Nieuwe informatie over betere zorg verspreidt zich niet vanzelf. En ook nieuwe inzichten toegepast krijgen in de praktijk duurt vaak lang. ZonMw helpt met kennis, ervaring en geld. We stimuleren onderzoekers, beleidsmakers en praktijkwerkers gebruik te maken van de opbrengsten van projecten en programma’s. Daarbij gebruiken we de lessen die we de afgelopen ruim vijftien jaar hebben geleerd bij het invoeren en opschalen van innovaties.

Uitgelicht

Week van de Implementatie 2019

Week van de Implementatie 2019

Hoe houd je rekening met verschillende gezondheidsvaardigheden van patiënten? Hoe implementeer je een interventie succesvol op alle basisscholen? Hoe zorg je ervoor dat je collega’s e-health op de goede manier inzetten? Wat kun je doen om richtlijnen effectief in te voeren? Voor iedereen die enthousiast aan veranderingen in de gezondheidszorg of jeugdsector werkt, is de Week van de Implementatie – van maandag 4 tot en met vrijdag 8 februari 2019 - hét moment om te laten zien waarmee je bezig bent en om te leren van ervaringen van anderen.

Lees meer over de Week van de Implementatie

ZonMw implementatiebeleid

ZonMw financiert jaarlijks talrijke projecten die de zorg en gezondheid helpen verbeteren. Al sinds onze oprichting voeren we een actief implementatiebeleid gericht op het verspreiden, implementeren en opschalen van concrete resultaten. 

Lees verder

KIZ themanummer Implementatie

Nieuwe trends, alles over implementatie experts, netwerken en implementatieonderzoek. Nu gratis te lezen in het KIZ themanummer Implementatie.

Nu lezen

Opbrengsten

Uit diverse evaluaties blijkt dat ZonMw succesvol is in het bereiken van implementatiedoelen binnen programma's en projecten. Er zijn aantoonbare effecten op gezondheid en zorg, beleid, wetenschap en praktijk. Hoe zien deze opbrengsten er concreet uit? En welke aansprekende voorbeelden zijn er?

Lees verder

Trends in implementatie en opschaling

Met elk programma leren we weer nieuwe lessen over het beter gebruiken van onderzoeksresultaten in praktijk en beleid. 

Lees verder

Maak zelf een implementatieplan

Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

Aan de slag

Implementatie expertise

Binnen ZonMw lopen ongeveer 80 verschillende programma's, ieder met eigen thema's en accenten. Al deze verschillende programma's vragen andere expertise, ook rondom implementeren. De implementatie professionals van ZonMw kunnen met hun brede expertise helpen met vragen. 

Lees verder

Publicaties over implementatie

Er is veel geschreven over implementeren en innoveren. Talloze boeken en andere publicaties zijn verschenen. Ook zijn er diverse interessante websites op dit gebied. Deze pagina geeft een overzicht van wat er zoal te vinden is. Laat u inspireren voor uw eigen implementatieproject.

Bekijk publicaties

Actueel

Volg via RSS

Stimuleren van implementatie: de rol van onderzoeksfinanciers

Implementatie gaat niet vanzelf. Onderzoeksfinanciers zoals ZonMw kunnen hierbij helpen. Lees in het artikel van Barbara van der Linden hoe 4 internationale onderzoeksfinanciers dat doen en welke vraagstukken daarbij belangrijk zijn.

Elders gezien

Nationale en internationale implementatie netwerken

Pauline Goense en Bianca Albers vertellen over nationale en internationale implementatie netwerken. Lees in het artikel 'Nationale en internationale implementatienetwerken' hoe die netwerken helpen bij kennisuitwisseling en bij het tot stand brengen van waardevolle ontmoetingen.

Elders gezien

Implementatie-expertise in Nederland

Implementatie experts zijn schapen met 5 poten die je kunnen helpen bij implementatie trajecten. Het artikel ‘Implementatie-experts een update’ laat zien wat die expertise inhoudt en waar implementatie-experts te vinden zijn.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Week van de Implementatie

Hoe houd je rekening met verschillende gezondheidsvaardigheden van patiënten? Hoe implementeer je een interventie succesvol op alle basisscholen? Hoe zorg je ervoor dat je collega’s e-health op de goede manier inzetten? Wat kun je doen om richtlijnen effectief in te voeren? Voor iedereen die enthousiast aan veranderingen in de gezondheidszorg of jeugdsector werkt, is de Week van de Implementatie – van maandag 4 tot en met vrijdag 8 februari 2019...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contactpersoon

portret van vrouw

Barbara van der Linden

Stafmedewerker Kennistransfer en Implementatie

Telefoonnummer+31 70 349 51 38
E-mailadresLinden@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website