Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Een dagtripje maken is er niet eenvoudiger op geworden. Het treinkaartje is vervangen door de OV-chipkaart en de vertrouwde papieren stadsplattegrond door een navigatiesysteem.

Voor ouderen is dat wennen, door de technische kennis die hiermee gepaard gaat. De drempel om de deur uit de gaan is groter en dat staat de sociale contacten en mobiliteit van veel ouderen in de weg.

Het MOBILE.OLD project heeft als doel de mobiliteit van ouderen te ondersteunen. De MOBILE.OLD oplossing bestaat uit een combinatie van diensten, die worden gepresenteerd als een Android app. De diensten zijn extreem makkelijk te gebruiken en kunnen op verschillende apparaten worden gebruikt zoals smartphones, tablets en smart TV's. Op deze manier kan iemand thuis een reis plannen met de smart TV en deze vervolgens uitvoeren met ondersteuning van de smarthpone.

In het MOBILE.OLD project onderzoeken internationale partners uit de onderzoekswereld, het bedrijfsleven en ouderenorganisaties hoe technische oplossingen ouderen kunnen ondersteunen om langer zelfredzaam en mobiel te blijven.

Deze technische oplossingen worden samen met ouderen uitgetest in vier verschillende landen (Roemenië, Spanje, Oostenrijk en Nederland). Het uiteindelijke doel is een applicatie te ontwikkelen die op meerdere apparaten kan werken (TV, telefoon, tablet) en deze op de markt brengen. Deze zal bestaan uit verschillende diensten die allen activiteiten voor een tripje ondersteunen. Vanaf het plannen van de route tot aan ondersteuning onderweg.

Om goed in te spelen op de behoeften van ouderen, betrekken we hen bij de ontwikkeling. Ze testen de nieuwste apparatuur op gebruiksvriendelijkheid, zoals tablets, smart-phones en smart-tv’s. Ook schuiven de ouderen aan bij de tekentafel, voor gezamenlijke design– en schetssessies van de applicaties. Ouderen evalueren verschillende prototypes gedurende het gehele project.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De resultaten van MOBILE.OLD bestaan uit een combinatie van 10 diensten die gepresenteerd worden als een Android app en afgestemd kunnen worden op de behoeften en interesses van de gebruiker. De diensten hebben als overkoepelende eigenschappen dat ze:

 

- het ontwerp gepersonaliseerd wordt naar de voorkeur van de gebruiker

- dit ontwerp is vervolgens in alle diensten en apparaten gelijk, waardoor de navigatie makkelijker is

- Er is slechts 1 log in nodig voor alle diensten

- Door middel van een automatische hulpfunctie, worden tekst grootte, volume en thema aangepast aan de gebruiker

- De diensten worden automatisch gesynchroniseerd over alle apparaten van de gebruiker

- Tekst naar spraak functie

- Controle via toetsenbord en muis

 

De 10 diensten die zijn ontwikkeld zijn extreem makkelijk in gebruik en kunnen worden gebruikt op de smartphone, tablet en TV. De diensten zijn beschikbaar vanaf 1 enkele bron waardoor de toegankelijkheid vergroot wordt.

MOBILE.NEWS, geeft al het laatste nieuws over het verkeer, zowel van openbaar vervoer als over de wegen.

MOBILE.ACTIVITY maakt het mogelijk om de route vast te legggen en te delen met anderen.

MOBILE.TRIP maakt het mogelijk om op een hele makkelijke manier een reisje te plannen en te bewaren.

Met MOBILE.TRAINING kan iemand begeleidt trainen en zich zo fysiek op een reis voorbereiden.

MOBILE.AID zorgt voor extra veiligheid onderweg, met een alarmknop en instructies bij noodgevallen.

Met MOBILE.CHECKLIST kan iemand makkelijk een lijst maken zodat niks vergeten wordt voor een reis.

Met MOBILE.COMPASS kunnen mensen makkelijk navigeren en orienteren. MOBILE.INSIGHT kan de voorpret alvast beginnen door de bestemming digitaal te bezoeken. MOBILE.QUIZ is een spel waarmee mensen de belangrijke attracties bezoeken. Tot slot helpt MOBILE.SECURITY om extra veilig op reis te gaan.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De mobiliteit van ouderen wordt bemoeilijkt doordat steeds meer transportdiensten elektronisch worden aangeboden. Het uitstippelen van een reis, het kopen van een treinticket of het gebruiken van een navigatiesysteem vereisen goede technologische vaardigheden. Ook de angst om te verdwalen of te vallen verhoogt de drempel voor het ondernemen van activiteiten buitenshuis. MOBILE.OLD ondersteunt en stimuleert de mobiliteit van ouderen door een combinatie van effectieve en makkelijk te gebruiken internetoplossingen. Deze zijn toegankelijk via televisie, mobiele telefoon en tablet en speciaal toegesneden op de behoeften van ouderen. Oudere eindgebruikers worden vanaf het begin van het project actief betrokken in het gehele ontwikkelingsproces met als doel een eindresultaat dat daadwerkelijk aan de behoeften van ouderen voldoet.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In het eerste jaar van het project zijn eindgebruikers actief betrokken geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling van de diensten door middel van speciale methodes. Eerst zijn ouderen uitgebreid geïnterviewd om te analyseren waar de behoeften liggen. Daarna zijn er co-design sessies gehouden, waarbij er samen met de oudere eind-gebruikers schetsen en ontwerpen zijn gemaakt die vervolgens gepresenteerd zijn door middel van een speciaal software programma. Tot slot is de gebruikersinteractie van een eerste prototype geëvalueerd.

Het resultaat in het eerste jaar is een bundel applicaties die gezamenlijk een integrale dienst vormen voor de ondersteuning van de mobiliteit van ouderen. Zij zijn beschikbar op de TV, tablets en smartphone, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld vanuit huis opde TV een route te plannen en deze dan met de smartphone te navigeren. De applicaties hebben in deze fase echter nog beperkte functionaliteit en inhoud.

In de tweede fase van het project worden de diensten verder uitgewerkt. Het ontwerp zal geleidelijk aan steeds verder worden aangepast aan de behoeften van ouderen, op basis van gebruikersinteractie tests en een pilot.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

The MOBILE.OLD project aims to provide a combined smartphone and TV-based service infrastructure with

residential and outdoor services that will be delivered in a highly personalised and intuitive way and will

advance the mobility of older persons. The services will be provided in a cost-effective way aiming at

independent living and sustained mobility, reinforcing activation, maintaining the health status, providing

cognitive benefits, thus preventing isolation, depression, increased morbidity and loneliness.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website