Mobiele menu

The value of information in the evaluation of diagnostic and screening tests

Projectomschrijving

Indien niet alle relevante consequenties van een medische test worden meegenomen, wordt daardoor mogelijk niet de meest optimale en kosteneffectieve teststrategie vastgesteld. Vaak worden consequenties als gevolg van de terechte en onterechte beslissingen die samenhangen met de accuratesse van een test, wel in de evaluatie betrokken, maar niet bijvoorbeeld de waarde van de test informatie zelf (“weten om het weten”) of de mogelijke geruststelling of juist ongerustheid die kan optreden bij bevestiging van een testuitslag of juist twijfelachtige testresultaten.

In dit project is onderzocht welke mogelijke patiëntgerelateerde effecten kunnen optreden bij het gebruik van tests in de klinische praktijk, en via welke mechanismen zulke effecten ontstaan. Als wordt gekeken naar tests gebruikt in de verloskunde/gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde kan een aantal patiëntgerelateerde effecten worden vastgesteld, die van invloed kunnen zijn op de optimale teststrategie. Afhankelijk van de testsituatie zouden zulke effecten moeten worden meegenomen in de evaluatie van medische tests of teststrategieën.

Producten

Titel: Additional effects of the cervical length measurement in women with preterm contractions: a systematic review
Auteur: Jolande Y. Vis, Rosanna A. Kuin, William A. Grobman, Ben Willem J. Mol, Patrick M.M. Bossuyt, Brent C. Opmeer
Magazine: Archives of Gynecology and Obstetrics

Verslagen


Eindverslag

Diagnostische en screening tests worden in de gezondheidszorg gebruikt voor het reduceren van diagnostische onzekerheid voor zowel zorgverleners als patiënten. De meerwaarde van het testen wordt voornamelijk bepaald via de ondersteuning aan medische besluitvorming om gezondheidsuitkomsten te verbeteren (beslissingsondersteunende waarde). Deze benadering impliceert een vertekening ten nadele van testen, aangezien alleen waarde wordt gehecht aan het vermogen om verdere besluitvorming te ondersteunen. In de dagelijkse praktijk kunnen tests ook een toegevoegde waarde hebben doordat zij patiënten en zorgverleners informeren, ongeacht eventuele beslissingen rondom behandeling of vervolgdiagnostiek (informatiewaarde).

Op dit moment is slechts beperkt inzicht in deze informatiewaarde van medische tests. Het is de vraag of tests beoordeeld dienen te worden op alleen hun beslissingsondersteundende waarde, of dat zorgverleners en/of patiënten ook waarde hechten aan de informatie zelf, ook al draagt dit niet (meer) bij aan verdere besluitvorming (weten om het weten).

Dit HTA-methodologie project beoogt na te gaan in hoeverre patienten en zorgverleners waarde hechten aan diagnostische test-informatie (value-of-information), ongeacht de beslissingsondersteunde waarde, en hoe dit kan worden meegenomen in test evaluatie onderzoek en betrokken in beleidsbeslissingen of richtlijnen voor het klinisch handelen. In de loop van het project is op basis van de bevindingen het begrip informatiewaarde verder geoperationaliseerd als “patiëntgerelateerde effecten van medische tests”.

Uit interviews met zorgverleners (gynaecologen, verloskundigen, fertiliteitsartsen, en specialisten in opleiding) alsmede patiënten is een scala aan additionele, zgn. patiëntgerelateerde effecten van medisch testen, en de mechanismen waardoor deze ontstaan, vastgesteld, De resultaten van de focusgroep interviews bevestigden dat zorgverleners het optreden van zulke patiëntgerelateerde effecten en de verschillende mechanismen herkennen. Na kwalitatieve analyse van de interview transcripties, hebben we de volgende mechanismen en effecten geconstateerd.

Kort samengevat, omvatten patiëntgerelateerde effecten contextuele factoren (input), patiëntperceptie (throughput) en patiëntgerelateerde uitkomsten (output). Contextuele factoren betreffen voorkennis en verwachtingen tav gezondheid (prior beliefs), het proces rondom het testen en de overdracht van testresultaten, en de arts-patiënt-interactie. Deze contextuele factoren beïnvloeden patiënt perceptie factoren, zoals ziekte begrip en inzicht, gevoel van controle over de eigen situatie en de ervaren arts-patiënt relatie. Dit kan vervolgens leiden tot veranderingen in psychologische, gedrags- en medische uitkomsten.

Dergelijke patiëntgerelateerde effecten van testen in de gezondheidspraktijk kunnen uitkomsten in gunstige of ongunstige zin beïnvloeden. Daarnaast benadrukken deze bevindingen het belang van de individuele omstandigheden en de complexiteit van de processen in de klinische spreekkamer die van invloed kunnen zijn op de consequenties van het testen voor patiënten.

De resultaten van de patiëntinterviews bevestigden in grote lijnen de door zorgprofessionals gerapporteerde mechanismen en effecten, hoewel formulering en waarneming vaak een iets ander, meer persoonlijk perspectief hadden. Na transcriptie en analyse van deze interviews zijn de resultaten gestructureerd in een geïntegreerd conceptueel raamwerk. Dit raamwerk werd gebruikt als basis voor een prototype van een checklist die door onderzoekers kan worden gebruikt bij toekomstige testevaluaties om potentiële patiëntgerelateerde effecten te identificeren die mogelijk als aanvullende eindpunten in de evaluatie kunnen worden betrokken. In totaal zijn 40 vragenlijsten over 10 verschillende onderwerpen verstuurd aan 12 klinische en methodologische onderzoekers met ervaring in ZonMW Doelmatigheidsonderzoek in de afgelopen jaren, samen met een korte vragenlijst om de

Dit HTA methodologie project beoogt te onderzoeken of en in welke mate patienten en zorgprofessionals waarde hechten aan diagnostische of screenings tests of test informatie (informatiewaarde), afgezien van hun waarde om de medische besluitvorming te ondersteunen, en hoe deze informatiewaarde kan worden betrokken in besluitvorming op het gebied van gezondheidszorgbeleid en/of richtlijnen voor klinisch handelen.

Daarbij wordt de volgende aanpak gevolgd:

1. zorgprofessionals en patienten worden geinterviewd om vast te stellen welke factoren zij relevant vinden bij het evalueren van diagnostische/screening tests. In de literatuur zal worden nagegaan in hoeverre deze factoren worden gerapporteerd in systematische testevaluaties. Op basis van deze factoren zal een checklist worden opgesteld, die kan worden gebruikt om in toekomstig onderzoek om te bepalen of en welke mogelijke aanvullende factoren in een testevaluatie zouden moeten worden betrokken.

2. de checklist zal voor enkele diagnostische/screenings tests in de praktijk worden onderzocht op een aantal essentiele psychometrische eigenschappen, en de klinische betekenis van de bevindingen zal worden bekeken.
3. Tenslotte zullen aanbevelingen worden gedaan hoe deze checklist kan worden gebruikt en hoe de bevindingen richting kunnen geven aan het study design, selectie van relevante uitkomstparameters en potentiele meetinstrumenten.

Op dit moment zijn focusgroep interviews gehouden met in totaal 35 zorgprofessionals (gynaecologen, arts-assistenten en onderzoekers) van drie afdelingen obstetrie/gynecologie. Deze interviews zijn ad verbatim getranscribeerd, en deze transcripties zijn systematisch geordend en geanalyseerd met software voor kwalitatieve data-analyse (MAXQDA). Het proces van kwalitatieve analyse kent de volgende fasen.

1. Alle transcripties zijn beoordeeld en bediscussieerd met een expert in kwalitatieve onderzoeksmethoden (MvZ), een expert op het gebied van test evaluaties (BO) en de hoofdonderzoeker (JV) teneinde objectiviteit door intersubjectiviteit te verkrijgen.

2. Na de eerste vier interviews zijn de transcripties en de eerste bevindingen samengevat en besproken met de stuurgroep, waarin expertise op het gebied van epidemiologie, test-evaluatie, evaluatie-onderzoek en gynecologie/obstetrie zijn vertegenwoordigd. De stuurgroep kon zich vinden in de voorlopige bevindingen, maar adviseerden niet te veel nnadruk te leggen op niet-gezondheidsgerelateerde overwegingen bij het gebruik van tests, maar vooral te kijken naar effecten die tot uiting (kunnen) komen in gezondheidsgerelateerde uitkomsten. In de daaropvolgende focusgroepen is daarom verder doorgevraagd op additionale effecten van tests en testinformatie op gezondheidsgerelateerde uitkomsten, ook in het geval dat de aanvankelijke reden om een test aan te vragen betrekking had op een te nemen medische beslissing.

3. Na zes interviews zijn interim analyses uitgevoerd, waarbij JV, BO en MvZ onafhankelijk van elkaar in grote lijnen de bevindingen op een rijtje hebben gezet. Vervolgens is hiermee op basis van onderlinge discussie een vorlopige codeboom geconstrueerd. Deze codeboom is vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan het expert panel. Verdere analyses van de transcriptiegegevens zijn uitgevoerd met MAXQDA. De data zijn gehercodeerd aan de hand van de nieuwe codeboom, en gekeken is of patronen consistent zijn over de interviews of daarentegen contradictieve passages konden worden gevonden.

4. Gedurende de verschillende fases in de analyses zijn telekens aanpassingen aan de codeboom voorgesteld door JV, deze warden door BO en MvZ gechecked in de data, en de codeboom werd pas weer aangepast na consensus.

5. Een model werd ontworpen dat het algemene mechanismen van additionele effecten weerspiegelt, zonder al te veel details te verliezen. Het expert panel kon zich vinden in de uiteindelijke codeboom, de analyses enhet model.

6. De interview transcripties bevatten een schat aan informatie over me

Samenvatting van de aanvraag

Indien niet alle relevante consequenties van een medische test worden meegenomen, wordt daardoor mogelijk niet de meest optimale en kosteneffectieve teststrategie vastgesteld. Vaak worden consequenties als gevolg van de terechte en onterechte beslissingen die samenhangen met de accuratesse van een test, wel in de evaluatie betrokken, maar niet bijvoorbeeld de waarde van de test informatie zelf (“weten om het weten”) of de mogelijke geruststelling of juist ongerustheid die kan optreden bij bevestiging van een testuitslag of juist twijfelachtige testresultaten.

In dit project is onderzocht welke mogelijke patiëntgerelateerde effecten kunnen optreden bij het gebruik van tests in de klinische praktijk, en via welke mechanismen zulke effecten ontstaan. Als wordt gekeken naar tests gebruikt in de verloskunde/gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde kan een aantal patiëntgerelateerde effecten worden vastgesteld, die van invloed kunnen zijn op de optimale teststrategie. Afhankelijk van de testsituatie zouden zulke effecten moeten worden meegenomen in de evaluatie van medische tests of teststrategieën.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1708856019
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B.C. Opmeer
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC