Mobiele menu

Supported Fast track multi-Trauma Rehabilitation Service (SFTRS)

Projectomschrijving

In dit project wordt de kosteneffectiviteit bepaald van twee behandelroutes voor revalidatie van mensen met ernstige meervoudige letsels. De gebruikelijke zorgroute voor zware ongevalslachtoffers wordt vergeleken met een nieuwe zorgroute (SFTRS), waarin de revalidatiebehandeling sneller na het ongeluk start en patiënten eerder vanuit het ziekenhuis overgeplaatst worden naar een gespecialiseerde afdeling van het revalidatiecentrum. Hier worden, onder coördinatie van een revalidatiearts en een chirurg, intensieve behandelingen opgesteld en aangeboden door een team van professionals uit verschillende disciplines. De behandelprotocollen zijn goed gedocumenteerd. De opnameduur in zowel het ziekenhuis als het revalidatiecentrum is korter.

In het onderzoek worden ‘kwaliteit van leven’ en ‘functionele gezondheidstoestand’ gemeten, evenals ‘angst en depressie’, ‘cognitief functioneren’ en ‘mate waarin de gestelde behandeldoelen bereikt zijn’. Daarnaast worden de kosten geregistreerd.

De nieuwe, snellere zorgroute is ontwikkeld in de regio Limburg en wordt hier ook onderzocht. De gebruikelijke zorgroute wordt onderzocht in de regio Nijmegen.

Producten

Titel: Cost-effectiveness of an integrated 'fast track' rehabilitation service for multi-trauma patients involving dedicated early rehabilitation intervention programs: design of a prospective, multi-centre, non-randomised clinical trial
Auteur: Sevginur Kosar, Henk A.M. Seelen, Bena Hemmen, Silvia M.A.A. Evers, Peter R.G. Brink
Magazine: Journal of Trauma Management & Outcomes
Titel: Effects of an Integrated `Fast Track' Rehabilitation Service for Multi-Trauma Patients: A Non-Randomized Clinical Trial in the Netherlands
Auteur: Ans I. E. Bouman1 Bea Hemmen Silvia M. A. A. Evers Henk van de Meent Ton Ambergen Pieter E. Vos Peter R. G. Brink Henk A. M. Seelen
Magazine: PLoS ONE

Verslagen


Eindverslag

INLEIDING
Jaarlijks melden +/-880.000 mensen zich bij de EHBO na een ongeval. Ongeveer 99.000 mensen worden opgenomen in een ziekenhuis na een ongeval. De directe kosten en de productieverliezen door b.v. werkuitval die hiermee gepaard gaan, zijn zeer hoog.
In deze studie zijn twee verschillende behandeltrajecten voor patiënten met ingewikkelde, meervoudige traumata (meerdere breuken en andere ernstige verwondingen aan armen, romp en/of hoofd) vergeleken.
In het gebruikelijke traumazorg traject (CTCS) heeft ieder centrum en behandelaar zijn/haar eigen, min of meer zelfstandige mening ten aanzien van de behandeling van traumaslachtoffers. In de Traumaregio Limburg is het besef ontstaan dat een meer gecoördineerde en intensievere samenwerking tussen traumateams en revalidatieteams zou kunnen leiden tot een (kosten-) effectievere behandeling van multi-trauma patiënten. Deze vorm van traumazorg heet in het Engels ‘Supported Fast-track Trauma Rehabilitation Service’ of SFTRS.
Centraal in de SFTRS staan 1) betrokkenheid van de revalidatiearts in een zeer vroeg stadium na het ongeluk; 2) een snellere overplaatsing van patiënten vanuit het ziekenhuis naar een gespecialiseerde traumarevalidatie-afdeling; 3) een vroegere start van een zeer specifieke revalidatiebehandeling waarbij veel experts van verschillende achtergrond aan mee doen, en 4) goed beschreven behandelprotocollen.

VRAAGSTELLING
In deze studie is beoordeeld welke van de 2 zorgtrajecten voor mensen met complexe verwondingen betere resultaten oplevert. Hierbij is gekeken naar de effecten (Wie gaat sneller of meer vooruit in zijn herstel?), naar de kosten (Welk zorgtraject is goedkoper?) en naar de combinatie van beiden (Welk zorgtraject is goedkoper en beter? Of: beter, maar duurder?). Dit laatste heet ‘kosten-effectiviteit’.

UITVOERING VAN DE STUDIE
Patiënten met complexe verwondingen die in het ziekenhuis opgenomen werden, zijn 1 jaar lang gevolgd. Dit is zowel in de regio Nijmegen als in de regio Limburg gebeurd.
Hierbij zijn de 2 revalidatie zorgketens vergeleken: CTCS (regio Nijmegen) en SFTRS (regio Limburg). Metingen zijn gedaan op 5 momenten: zo snel mogelijk na het ongeluk (begintijdstip), na 3, 6, 9 en 12 maanden na het ongeluk.
Bij multi-traumapatiënten die geen revalidatie nodig hadden (en dus geen SFTRS of CTCS behandeling kregen), zijn metingen verricht op het begintijdstip.

BESCHRIJVING VAN DE PATIËNTEN
Multi-trauma (meervoudige verwonding) werd gedefinieerd als het hebben van tenminste 2 of meer traumata waarvan tenminste 1 levensbedreigend was. Voor deelname aan de studie moesten de patiënten 18 jaar of ouder zijn, opgenomen zijn in een ziekenhuis via de EHBO, revalidatie nodig hebben en Nederlands kunnen begrijpen. Patiënten met ernstige alcohol- of drugsverslaving of ernstige psychiatrische aandoeningen deden niet mee aan de studie.

MEETINSTRUMENTEN
De belangrijkste zaken die gemeten werden, waren a) kwaliteit van leven en b) functionele gezondheidstoestand. Daarnaast werd ook angst, depressie en het cognitief functioneren van de patiënten gemeten.
Het zorggebruik (Welke zorg?), de hoeveelheid zorg, de kosten en de productiviteitsverliezen zijn berekend. Hierbij is gebruik gemaakt van a) gegevensbestanden van de ziekenhuizen en revalidatieklinieken, b) (kosten-)vragenlijsten, c) de Handleiding voor Kostenonderzoek, en d) een aantal gerichte berekeningen (modellen). De kosten-effectiviteit is uitgedrukt in termen van kosten (€) per eenheid verbetering op de FIM (= maat voor functionele gezondheidstoestand.

RESULTATEN/DISCUSSIE
De hoofdstudie heeft gelopen van 1-8-2008 tot 31-12-2012.
In de studie zijn 283 patiënten opgenomen, waarvan 132 patiënten revalidatie nodig hadden (65 in Limburg en 67 in de regio Nijmegen). Van 151 patiënten die geen revalidatie nodig hadden (90 in Limburg, 61 in Nijmegen) zijn de gegevens direct na het ongeval ook geregistreerd, ter vergelijking.
SFTRS, zoals uitgevoerd in de huidige studie, is effectief: de patiënten die de

De studie Supported Fast-track multi-Trauma Rehabilitation Service (SFTRS) richt zich op de evaluatie van de (kosten)effectiviteit van een in snelheid en revalidatiezorg geoptimaliseerde zorgketen voor multi-trauma (MT) patiënten, welke vergeleken wordt met de in Nederland gebruikelijke revalidatiezorgketen voor deze patiënten (CTCS).

Centraal in de SFTRS staan 1) betrokkenheid van revalidatiearts in een zeer vroeg stadium post-trauma; 2) een snellere transfer van multi-trauma patiënten vanuit het ziekenhuis naar een gespecialiseerde traumarevalidatie-afdeling; 3) een vroegere start van specifieke, multidisciplinaire revalidatiebehandeling met a) gewichtsondersteunende trainingsmodules, psychologische en sociale counselling b) het vroeg stellen van individuele revalidatiedoelen, c) een geïntegreerde coördinatie van de behandeling tussen trauma chirurg, revalidatiearts en revalidatiebehandelteam; 4) korter verblijf in ziekenhuis en revalidatiecentrum; 5) goed gedocumenteerde behandelprotocollen. De centrale onderzoeksvraagstelling luidt: Welke van 2 zorgketens, i.e. conventionele multi-trauma zorg of SFTRS is het meest (kosten-)effectief?

De studie is een multi-centre, non-randomised clinical trial met een follow-up duur van 12 maanden waaraan 2 groepen multi-trauma patiënten zullen deelnemen. Een groep van patiënten wordt volgens het SFTRS regime behandeld; de 2e groep ontvangt de in Nederland gebruikelijke multi-trauma zorg. Onder multi-trauma wordt in dit onderzoek verstaan traumata met een Injury Severity Score (ISS) >= 16 of complexe multiple letsels aan meerdere ledematen of complexe bekkenfracturen. Naast ‘kwaliteit van leven’ en ‘functionele gezondheidstoestand’ worden ook ‘angst’, ‘depressie’, ‘cognitief functioneren’ en ‘mate waarin de gestelde ADL behandeldoelstellingen bereikt zijn’ gemeten. Daarnaast worden ‘kosten’ geregistreerd. Een ‘cost-utility’ analyse wordt uitgevoerd vanuit een maatschappelijk standpunt.
Deze studie is geregistreerd in 2 trialregisters: NTR139 en ISRCTN68246661.

De SFTRS hoofdstudie is gestart per 1 augustus 2008. De deelnemende instellingen zijn: Traumacentrum Limburg, Maastricht UMC (afd. Traumatologie, Revalidatie), Adelante Zorggroep (voorheen: Stichting Revalidatie Limburg), Traumacentrum Oost, UMC St. Radboud (afd. Revalidatie, Neurologie, Traumatologie), AtriumMC Heerlen, Orbis Sittard, St. Maartenskliniek, Universiteit Maastricht (afd. BEOZ & KEMTA).

Het derde projectjaar heeft volledig in het teken van patiënteninclusie en patiëntenfollow-up gestaan. Omdat de instroom van patiënten in de hieraan voorafgaande periode achtergebleven was, is, in overleg met alle betrokkenen en ZONMW, besloten de inclusieperiode te verlengen. Voorts is de influx van potentiële kandidaten voor SFTRS vanuit het Atrium MC te Heerlen verhoogd. De maandelijkse fluctuaties in het patiëntenaanbod is volledig toe te schrijven aan wisselingen in de intensiteit (in aantal en ernst) van ongevallen in de betrokken regio’s.

Samenvatting van de aanvraag

In dit project wordt de kosteneffectiviteit bepaald van twee behandelroutes voor revalidatie van mensen met ernstige meervoudige letsels. De gebruikelijke zorgroute voor zware ongevalslachtoffers wordt vergeleken met een nieuwe zorgroute (SFTRS), waarin de revalidatiebehandeling sneller na het ongeluk start en patiënten eerder vanuit het ziekenhuis overgeplaatst worden naar een gespecialiseerde afdeling van het revalidatiecentrum. Hier worden, onder coördinatie van een revalidatiearts en een chirurg, intensieve behandelingen opgesteld en aangeboden door een team van professionals uit verschillende disciplines. De behandelprotocollen zijn goed gedocumenteerd. De opnameduur in zowel het ziekenhuis als het revalidatiecentrum is korter.

In het onderzoek worden ‘kwaliteit van leven’ en ‘functionele gezondheidstoestand’ gemeten, evenals ‘angst en depressie’, ‘cognitief functioneren’ en ‘mate waarin de gestelde behandeldoelen bereikt zijn’. Daarnaast worden de kosten geregistreerd.

De nieuwe, snellere zorgroute is ontwikkeld in de regio Limburg en wordt hier ook onderzocht. De gebruikelijke zorgroute wordt onderzocht in de regio Nijmegen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170882704
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H.A.M. Seelen PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Adelante Zorggroep