Mobiele menu

Anti-TNF during pregnancy: safe for growth and development of the child?

Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Patiënten met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, dienen vaak levenslang medicijnen te gebruiken om de ziekte in remissie te houden. 
Omdat de ziekte veelal op jonge leeftijd wordt gediagnostiseerd, hebben patiënten vaak nog een (toekomstige) zwangerschapswens. Het gebruik van de meeste medicijnen voor chronische darmziekten tijdens de zwangerschap lijken geen invloed te hebben op de korte termijn gezondheidsuitkomsten van kinderen, zoals geboortegewicht en het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Er was echter nog maar weinig bekend over de lange termijn uitkomsten van de kinderen.

Resultaten

In dit onderzoek is de lange termijn gezondheid (tot 5 jaar) van kinderen van moeders met een chronische darmziekte in kaart gebracht. Hierbij is gekeken naar de groei, aantal infecties, chronische ziekten, allergieën en ernstige reacties op vaccinaties. Dit onderzoek toont aan dat het gebruik tijdens de zwangerschap van de medicijnen anti-TNF, thiopurines en/of corticosteroïden voor chronische darmziekten geen invloed hebben op de lange termijn gezondheid van de kinderen.

Samenvatting bij start

Aanleiding: een inflammatoire darmziekte (IBD, Crohn en colitis ulcerosa) komt regelmatig voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Als behandeling worden immuuunonderdrukkende medicijnen voorgeschreven en soms is het nodig te behandelen met anti-TNF. Rond 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt een behandeling met anti-TNF. Maar is dit veilig tijdens de zwangerschap? Omdat er nog veel onbekend is blijken veel vrouwen met IBD te kiezen voor kinderloosheid of wordt de medicatie gestopt. Dit laatste is geen goed alternatief omdat de ziekte weer kan verergeren en dan is vruchtbaarheid minder, maar een actieve ziekte tijdens de zwangerschap kan ook negatieve gevolgen hebben voor het kind. Doel: met dit onderzoek willen we onderzoeken hoe de groei en ontwikkeling is van kinderen van moders met een IBD die tijdens de zwangerschap anti-TNF hebben gebruikt. Resultaten: we willen aantonen dat anti-TNF tijdens de zwangerschap veilig is voor het kind.

Project in de media

Effect anti-TNF op zwangerschap, aug 2017

Verslagen


Eindverslag

Patiënten met een ontstekingsziekte van de darm (inflammatoire darmziekte, IBD) worden vaak gediagnosticeerd op een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Dit zijn ook de jaren waar in een groot deel van de mensen een actieve kinderwens aanwezig is. Doordat tegenwoordig anti-TNF (infliximab en adalimumab) beschikbaar is voor de behandeling van de IBD en er vrouwen ook zwanger worden bij het gebruik hiervan is het belangrijk te onderzoeken wat de lange termijn effecten zijn van deze medicatie op de ontwikkeling van kinderen waarvan de moeder anti-TNF gebruikte tijdens de zwangerschap. Met deze studie wilden we onderzoeken de ontwikkeling van de groep kinderen waarvan de moeder tijdens zwangerschap anti-TNF heeft gebruikt. Door informatie van de GGD, huisartsen en ouders over deze kinderen ten aanzien van groei en ontwikkeling, en ziektes samen te voegen willen we de lange termijn effecten van het gebruik van anti-TNF tijdens de zwangerschap op het kind onderzoeken. Deze resultaten werden vergeleken met de resultaten van kinderen van moeders met IBD die geen anti-TNF gebruikten tijdens de zwangerschap.

Patiënten met een ontstekingsziekte van de darm (inflammatoire darmziekte, IBD) worden vaak gediagnosticeerd op een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Dit zijn ook de jaren waar in een groot deel van de mensen een actieve kinderwens aanwezig is. Doordat tegenwoordig anti-TNF (infliximab en adalimumab) beschikbaar is voor de behandeling van de IBD en er vrouwen ook zwanger worden bij het gebruik hiervan is het belangrijk te onderzoeken wat de lange termijn effecten zijn van deze medicatie op de ontwikkeling van kinderen waarvan de moeder anti-TNF gebruikte tijdens de zwangerschap. Met deze studie willen we onderzoeken de ontwikkeling van de groep kinderen waarvan de moeder tijdens zwangerschap anti-TNF heeft gebruikt. Door informatie van de GGD, huisartsen en ouders over deze kinderen ten aanzien van groei en ontwikkeling, en ziektes samen te voegen willen we de lange termijn effecten van het gebruik van anti-TNF tijdens de zwangerschap op het kind onderzoeken. Deze resultaten worden vergeleken met de resultaten van kinderen van moeders met IBD die geen anti-TNF gebruikten tijdens de zwangerschap.

Samenvatting van de aanvraag

Potential candidates for immunosuppressive treatment in inflammatory bowel disease (IBD)are often young and in their reproductive years, which is also reflected in the observation that 20% of IBD patients with active reproductive wish require treatment with anti-TNFα agents. It has been shown that reproductive issues are of key concern to IBD patients. In this respect, it is important to note that IBD patients remain voluntary childless more frequently than non-IBD controls. IBD patients refrain from having children due the concerns about the adverse reproductive outcome. Fear of side-effects of the medication on the child and medical advice given by physicians, seem the most important reasons for voluntary childlessness. Multiple studies have suggested that even mild-to-moderately active IBD can be associated with higher rates of spontaneous abortion, preterm labour, and low birth weight. Poorly-controlled disease, with its attendant risks of malnutrition, anaemia, and the need for rescue medications or surgery, likely increase these risks further. This leads to the following deadlock: patients want to conceive but are afraid of harming their offspring while using drugs but seem to need their drugs to maintain remission during pregnancy. There is limited literature on the growth and development of children born from mothers exposed to anti-TNF during pregnancy. We will study the outcome of offspring born to Dutch IBD mothers using anti-TNF during pregnancy.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
836021004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C.J. van der Woude
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC