Mobiele menu

Eenzaam maar niet alleen; hoe blijven we op afstand in contact met jongeren in de jeugdzorg, en kunnen we op een eigentijdse manier hun gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar maken?

Projectomschrijving

Aanleiding

Jongeren voelen zich vaker eenzaam door de coronacrisis. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren onder de 25 jaar zich eenzamer voelt dan voor de crisis. Dit was voor de crisis ook al een onderbelicht probleem, vooral binnen de jeugdzorg. Jongeren ervaren het praten over eenzaamheid als een taboe, en op afstand is het extra lastig om daarover te praten. Ook bij hulpverleners staat eenzaamheid te weinig op de radar.

Doel

Doel van dit project is om:
1.    Jongeren te helpen makkelijker informatie te delen middels een social emotie-tracker app genaamd G-Moji. Jongeren sturen hiermee dagelijks een e-moji naar hun verlener;
2.    Hulpverleners te helpen eenzaamheid in die informatie eerder op te merken, via het gebruik van een bestaande e-module van jeugdzorgorganisatie Spirit.

Resultaten

De aangepaste versies van de G-Moji app voor jongeren en de e-module voor hulpverleners zijn in een kleinschalig pilotonderzoek doorontwikkeld, aangepast en er is een implementatieplan voor opschaling opgesteld.

Producten

Titel: Implementatieplan e-module en G-Moji app 'Eenzaam maar niet alleen'
Auteur: Fieke Pannebakker

Verslagen


Eindverslag

Jongeren voelen zich vaker eenzaam door de Corona crisis. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van jongeren onder 25 zich eenzamer voelt dan voor de crisis. Dit was voor de crisis ook al een onderbelicht probleem, vooral binnen de jeugdzorg. Jongeren ervaren praten over eenzaamheid als een taboe, en op afstand is het extra lastig om daarover te praten. Ook bij hulpverleners staat eenzaamheid te weinig op de radar.

Doel van dit project was om:
1. jongeren te helpen makkelijker informatie te delen middels een social emotie-tracker app genaamd G-Moji. Jongeren sturen hiermee dagelijks een e-moji naar hun verlener;

2. hulpverleners te helpen eenzaamheid in die informatie eerder op te merken, via het gebruik van een bestaande e-module van jeugdzorgorganisatie Spirit.

De aangepaste versies van de G-Moji app voor jongeren en de e-module voor hulpverleners zijn in een kleinschalig pilotonderzoek doorontwikkeld, aangepast en er is een implementatieplan voor opschaling opgesteld.

Samenvatting van de aanvraag

Jongeren voelen zich vaker eenzaam door de Corona crisis. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van jongeren onder 25 zich eenzamer voelt dan voor de crisis. Voor de crisis was eenzaamheid onder jongeren ook al een onderbelicht probleem, vooral ook binnen de Jeugdzorg. Jongeren ervaren praten over eenzaamheid als een taboe, en op afstand het extra lastig om daar over te praten. Verder staat bij hulpverleners staat eenzaamheid te weinig op de radar. Met deze samenwerking willen we in dit project: 1. Jongeren helpen om makkelijker informatie te delen. Dat doen we met een social emotie-tracker app genaamd G-Moji. Jongeren sturen hiermee dagelijks een e-moji naar hun verlener. 2. Hulpverleners helpen in die informatie eerder op te merken, via het gebruiken van een bestaande e-module van jeugdzorgorganisatie Spirit. De aangepaste versies van de G-Moji app voor jongeren en de e-module voor hulpverleners worden in een kleinschalig pilotonderzoek doorontwikkeld. Dat gebeurt in drie fasen: doorontwikkeling app en e-module, praktijkproef van Spirit, nieuwe versie app en e-module, en implementatieplan voor opschaling.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.D. Pannebakker
Verantwoordelijke organisatie:
TNO