal te blijven, en daarmee langer zelfstandig en zelfredzaam.
De komende jaren kan in het onderzoek naar sport en bewegen het verschil gemaakt worden. Bewegen op maat, voor iedereen, in elke leeftijdsfase. Met actuele en nabije ontwikkelingen in het onderzoek naar sport en bewegen zal het mogelijk zijn niet langer uit te gaan van groepsgemiddelden, maar op individueel niveau bewegen en (top-)sporten te optimaliseren. De basis van dat onderzoek is de Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen. Trekkers van de route Sport en bewegen zijn ZonMw en NWO. Boegbeeld van de sport en bewegen route is ex-topsporter Cees Vervoorn, lector aan de Hogeschool van Amsterdam.
Om de game changer te kunnen realiseren stelt de NWA-route sport en bewegen drie voorwaarden:
Wilt u meer weten over deze NWA route? Neem contact op met Mark Raijmakers, clusterhoofd Sport en Bewegen bij ZonMw.
De resultaten van een digitale raadpleging van het veld - 1.250 respondenten, 26% respons - zijn op 17 mei 2016 bij een expert meeting in Den Haag besproken. Het door onderzoek kunnen realiseren van ieders beweegpotentieel is de vernieuwing die voor het onderzoeksveld van sport en bewegen naar voren kwam. In de NWA-route wordt zo’n vernieuwing game changer genoemd. Een vernieuwing is een game changer als deze in de wetenschap, maatschappelijk en economisch verschil gaat maken.
Gezond bewegen, leren bewegen en (top-)presteren zijn de thema's waarlangs de game changer in de route is uitgewerkt.
In 2019 hebben twee succesvolle matchmakingbijeenkomsten voor het ontwikkelen van consortia in het domein Sport en Bewegen plaatsgevonden met als doel structurele en langdurige samenwerking tussen partners van kennisinstellingen WO-HBO, bedrijven, overheden, sport, zorgverzekeraars en kennistransferorganisaties tot stand te brengen.
Lees meer over de bijeenkomstenOp 13 maart 2017 kwamen 40 vertegenwoordigers van kennisinstellingen bijeen in aanloop naar de 1e subsidieoproep van een nieuw onderzoeksprogramma sport en bewegen. Centraal stond de vraag: wat willen we over 10 jaar hebben bereikt met sportonderzoek?
Lees het verslagWaar moet onderzoek naar gedaan worden? Deze vraag werd gesteld aan de sport- en beweegpraktijk op de werkconferentie vraagarticulatie op 15 mei 2018.
Lees het verslag van de werkconferentieSamenwerking tussen diverse disciplines kan het Nederlandse sportonderzoek een internationale toppositie bezorgen. Tegelijkertijd moet de sportpraktijk meer profiteren van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dat is de inzet van de Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen.
Download de Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen