Projectomschrijving

Kinderen

Malaria is een van de gevaarlijkste ziekten in Afrika. Meer dan 240 miljoen mensen worden er jaarlijks mee bedreigd. De ziekte heeft een negatief effect op de economie van betrokken landen. Muggen dragen de malariaparasiet tussen mensen over. Het bestrijden van deze vectoren kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van malaria. Kinderen die geïnfecteerd zijn met malaria blijken aantrekkelijker te zijn voor muggen dan gezonde kinderen.

Chemische analyses

In dit project onderzoeken we of infectie met de malariaparasiet inderdaad de geur van mensen verandert en tijdens welk levensstadium van de parasiet dit precies gebeurt. Onderzocht wordt of malaria-infectie het gedrag van muggen beïnvloedt door muggen te laten vliegen naar geurmonsters van malaria-geïnfecteerde en gezonde mensen. Met chemische analyses wordt de precieze samenstelling van de geur van malaria-geïnfecteerde mensen met die van gezonde mensen vergeleken.

Geurmonsters

Via deze combinatie van gedragsonderzoek en nauwkeurige chemische analyses hopen we geurstoffen te ontdekken die aantrekkelijk zijn voor muggen. Hiermee kan vervolgens de efficiëntie van geurvallen verbeterd wordt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website