Faecal microbiome as determinant of the effect of diet on colorectal-cancer risk: comparison of meat based versus pesco-vegetarian diets
Projectomschrijving
Het darm microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel en het behoud van je gezondheid. Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, zo verhogen rood en verwerkt vlees het risico op CRC. MeaTic bestudeert de rol van het darm microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC.
Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten. De diëten zijn gebaseerd op rood vlees, op rood vlees met vitamine E supplementatie en op vis en groenten. De eerste studie wordt uitgevoerd met gezonde vrijwilligers. De tweede en derde zijn dierstudies. In de derde studie krijgen ratten een microbioom getransplanteerd van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies zal gekeken worden naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen. Hiervoor worden het microbioom en de bijbehorende metabolieten geanalyseerd.
Verslagen
Eindverslag
Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, waarbij rood en verwerkt vlees het risico verhoogt. Het microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel door het lichaam en is van belang voor het behoud van gezondheid. Daarom bestudeert dit project de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC. Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten; 1 rood vlees gebaseerd dieet, 1 rood vlees gebaseerd dieet met vitamine E supplementatie en een vis-groente gebaseerd dieet. De eerste studie is uitgevoerd in gezonde vrijwilligers, de tweede in ratten waar kanker geïnduceerd is, en de derde in kanker geïnduceerde, kiemvrije ratten die een microbioom getransplanteerd krijgen van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies is gekeken naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen (inclusief microbioom analyses en metabolomics analyses). De resultaten hebben fundamenteel inzicht verschaft in de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en CRC-risico, die zijn en worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.
Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, waarbij rood en verwerkt vlees het risico verhoogt. Het microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel door het lichaam en is van belang voor het behoud van gezondheid. Daarom bestudeert dit project de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC. Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten; 1 rood vlees gebaseerd dieet, 1 rood vlees gebaseerd dieet met vitamine E supplementatie en een vis-groente gebaseerd dieet. De eerste studie zal worden uitgevoerd in gezonde vrijwilligers, de tweede in ratten die carcinogeen-geïnduceerd worden, en de derde in carcinogeen-geïnduceerde kiemvrije ratten die een microbioom getransplanteerd krijgen van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies zal gekeken worden naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen (inclusief microbioom analyses en metabolomics analyses). De resultaten zullen fundamenteel inzicht verschaffen in de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en CRC-risico.