Sinds de start, 10 jaar geleden, van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) is er steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. De hoogleraren Edith Feskens en John Mathers, voorzitter en vice-voorzitter van de JPI HDHL Scientific Advisory Board, vertellen over de meest opvallende wetenschappelijke resultaten en wat volgens hun de komende jaren nog onderzocht moet worden.
Veel van de vraagstukken waar we nu voor staan binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Het is daarom goed om internationaal te bekijken welke vraagstukken spelen en of gezamenlijk opgetrokken kan worden. Door bundeling van expertise en middelen komt de oplossing van deze vraagstukken sneller dichterbij.
Internationale subsidierondes volgen een andere procedure dan de standaard ZonMw rondes. Er is nu een infographic die inzicht geeft in de basisstappen van een internationale subsidieronde
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Zowel in Europa als wereldwijd staan we voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Om deze uitdagingen effectief en efficiënt aan te pakken, is internationale samenwerking nodig. In een gezamenlijke brochure leggen de Joint Programming initiatieven uit wat deelname aan Joint Programming Initiatives oplevert en hoe ze de transnationale samenwerking vormgeven.
Met gezamenlijke onderzoeksprogrammering (Joint Programming) beoogt de Europese Commissie nationaal onderzoeksbeleid op Europees niveau af te stemmen. Hiermee kan fragmentatie van onderzoek tussen de lidstaten tegengegaan worden.
ZonMw stimuleert de discussie over het begrip gezondheid en betekenis hiervan op nationaal en internationaal niveau voor beleid, praktijk en onderzoek.
Voor het eerst is aangetoond dat kleine plastic deeltjes uit de leefomgeving in de menselijke bloedbaan aanwezig zijn. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc, publiceren vandaag hun resultaten.
Bent u een onderzoeker werkzaam in Nederland met expertise op het gebied van immunologie, voedingswetenschappen, gezondheid en ziekte? U kunt vanaf 15 februari 2022, samen met internationale partners, een projectvoorstel indienen in de internationale subsidieronde “Nutrition-responsiveness of the immune system: interplay between infectious diseases and diet-related metabolic diseases and the potential for food-based solutions (NUTRIMMUNE)” van...
Lees in dit Engelstalige artikel over de resultaten van onderzoek naar de relatie tussen microplastics en antibioticaresistentie gevonden in stof in huizen.
Lees in dit artikel dat de impact van nano- en microplastics op de menselijke gezondheid nog grotendeels onbekend is. Vervolgonderzoek is daarom gewenst. Want al decennialang komen mensen in hun leefomgeving via de lucht, water en voeding in aanraking met deze kleine plastic deeltjes die variëren in grootte van nano- tot micrometers.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
In 2022 is Leiden de European City of Science. Leiden is daarom onder andere host van het grootste multidisciplinaire congres over wetenschap van Europa dat van 13 t/m 16 juli 2022 plaatsvindt: het EuroScience Open Forum (ESOF). Het thema van het congres is 'Crossing Borders, Engaged Science, Resilient Societies'.