Projectomschrijving

Meerdere neurodegeneratieve ziekten zijn geassocieerd met abnormale stapeling van het TDP-43 eiwit in het brein, zoals frontotemporale dementie (FTD) en amyotrofische lateraal sclerose (ALS). Hoewel de kennis m.b.t. TDP-43 neuropathologische ziektebeelden snel toeneemt, kunnen we op dit moment bij een groot deel van deze patiënten niet met zekerheid voorspellen of er sprake is TDP-43 stapeling in het brein.
Een manier om de aanwezigheid van het ziekmakende TDP-43 eiwit aan te tonen is middels een PET-scan. Deze Europese studie heeft als doel het door ontwikkelen en valideren van een TDP-43 tracer. Deze wordt ingezet bij post mortem weefsel met verschillende typen TDP-43 pathologieën en uiteindelijk bij patiënten met een genetische vorm van FTD, waarvan zeker is dat ze TDP-43 eiwit stapeling in hun brein hebben.
Deze kennis zal helpen diagnoses van TDP-43 gerelateerde ziekten sneller te kunnen stellen en ook patiënten in een vroeg stadium te kunnen selecteren voor toekomstige TDP-43 gerichte therapieën

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website