Mobiele menu

Het vergroten van kwalitatief inzicht in de doelgroep van Utrechtse zzp’ers en kleine ondernemers die door COVID-19 getroffen zijn om hen te helpen schulden te voorkomen, aan hun veerkracht te werken en een duurzaam toekomstperspectief te vergroten.

Projectomschrijving

Aanleiding

In de afgelopen maanden klopten ruim 10.000 zzp’ers en kleine ondernemers aan bij de gemeente Utrecht voor financiële hulp vanwege de gevolgen van COVID-19 in de vorm van een Tozo-regeling. Kwantitatief gezien is deze groep kleine ondernemers aardig in beeld, maar cijfermatige data geven slechts beperkt inzicht in deze doelgroep. Gemeenten zoeken ook naar kwalitatieve informatie die kan helpen bij het ontwikkelen van beleid voor het ondersteunen van deze doelgroep.Met dit onderzoek willen we inzicht verkrijgen in de financieel-economische, psychologische en sociale impact van COVID-19 op Utrechtse zzp’ers en kleine ondernemers, zodat de gemeente Utrecht beleid kan ontwikkelen dat deze doelgroep een duurzaam perspectief biedt.

Resultaten

Kleine ondernemers en zzp’ers uit de regio Utrecht zijn zwaar geraakt door COVID-19; 51% van de ondervraagden kan nog maar maximaal 2 maanden vooruit met de financiële reserves. Daarnaast heeft 41% aan schulden of betalingsachterstanden en kan een kwart tot 59% aan nét (niet) voorzien in het dagelijks levensonderhoud. Positief is dat deze kleine ondernemers en zzp’ers lijken te beschikken over doorzettingsvermogen, creativiteit en optimisme in het omgaan met de zorgen en stress die de crisis hen oplevert. Wat betreft verdere ondersteuning was er vooral behoefte aan financiële hulp (64%), omscholing (29%) en contact met andere ondernemers (29%). Op basis van deze uitkomsten heeft de gemeente Utrecht een driesporenbeleid opgesteld gericht op: 1) Snelle hulp bij (beginnende) schulden of betalingsachterstanden; 2) Hulp/ondersteuning bij het voortzetten van het bedrijf; en 3) Begeleiding naar werk in loondienst. Deze worden positief ontvangen door kleine ondernemers uit de regio en aanvullende ondersteuningsbehoeften zijn genoemd.

Verslagen


Eindverslag

Het vergroten van kwalitatief inzicht in de doelgroep van Utrechtse zzp’ers en kleine ondernemers die door COVID-19 getroffen zijn om hen te helpen schulden te voorkomen, aan hun veerkracht te werken en een duurzaam toekomstperspectief te vergroten.

Kleine ondernemers en zzp’ers uit de regio Utrecht zijn zwaar geraak door COVID-19; 51% van de ondervraagden kan nog maar maximaal 2 maanden vooruit met de financiële reserves. Daarnaast heeft 41% aan schulden of betalingsachterstanden en kan een kwart tot 59% aan nét (niet) voorzien in het dagelijks levensonderhoud. Positief is dat deze kleine ondernemers en zzp’ers lijken te beschikken over doorzettingsvermogen, creativiteit en optimisme in het omgaan met de zorgen en stress die de crisis hen oplevert. Wat betreft verdere ondersteuning was er vooral behoefte aan financiële hulp (64%), omscholing (29%) en contact met andere ondernemers (29%). Op basis van deze uitkomsten heeft de gemeente Utrecht een driesporenbeleid opgesteld gericht op: 1) Snelle hulp bij (beginnende) schulden of betalingsachterstanden; 2) Hulp/ondersteuning bij het voortzetten van het bedrijf; en 3) Begeleiding naar werk in loondienst. Deze worden positief ontvangen door kleine ondernemers uit de regio. Enkele aanvullende ondersteuningsbehoeften worden in het onderzoeksrapport genoemd.

Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van dit onderzoek dat door het lectoraat Organiseren van Waardig Werk van de Hogeschool Utrecht en onderzoekers van het onderzoekerscollectief en met samenwerking van meerdere afdelingen van de gemeente Utrecht wordt uitgevoerd, is het verkrijgen van kennis en inzicht in de financieel-economische, psychologische en sociale behoeften van Utrechtse zzp’ers en kleine ondernemers die een TOZO-regeling hebben aangevraagd, zodat de gemeente Utrecht beleid kan ontwikkelen dat deze doelgroep een duurzaam perspectief biedt tijdens en na het coronavirus. Het resultaat van dit project is een diepgaand, meer kwalitatief, beeld van kleinere ondernemers en zpp’ers dat dient als input voor de gemeente Utrecht om deze doelgroep beter te ondersteunen en zo (langdurig) negatieve effecten van COVID-19 te voorkomen. Bovendien worden er in dit onderzoek in co-creatie met de doelgroep beleidsmatige oplossingsrichtingen ontworpen en voorgesteld om schulden te voorkomen en toekomstperspectief, veerkracht en eigen regie te bevorderen. De hoofvraag van deze studie is: Welke ondersteuning kunnen de gemeente Utrecht en partners in de stad (nog meer) bieden aan zzp’ers en kleine ondernemers bij het omgaan met de financieel-economische, psychologische en sociale impact van COVID-19? Hiertoe worden er in totaal 5 deelstudies uitgevoerd: 1) Beknopte deskresearch rond onderzoek naar reactiepatronen van mensen - in het bijzonder ondernemers - op schaarste en dreiging; 2) Interviews met 10 zzp’ers en kleine ondernemers om een kwalitatief beeld te krijgen van hun huidige ervaringen en behoefte aan ondersteuning; 3) Enquête onder alle TOZO-aanvragers om dit beeld verder te duiden; 4) Twee (digitale) focusgroepen met in totaal 15 zzp’ers en kleine ondernemers om beleidsvoorstellen te ontwerpen; 5) Enquête onder alle TOZO-aanvragers voor het toetsen van draagvlak voor de in de vorige deelstudie ontwikkelde beleidsvoorstellen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010046
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.S.E. Dikkers
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Utrecht