Projectomschrijving

Doel

Dit project had als voornaamste doel om te bepalen of ziektes die allemaal worden gekenmerkt door het afsterven van zenuwcellen een gemeenschappelijke basis hebben. Het gaat daarbij met name om de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Om deze vraag te beantwoorden is vooral gekeken naar afwijkingen in het erfelijk materiaal (DNA) van mensen met deze ziektes.

Resultaten

De belangrijkste uitkomsten van het project zijn dat, hoewel er op individuele afwijkingen in het DNA soms overlap is, er vooral heel veel verschillen tussen deze ziektes gevonden zijn. Zo is neuroinflammatie (soort ontsteking van zenuwweefsel) heel belangrijk in het onstaan van de ziekte van Alzheimer, maar niet bij ALS. Wel is het zo dat er aanwijzingen zijn voor ontsteking in het bloed van patiënten met zowel de ziekte van Alzerheimer, Parkinson en ALS. Dit lijken vooral de gevolgen van de ziekte te zijn, eerder dan dat ze de oorzaak zijn. Dit is vooral het geval bij ALS. Toch hebben wij aangetoond dat de mate van ontsteking in bloed, samenhangt met de snelheid van de ziekte ALS.

Toekomstperspectief

Dit geeft mogelijkheden voor de ontwikkeling van eventuele nieuwe behandelingen, gericht op neuroinflammatie/ontsteking.

Bekijk de factsheet van dit project

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website