Projectomschrijving

LEAVES: hulp bij rouw na verlies van een partner

Het overkomt veel ouderen: het verlies van een partner. Veel ouderen kunnen goed omgaan met dit verlies, maar anderen hebben er moeite mee. Dit kan leiden tot ‘verlengde rouw’, wat op haar beurt weer kan leiden tot gezondheidsproblemen als slechte slaap, hart- en vaatproblemen of depressie.

Hoe het werkt

Het LEAVES-project ontwikkelt een online service die ouderen helpt het verlies van hun partner te verwerken. Een virtuele hulpverlener geeft uitleg, biedt oefeningen aan en laat de gebruiker reflecteren op het voorbije leven met de overleden persoon. De applicatie ‘Before you leave’ helpt hierbij door herinneringen aan de partner vast te leggen. De virtuele hulpverlener let ook op eventuele complicaties en verslechtering van de emotionele toestand van de oudere. Al deze online ondersteuning kan worden gecombineerd met contact met een ‘echte’ hulpverlener.

Wat het oplevert

Het helpen omgaan met deze ‘verlengde rouw’ – waarbij ouderen zes maanden na het verlies nog ingrijpende effecten ervaren – kan niet alleen gezondheidsproblemen en sociaal isolement bij ouderen voorkomen. Ook naasten kunnen verminderde stress en onrust ervaren als de achterblijver goed wordt geholpen in zijn of haar rouw.

Voor wie

Voor ouderen die een partner hebben verloren en last hebben van een ‘verlengde rouw’. En voor naasten en professionals die deze mensen bijstaan.

Publicaties

Digitale oplossing LEAVES helpt rouwende ouderen

Een kwart van de ouderen die hun partner verliest heeft moeite met het verwerken van het verlies. Dat kan leiden tot ‘verlengde rouw’, wat weer gepaard kan gaan met eenzaamheid, depressie of zelfs fysieke klachten. Digitale oplossing LEAVES ondersteunt ouderen in hun rouwproces en helpt klachten voorkomen.

Lees meer over LEAVES

Vlog over rouw en rouwverwerking

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid maakte LEAVES een film over rouw. Is er bijvoorbeeld een goede manier om te rouwen? En wat houdt complexe rouw eigenlijk in? Lex en Lotte van het LEAVES-project gaan met experts in gesprek.

Bekijk de vlog op YouTube
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website