Projectomschrijving

Resistentie tegen antibiotica is een snel toenemend probleem. Onderzoek is noodzakelijk omdat resistente bacteriën voor problemen zorgen bij de behandeling van infectieziekten.

Het onderzoek vindt in meerdere ziekenhuizen plaats en heeft drie doelstellingen. Ten eerste willen de onderzoekers een wetenschappelijke onderbouwing van het nut van een eenpersoonskamer om de overdracht van resistente bacteriën te voorkomen. Dit omdat het onduidelijk is of het nodig is om geïnfecteerde patiënten op een eenpersoonskamer te isoleren. Ten tweede willen zij inzicht in wat ziekenhuizen doen om de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan. Als laatste willen de onderzoekers een nieuwe moleculaire techniek ontwikkelen om de aanwezigheid van resistentiegenen te bepalen.

In wisselende volgorde gaan de deelnemende ziekenhuizen geïnfecteerde patiënten al of niet op een eenpersoonskamer isoleren. Zo willen zij vaststellen of en hoe vaak de overdracht van resistente bacteriën naar andere patiënten plaatsvindt. De onderzoekers werken met bekende kweektechnieken en met geavanceerde moleculaire technieken om de overdracht aan te tonen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website