Projectomschrijving

Biologics zijn effectieve middelen voor de behandeling van psoriasis. De nieuwste biologics zijn de zogenoemde interleukine (IL) 17 en 23-remmers.
Waarschijnlijk heeft niet iedere patiënt de reguliere dosis van deze middelen nodig. Daarom wordt onderzocht of, en hoe, de dosis kan worden verlaagd bij patiënten bij wie de psoriasis rustig is. Een lagere dosis heeft voordelen: het kan mogelijk leiden tot minder bijwerkingen en minder zorgkosten

Onderzoek

In 17 Belgische en Nederlandse ziekenhuizen worden patiënten verdeeld in twee groepen: een groep die langzaam de medicatie afbouwt en een groep die de normale dosis blijft gebruiken. Hierna wordt getesten of de verlaagde dosis niet tot slechtere effectiviteit leidt, en of de kwaliteit van leven goed blijft. Ook wordt gekeken naar bijwerkingen, kosten en naar de bloedspiegels van de medicijnen.

Verwachte uitkomsten

Dit onderzoek hoopt te bereiken dat een deel van de mensen mogelijk met minder medicatie kan worden behandeld, terwijl het effect op de huid goed blijft.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website