Antimicrobial drug resistance: the human-animal interface in Vietnam
Projectomschrijving
Antimicrobiële resistentie (AMR) neemt wereldwijd toe. Een aantal micro-organismen laat zich moeilijk, of niet meer bestrijden met antibiotica.
In deze studie bestuderen de onderzoekers antimicrobiële resistentie in Salmonella en Escherichia coli bacteriën bij kippen en mensen in het zuiden van Vietnam. De bacteriën zijn gekweekt uit de ontlasting van kippen en mensen in de provincie Tien Gian. De onderzoekers proberen de gegevens te relateren aan antibioticagebruik door kippenboeren. Bovendien vergelijken zij de bacteriële genen die verantwoordelijk zijn voor resistentie in de bacteriën bij kippen en mensen.
Kip is een belangrijke voedingsbron in Vietnam. In de rurale gebieden is kip voor consumptie vaak afkomstig van lokale kleine kippenboerderijen. Kip die in de stad gegeten wordt, is meestal afkomstig van middelgrote of grootschalige pluimveebedrijven. Dit biedt de mogelijkheid om onderzoek te doen naar antibioticagebruik en het vóórkomen van AMR bij zowel de kip als de mens binnen dezelfde regio.
Verslagen
Eindverslag
Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de wereldgezondheid. In lage-inkomenlanden wordt het grootste deel van pluimvee kleinschalig gehouden. Kennis over het gebruik van antibiotica en antibiotica resistentie in dit soort kleine houderijen is beperkt. Dit project is uitgevoerd volgens het “One-Health” concept. In het zuiden van Vietnam werden tegelijkertijd zowel kippen, de veehouders en andere mensen in dezelfde omgeving die met kippen werkten, onderzocht. Het onderzoek richtte zich op het gebruik van antibiotica en op het vóórkomen van antibioticaresistentie en resistentie-genen bij gewone darmbacteriën van mensen en kippen. Resultaten van de studie laten zien dat in het zuiden van Vietnam ook door kleinschalige kippenhouders veel antibiotica gebruikt worden, net als bij mensen. Daarnaast tonen de resultaten aan dat overdracht van bacteriën en resistentie genen tussen kip en mens een tweerichtingsverkeer is, afhankelijk van het antibiotica gebruik en van de kans op directe blootstelling aan kippen.
Kip is een belangrijke voedingsbron in Vietnam. In de rurale gebieden is kip voor consumptie vaak afkomstig van lokale kleine kippenboerderijen. Kip die afkomstig van middelgrote of grootschalige pluimveebedrijven wordt meestal in de stad gegeten. Dit biedt de mogelijkheid om onderzoek te doen naar antibioticagebruik en het vóórkomen van antimicrobiële resistentie bij zowel de kip als de mens binnen dezelfde regio. In deze studie bestuderen de onderzoekers antimicrobiële resistentie in Escherichia coli en Salmonella bacteriën die worden gekweekt uit de ontlasting van gezonde kippen en mensen in de provincie Tien Giang in het zuiden van Vietnam. De onderzoekers relateren de gegevens aan antibioticagebruik door pluimveehouders voor de kippen en door pluimveehouders en andere mensen die niet dagelijks in nauw contact met kippen zijn, voor hun eigen gezondheid. Bovendien vergelijken zij de bacteriële genen die verantwoordelijk zijn voor resistentie in de bacteriën bij kippen en mensen.