Mobiele menu

Een herstelbevorderend programma met continue biofeedback voor optimale en gepersonaliseerde re-integratie naar werk bij aanhoudende klachten na COVID-19

Projectomschrijving

Er is behoefte aan een bewezen effectieve aanpak voor werknemers met aanhoudende klachten na COVID-19. In een gerandomiseerde en gecontroleerde studie wordt een 18-weeks herstelprogramma geëvalueerd, bestaande uit:

  1. Monitoring van de hartslagvariabiliteit (HRV monitoring) met persoonsgerichte biofeedback
  2. Fysieke training gebaseerd op een gestandaardiseerd protocol aangepast aan de persoonlijke belastbaarheid
  3. Begeleiding door een fysiotherapeut
  4. Re-integratiebegeleiding door de eigen bedrijfsarts op basis van de HRV monitoring

Doel

Deze studie evalueert in hoeverre dit programma voor werknemers met ziekteverzuim vanwege aanhoudende klachten na COVID-19 bijdraagt aan herstel en vermoeidheid vermindert.

Werkwijze

De effecten worden direct na afloop van het programma en 12 weken daarna in kaart gebracht. In de procesevaluatie wordt geëvalueerd welke werknemers en bedrijfsartsen worden bereikt en welke factoren bijdragen aan succesvolle uitvoering van het programma.

Context

Dit is een van de door ZonMw gefinancierde onderzoeken naar long COVID. Long COVID klachten, ook wel aanhoudende klachten na COVID-19 genoemd, hebben grote invloed op het leven van patiënten. Ze hebben gedurende een langere periode (langer dan 3 maanden) verschillende soorten aanhoudende klachten, zoals bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies, aanhoudende benauwdheid of extreme vermoeidheid. Wij faciliteren deze onderzoeken, omdat zorgprofessionals en beleidsmakers behoefte hebben aan meer kennis over wat dit ziektebeeld veroorzaakt en hoe ze dit effectief kunnen aanpakken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Aanhoudende gezondheidsklachten na COVID-19 beperken het vermogen om te werken. Onderzoek laat zien dat bijna een kwart van de mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 niet in staat was om te werken. Er is behoefte aan een bewezen effectieve aanpak gericht op het herstel bij aanhoudende klachten na COVID-19 die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en participatie. Eerder onderzoek laat beloftevolle resultaten zien van een fysiek herstelprogramma gebaseerd op HRV-biofeedback bij volwassenen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Vanwege de overlap in klachten bij deze groep en bij mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 worden ook positieve effecten verwacht bij werknemers die verzuimen vanwege aanhoudende klachten na COVID-19. In een gerandomiseerde en gecontroleerde studie wordt een 18-weeks herstelprogramma geëvalueerd, bestaande uit i) HRV monitoring met persoonsgerichte biofeedback in de vorm van een app, ii) een fysieke training gebaseerd op een gestandaardiseerd protocol aangepast aan de persoonlijke belastbaarheid, iii) begeleiding door een fysiotherapeut, en iv) re-integratiebegeleiding door de eigen bedrijfsarts op basis van de HRV monitoring. Het voorgestelde project evalueert door middel van een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek in hoeverre dit herstelprogramma voor werknemers met minimaal 3 maanden aanhoudende klachten na COVID-19 en 6 weken tot 3 maanden ziekteverzuim in de afgelopen 3 maanden bijdraagt aan herstel, verminderde vermoeidheid. De effecten direct na het programma alsmede 12 weken na afloop van het programma worden in kaart gebracht. In de procesevaluatie wordt geëvalueerd welke werknemers en bedrijfsartsen worden bereikt en welke factoren bijdragen aan succesvolle uitvoering van het programma. Het onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de doelgroep, vertegenwoordigers van de doelgroep en bedrijfsartsen.

Kenmerken

Projectnummer:
10430302130002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. S.J.W. Robroek
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC