Mobiele menu

Overarching analyses of COVID-19 vaccination strategies in healthy and immunocompromised individuals: ‘Lessons learned’ from the ongoing pandemic

Projectomschrijving

Meer dan 80% van de Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Door te vaccineren worden individuen beschermd tegen ernstige ziekte. Omdat het coronavirus zich in de loop van de tijd aanpast werd de bescherming minder. Begin 2022 is er daarom voor de eerste keer een boostervaccinatie aangeboden.

De afweerreactie opgewekt door vaccinatie is in de gezonde Nederlandse bevolking gevolgd door het Erasmus MC en het RIVM. Daarnaast hebben 8 verschillende onderzoeksgroepen, geleid door medisch specialisten, de afweerreactie bestudeerd in patiënten met verminderde afweer. Het is nu mogelijk om een belangrijke vraag te beantwoorden: “Welke vaccinatiestrategie geeft de beste afweer in gezonde en immuun gecompromitteerde individuen.” Door deze vraag te beantwoorden kan per risicogroep een advies voor toekomstige booster vaccinaties worden gegeven. Daarnaast kunnen dezen lessen gebruikt worden bij het opstellen van vaccinatie-adviezen in het geval van toekomstige uitbraken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Meer dan 80% van de Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd tegen COVID-19 met 4 goedgekeurde vaccins: AstraZeneca, Janssen, Pfizer, of Moderna. Het AstraZeneca en Janssen vaccin maken gebruik van een vector platform (adenovirus), terwijl het Pfizer en Moderna vaccin gebruik maken van mRNA technologie. Al deze vaccins bevatten de genetische code voor het Spike eiwit van SARS-CoV-2, waarmee het coronavirus bindt aan doelwit cellen. Door te vaccineren wordt het immuunsysteem aangezet een afweerreactie tegen dit Spike eiwit te maken, waardoor bescherming tegen vooral ernstige ziekte wordt gewaarborgd. Omdat het Spike eiwit in de nieuwe varianten van het coronavirus zich in de loop van de tijd steeds een beetje aanpast en de bescherming tegen infecties met het virus in de bevolking steeds minder werd, heeft de Nederlandse bevolking begin 2022 voor de eerste keer een boostervaccinatie aangeboden gekregen, met het Pfizer of Moderna vaccin. De afweerreactie opgewekt door vaccinatie is in de gezonde Nederlandse bevolking nauwgezet gevolgd door (onder andere) het Erasmus MC en het RIVM. Daarnaast hebben 8 verschillende consortia, geleid door medisch specialisten, financiering ontvangen van ZonMw om de afweerreactie te bestuderen in patiënten met verminderde afweer door onderliggende aandoeningen of behandeling van ziekte. Uit deze studies is onder meer duidelijk geworden welke specifieke patiëntengroepen moeite hebben met het aanmaken van een afweerreactie na vaccinatie. Het is uniek te noemen dat al deze studies (op aanraden van ZonMw) een vergelijkbare opzet hebben, waarbij monsters van deelnemers en patiënten werden verzameld op gestandaardiseerde tijdstippen. Doordat zowel de studies en technieken geharmoniseerd zijn vanaf de start, is het nu mogelijk om vergelijkende analyses uit te voeren tussen de studies, met als belangrijkste vraag: “Welke vaccinatiestrategie geeft de sterkste, breedste en meest duurzame afweer in gezonde en immuun gecompromitteerde individuen.” Analyses zullen gedaan worden door de verzamelde laboratoriumdata uit de verschillende studies gezamenlijk te analyseren, maar ook door nieuwe experimenten uit te voeren gericht op het meten van specifiek de afweerreactie tegen nieuwe varianten. Het beantwoorden van de hoofdvraag van deze aanvraag heeft belangrijke implicaties. Ten eerste kan er aan de hand van de uitkomsten per risicogroep beoordeeld worden wat de vatbaarheid tegen nieuwe coronavirus varianten zal zijn, en een passend advies voor toekomstige booster vaccinaties worden gegeven. Daarnaast kunnen de “lessons learned” gebruikt worden bij het opstellen van vaccinatie-adviezen in het geval van toekomstige uitbraken.

Kenmerken

Projectnummer:
10430072110008
Looptijd: 62%
Looptijd: 62 %
2022
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. C. Geurts van Kessel
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum