Gehonoreerde projecten

Voorgaande rondes:

Ronde 2017

Farmacologische manipulatie van ER stress in vette leverziekte
Prof. dr. J.W. (Johan) Jonker (m) UMCG – Kindergeneeskunde
Cellulaire stress veroorzaakt door overgewicht en vetophoping in de lever kan via de activatie van de “Unfolded Protein Response” in het endoplasmatisch reticulum (UPRER) verminderd worden. De onderzoekers gaan de rol en “druggability” van UPRER componenten identificeren en hun potentiële bruikbaarheid in de behandeling van niet - alcoholische leververvetting onderzoeken.

Nanobiologische training van het aangeboren immuunsysteem op ziekten te bestrijden
Prof. dr. W.J.M. (Willem) Mulder (m) AMC – Medische biochemie
Immunotherapie stelt het immuunsysteem in staat om haar natuurlijke rol te vervullen, om ziekte te bestrijden. Dit voorstel richt zich op het ontwikkelen van nanobiologics die het recent ontdekte geheugen van het aspecifieke, aangeboren immuunsysteem (“trained immunity”), programmeren om orgaanafstoting te voorkomen of kanker te bestrijden

Evaluatie chirurgische innovaties
Prof. dr. M.M. (Maroeska) Rovers (v) Radboudumc - Chirurgie 
Om dokters, patiënten, beleidsmakers en fabrikanten te helpen om geïnformeerde keuzes te maken met betrekking tot de ontwikkeling van chirurgische innovaties die effectief, betaalbaar en van toegevoegde waarde zijn, hebben we methoden nodig die de evaluatie vanaf een zeer vroege fase mogelijk maken. Dit project beoogt dergelijke methoden te ontwikkelen, testen en valideren.  

B cellen trainen om breed neutraliserende HIV antistoffen te ontwikkelen
Dr. R.W. (Rogier) Sanders (m) AMC-UVA – Medische microbiologie
De meeste vaccins tegen virussen wekken beschermende antistoffen op. Dit lukt echter nog niet met de huidige vaccins tegen HIV. Sommige HIV geïnfecteerde mensen maken wel zulke beschermende antistoffen en deze patiënten gaan als voorbeeld dienen om een HIV vaccin te ontwikkelen.

De strijd tegen toxisch eiwit in erfelijke hartziekten
Prof. dr. J. (Jolanda) van der Velden (v) VUMC – Fysiologie
Erfelijke hartspierziekte wordt veroorzaakt door een toxisch eiwit. Wij hebben sterke aanwijzingen dat dit toxische eiwit een energietekort veroorzaakt dat leidt tot hartfalen en hartstilstand. Dit project onderzoekt de veranderingen in het hart die veroorzaakt worden door het energietekort. De uitkomsten kunnen leiden tot nieuwe therapieën die het ziekteproces voorkomen.

SPRING en RING in vet metabolism
Prof. dr. N. (Noam) Zelcer (m) AMC-UVA – Medische biochemie
Ons lichaam heeft cholesterol en vetten nodig, maar te veel daarvan kan metabolische- en hart- en vaatziekten veroorzaken. De onderzoekers gaan de door hen ontdekte genen SPRING en RING-finger-145 bestuderen, aangezien ze de aanmaak van cholesterol en vetten reguleren. Zij willen op basis van dit onderzoek nieuwe behandelmethoden ontwikkelen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website