Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Mantelzorgers, zoals familie en vrienden, zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van de persoon waarvoor zij zorg op zich nemen. Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om zich maximaal in te zetten, maar kan ook leiden tot een te grote afhankelijkheid van de oudere van de mantelzorgers en kan een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen. Het Care4Balance project ontwikkelde samen met ouderen en zorgverleners een interactief systeem waarmee ouderen met een zorgbehoefte, hun mantelzorgers en formele zorgverleners eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van elkaars activiteiten, kunnen communiceren en de verdeling van de zorg optimaal kunnen afstemmen. Het systeem bestaat uit een eenvoudige te bedienen dashboard voor de ouderen, sensoren in de woning van de ouderen, en een veilige, besloten internetomgeving voor zorgverleners. Het Care4Balance systeem is in de praktijk getest en gevalideerd.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het doel van Care4Balance was om een gebruikersvriendelijke, niet stigmatizerende oplossing te bieden voor het beter balanceren van de zorgtaken van mantelzorgers en formele zorgverleners. Dit is bereikt door een aantal producten te ontwikkelen:

 

- Een eenvoudig te bedienen dashboard voor oudere zorgvragers. Het dashboard wordt bestuurd doormiddel van kaarten waarmee een oudere een specifieke behoefte kan aangeven, activiteit kan inplannen en de beschikbaarheid van zorgverleners kan inzien.

 

- Een sensorsysteem in het huis van de oudere dat, in aanvulling op de informatie uit het dashboard, het zorgnetwerk inzicht geeft in het leefpatroon van de oudere.

 

- Een via internet te bereiken applicatie voor zorgverleners waarmee zij de informatie afkomstiv van het dashboard en de sensoren kunnen inzien en waarmee zij op eenvoudige wijze taken kunnen verdelen. Het systeem geeft daarbij inzicht in de onderlinge verdeling van de taken.

 

- Concepten voor diensten om een community rond het Care4Balance systeem op te bouwen. Deze concepten zijn ontwikkeld in een tweetal Design Jams.

 

Dit systeem is in samenwerking met ouderen en hun zorgverleners ontwikkeld en in de praktijk getest.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Mantelzorgers, zoals familie en vrienden, zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van de persoon waarvoor zij zorg op zich nemen. Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om zich maximaal in te zetten, maar kan ook leiden tot een te grote afhankelijkheid van de oudere van de mantelzorgers en kan een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen. Het Care4Balance project ontwikkelt samen met ouderen en zorgverleners een interactief systeem waarmee ouderen met een zorgbehoefte, hun mantelzorgers en formele zorgverleners eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van elkaars activiteiten, kunnen communiceren en de verdeling van de zorg optimaal kunnen afstemmen. Om dit proces te ondersteunen, analyseert het systeem gebruikersinput en informatie van sensoren in de woning van de oudere. Het systeem en de bijbehorende diensten worden in de praktijk – in living labs – in vier v verschillende landen ontwikkeld en getest.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

- pilots van 3 maanden bij zorgnetwerken in Belgie en Nederland om het ontwikkelde prototype te testen en de mening van gebruikers over het systeem te verzamelen.

 

- Gebruikersonderzoek om de bruikbaarheid van individuele componenten van het systeem te bepalen.

 

- Een Design Jam waarin ontwerpers vanuit bedrijfsleven en onderzoek services op basis van het Care4Balance concept hebben ontworpen.

 

- Alternatieve ontwerpen voor het Care4Balance systeem op basis van de gebruikerstests, pilots en Design Jam.

 

- Een doorontwikkeld prototype van het systeem dan in het voorjaar van 2015 zal worden getest.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Partners, family members, close relatives, friends who are providing care as non-professionals (i.e. ‘informal carers’) are often emotionally involved in the wellbeing and safety of the elderly person with a care need (i.e. ‘older adult’). While this ensures the motivation of the informal carer to do the maximum for the beloved one, it can result in overprotection of the older adult, leading to a too fast increase of dependency. At the same time it often leads to endangering the physical and mental wellbeing of the informal carer itself. Taken into account that formal care delivery is re-structuring itself towards personalized/on-demand care, informal carers should be able to delegate certain care tasks at the point and time of need. A balanced ecosystem in which informal and formal care strengthen and complement each other seems likely to be the only sustainable care model for the ageing society where ICT enabled platforms can offer efficient ways to manage this system.

 

C4B will do on-demand and multi-stakeholder service design based on dashboard systems representing the status & context of the actors involved. The dashboard is an always-on interactive device (‘interactive photo frame’) that is easy to use for older adults, and will be used to show status information and to enable communication and coordination. The information will be collected through user-generated input and/or contextual sensor data. The back end system will detect & analyze care demands and/or cumbersome situations. The system envisages improved and sustainable care provision by informal carers, optimized cooperation with formal carers and QoL improvement for the older aldult. The dashboard outperforms traditional solutions in terms of adoption and ease-of-use. This project aims to build a business case based on the dashboard proposition.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website