Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het project had ten doel om een zelfstandig wonen oplossing te ontwikkelen voor ouderen met dementie. Na een fase waarin zorgvuldig een pakket van eisen is samengesteld zijn de ambities gefocusseerd op oplossingen voor ouderen met een milde cognitieve afwijking. Een fase voorafgaand aan dementie waarbij zelfstandig wonen nog mogelijk is met de juist interventies.

 

Het project heeft een systeem afgeleverd, wat:

• technisch haalbaar is,

• realistisch is op gebied van gebruikersacceptatie (daar het aangepast kan worden aan de gebruikersbehoefte) en

• commercieel haalbaar (daar het compatibel is met diverse hardware cen applicaties die op deze hardware platforms draaien, o.a. Android en de Philips Smart TV)

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het uiteindelijke systeem dat ontwikkeld is binnen het project is niet stigmatiserend. MeMo-Net is een netwerk van “modular assistive services”. Een video waarin te zien is hoe deze services samenwerken is te zien op youtu.be/GtqALIii2Ys. De video geeft verslag van daadwerkelijk MeMo-Net gebruik, ten tijde van opname was het volledige systeem geinstalleerd en functioneel. Aan de basis van het systeem ligt de Dementia Diary. De dementia diary is een software applicatie welke informatie verzameld over de dagplanning van een gebruiker en actie onderneemt op basis van deze informatie. De dementia diary bewaart activiteiten die een gebruiker moet uitvoeren, zoals deze zijn ingevoerd door zijn of haar zorgverlener. Deze activiteiten worden opgesplitst in sub taken die kunnen lopen van “platen watergeven” tot “sleutels meenemen” bij vertrek voor een afspraak. Activity Tracking van deze activiteiten is een additionele service, dit wordt gedaan door een optioneel, uitbreidbaar sensornetwerk in het huis. Een derde service is Medication Dispensing, deze service kan, wanneer gewenst, ook toegevoegd worden aan MeMo-Net, maar is net als activity tracking niet noodzakelijk voor het functioneren van de dementia diary. De dementia diary communiceert met de gebruiker via een set aan user interfaces. Deze zijn de MeMo-Base en de Living room interfaces. De MeMo-Base is een unit welke ontworpen is om, bijvoorbeeld op een kast, in een centrale locatie van het huis te plaatsen, waar gewoonlijke de sleutels, portemonnee en notities van de zorgverleners liggen. De base geeft informatie weer over activiteiten die in de dementia diary staan. De Philips TV komt terug in de living room interfaces. In deze ruimte waar de meeste tijd gespendeerd wordt gedurende de dag, laat de TV notificaties zien met betrekking tot activiteiten. Daarnaast is diverse sensor data zichtbaar op de TV via de “digital corkboard”.

Het gehele systeem werd positief geëvalueerd door eindgebruikers.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het CCE project (Connected Care for Elderly Persons Suffering from Dementia) richt zich op de ontwikkeling van Ambient Assistive Living oplossingen voor oudere mensen met dementie. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van 11 organisaties uit Groot-Brittanie, Hongarije, Duitsland en Nederland. Ons doel is de ontwikkeling van een ‘Health hub’; Een verzameling apparatuur dat draadloos communiceert om de persoon met dementie en (mantel-)verzorgers te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Er wordt daarbij gekeken naar communicatie tussen sensoren, een intelligente medicijndispenser en een televisie. Zo kunnen er bijvoorbeeld via de televisie herinneringen gegeven worden om de medicatie in te nemen. • Project startdatum Juli 2009 • Project einddatum Juli 2012

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Uit de eerste fase van het project is een concept gekomen genaamd MeMo-net, dat momenteel in ontwikkeling is. MeMo-net is een modulair product waarbij interoperabiliteit centraal staat. Een eindgebruiker, wat een vriend, familielid of zorgorganisatie kan zijn, kan er zelf voor kiezen welke software en hardware er aangeschaft wordt. Afhankelijk hiervan is functionaliteit al dan niet beschikbaar. De basis functionaliteit is het bijhouden van een dementie dagboek en het aanbieden van herinneringen op basis van dit dagboek. Het dagboek kan gevuld worden door verzorgenden, door sensoren die activiteiten monitoren, of een combinatie hiervan. Het dagboek kan geraadpleegt worden op een centraal punt, de MeMo-base. De MeMo-base is een soort informatiestation waar de gebruiker met dementie altijd terecht kan voor informatie. Een geintegreerd onderdeel van deze informatiestation is een tray waar belangrijke papieren, notities, sleutels, etcetera verzameld kunnen worden. Het station houdt door middel van RFID technologie bij welke objecten aanwezig zijn, of wellicht vergeten is. Zowel de MeMo-base, als een Philips SmartTV, als een medicatiedispenser, en als mogelijke andere compatibele apparatuur, zijn in staat om de gebruiker met dementie actief te zien van reminders en te sturen bij alledaagse activiteiten.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

The aim of the project is to support the development of a common, open, standardised and integrated European platform to deliver connected ICT-based assistive living solutions for the elderly, building on inititiatives at the national level and, taking account of different funding mechanisms in EU member states (Social insurance-based; Germany and Hungary, private insurance-based; Netherlands and taxation-based; UK), to develop and assess business models to support the mainstream provision of asistive solutions. The focus will be on dementia sufferers, but the platform will offer the potential to be extended to other chronic conditions.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website